Hyppää sisältöön

Kokeneen uimaopettajan ohje hellerannoille: "Toivon, että vanhemmat laittaisivat uimarannalla ne kännykät pois"

Helteiset säät ovat saaneet ihmiset jälleen palvomaan aurinkoa uimarannoille. Esimerkiksi Jyväskylässä Tuomiojärven rannalla oli eilen noin tuhat uimaria.

Tuomionjärven uimaranta Jyväskylässä
Uimaopettaja ja liikuntapaikkojen hoitaja Janne Lääti iloitsee rantakeleistä, mutta hänellä on myös hyviä neuvoja uimareille.

Vaikka hukkumiskuolemat uimarannoilla ovat sangen harvinaisia, toivoo Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja Janne Lääti vanhempien olevan aidosti läsnä pikkulasten ollessa uimassa.

– Toivon, että vanhemmat laittaisivat uimarannalla ne kännykät ja alkoholin pois. Tällainen tuolla pistää silmään, toteaa 15 vuotta SUH:n kouluttajana toiminut Janne Lääti.

Vanhempien lasten kohdalla Lääti muistuttaa etenkin veteen hyppäämisen vaaroista.

– Aina tarkastettaisiin se paikka mihin hypätään. Ensimmäinen hyppy pitäisi tehdä jalat edellä, oli se sitten tuttu uimaranta tai mökkilaituri. Ikinä et tiedä mitä siellä vedenpinnan alapuolella on.

Keväisissä uimarantojen puhdistussukelluksissa veden alta on paljastunut tavaraa kottikärryistä polkupyöriin ja lastenrattaisiin.

Jyväskylässä on 36 kaupungin ylläpitämää uimarantaa, mutta ainoastaan Tuomiojärven uimarannalla on rantapelastajia. Haussa oli 6-8 pelastajaa useammalle rannalle, mutta lopulta saatiin Tuomiojärvelle kaksi.

– Liian vähän on rantapelastajia Jyväskylässä. Vielä parikymmentä vuotta sitten siellä oli se alaikäinen kesätyöntekijä rantapelastajana, mutta se ei ole enää nykypäivää. Nykyään töissä on koulutetut henkilöt, kertoo päivätyössä Jyväskylän kaupungilla liikuntapaikan hoitajana toimiva Janne Lääti.

Uimarantaetikettiin kuuluu olennaisena osana yleisestä siisteydestä huolehtiminen. Ikävän paljon kärsitään myös ilkivallasta. Esimerkiksi Tuomiojärvellä ei kulunut kauaa, kun vastamaalatut rakennukset olivat täynnä graffiteja.

Toimittaja haastattelee uimaopettajaa uimarannalla.
Kalle Pallonen tapasi suorassa lähetyksessä Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton kouluttaja Janne Läätin Tuomiojärven uimarannalla Jyväskylässä. (09:00)

Lue seuraavaksi:

.
.