Hyppää sisältöön

Herätys: Naton huippukokous alkaa | Venäjä teki ohjusiskun ostoskeskukseen Ukrainassa | Oikeuskone näyttää käräjöinnin pitkät kestot

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

Naton vastustajat kantavat sotilasliittoa vastustavia kylttejä Madridissa. Kuva: Diego Radames / AOP

Selvitimme, mitä Naton huippukokoukselta voi odottaa

Sotilasliitto Nato pitää tällä viikkolla huippukokouksen Espanjan Madridissa. Vielä jokin aika sitten uskottiin, että Madridin kokous olisi merkkipaalu Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden tiellä. Selvitimme, mitä huippukokoukselta voi odottaa Turkin ryhdyttyä jarrumieheksi.

Venäjä teki ohjusiskun ostoskeskukseen Ukrainassa

Ostoskeskus paloi Krementšukissa Venäjän ohjusiskun jälkeen. Kuva: Ukrainan presidentinkanslia

Venäjä teki jälleen maanantaina ohjusiskun siviilikohteeseen Ukrainassa. Ohjus osui ostoskeskukseen Krementšukin kaupungissa Ukrainan keskiosassa. Iskussa on uutistoimistojen mukaan kuollut ainakin kuusitoista ihmistä ja loukkaantunut 59. Uhrien lukumäärä voi vielä kasvaa, sillä ostoskeskus oli täynnä väkeä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo viestipalvelu Telegramissa, että ostoskeskuksessa oli yli tuhat ihmistä.

Ylen oikeuskone kertoo, kauanko joudut odottamaan saadaksesi oikeutta

Konsta Lehtonen joutui odottamaan oikeutta ja vahingonkorvauksia vuosia. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oikeuskoneesta voit katsoa, kuinka pitkään poliisitutkinta, syyteharkinta ja oikeudenkäynti ovat kestäneet eri käräjäoikeuksien alueilla vuosina 2014–2021. Mukana ovat myös käräjäoikeuksien käsittelemät siviiliasiat. Jos asioita on ollut oikeudessa käsiteltävänä vähän, voivat yksittäiset pitkät käsittelyajat nostaa vuoden keskiarvon poikkeuksellisen korkeaksi. Esimerkiksi 16-vuotiaana pahoinpidelty Konsta Lehtonen joutui odottamaan oikeuden toteutumista kolme vuotta.

Riihimäellä testataan Suomen ensimmäistä auringolla toimivaa jätepuristinta

Europressin varatoimitusjohtaja Timo Huhtala (vas.) ja Suomen Uusiomuovin toimitusjohtaja Mika Surakka ensimmäisen aurinkovoimalla toimivan jätepuristimen äärellä. Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Riihimäellä on testikäytössä ympäristöystävällinen jätepuristin muovipakkausten keräykseen ja kierrätykseen. Laite saa energiansa neljästä aurinkopaneelista, joten sitä voidaan käyttää myös paikoissa, missä ei ole sähköä saatavilla. Suomeen tarvitaan vuoden sisällä yli 300 uutta muovinkeräyspistettä, joista 50–100 voi saada aurinkosähköllä toimivan jätepuristimen.

Sää jatkuu helteisenä

Kuva: Yle

Lappeenranta-Kajaani -linjalla liikkuu tiistaina aamulla sadekuuroja, mutta sää poutaantuu päiväksi. Maan länsiosiin muodostuu päivällä sade- ja ukkoskuuroja. Sade voi olla runsasta näillä paikoin.

.
.