Hyppää sisältöön

Kuljetusyrittäjällä meni hermot polttoainevarkauksiin – ajoi autot pihalle sumppuun tankit vastakkain ja laittoi aidat ympärille

Samalta yrittäjältä tyhjennettiin kuorma-autojen tankit kahtena peräkkäisenä viikonloppuna. Poliisin mukaan polttoainevarkaudet ovat kasvussa viime vuoteen verrattuna.

Yrittäjä ajoi juhannuspyhiksi autot vieri viereen ja aitasi ne. Kuva: Jani Zitting

Jyväskyläläiselle Kuljetuspalvelu Jazille kaksi juhannusta edeltävää viikonloppua ovat tulleet kalliiksi, kun kuorma-auton tankit on käyty tyhjentämässä. Varastetun polttoaineen lisäksi tappiota on tullut rikotuista ja rikkoontuneista osista, kertoo yrittäjä Jani Zitting.

– Yhdestä autosta on kahteen kertaan polttoaineet viety. Jälkimmäisessä tapauksessa tankki imettiin niin tyhjäksi, että auton matka jäi kesken, ennen kuin se saatiin tankattua. Hinurilla vietiin lopulta auto tankattavaksi, mutta sekään ei auttanut. Huollossa selvisi, että kuiviin imetty tankki aiheutti isomman vian.

Zittingin mukaan vakuutus korvaa osan huollosta ja hinauksen. Polttoaineen menetys ja tekemättömät työt menevät omaan piikkiin.

Autot sumppuun juhannukseksi

Kuljetusliike sijaitsee Jyväskylässä Seppälänkankaan alueella. Arkipäivisin alueella on paljon liikennettä, mutta illoiksi ja viikonlopuiksi se rauhoittuu ja tyhjenee lähes täysin. Juhannuksen alla Zitting keksi tavan suojautua polttoainevarkauksilta.

– Tiesin, että meillä autot seisoo pihassa, eikä jaksaisi itse tulla tänne juhannukseksi niitä vahtimaan. Mietittiin, että ajetaan autot tankit vastakkain ja vuokrataan aitaa niiden ympärille. Aidattiin autot sellaiseen sumppuun, että jos sinne joku vielä viitsii yli mennä, niin menkööt.

Autojen sumputtaminen auttoi, sillä juhannuksena tankit jätettiin rauhaan. Kuva: Jani Zitting

Polttoainevarkauksien aikaan kuljetusyrityksellä ei ollut omia valvontakameroita, nyt on. Varkaiden liikkeitä pihamaalla onkin käyty tutkimassa naapuriyritysten valvontakameroista. Myös poliisi on käynyt paikalla.

– Poliisilla on oma näkemys tekijöistä, siihen se tällä hetkellä jää. Nyt meillä on omat kamerat, jotka ovat tarkempia ja kuvaavat nimenomaan meidän omia autoja, Jani Zitting kertoo.

Viime vuoteen verrattuna kasvua

Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Timo Hänninen on saanut käsiinsä tuoreet tilastot polttoainevarkauksista Keski-Suomessa. Hänninen sanoo, että valtaosa polttoainevarkauksista tehdään huoltoasemilla. Tankataan ja jätetään maksamatta.

Kuorma-auton polttoainesäiliö. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Ulkona seisovien ajoneuvojen, kuten kuorma-autojen ja työkoneiden polttoainevarkaudet ovat määrällisesti huoltoasemavarkauksia vähäisempiä. Toisaalta, niissä tapauksissa varastettavan polttoaineen määrä on usein huomattavasti suurempi.

Hännisen mukaan tällä hetkellä näyttää siltä, että tänä vuonna Keski-Suomessa tullaan tekemään enemmän polttoainevarkauksia kuin viime vuonna. Jo alkuvuoden aikana varkauksia on tehty noin kaksi kolmaosaa koko viime vuoden määrästä.

Jazin yrittäjä Jani Zitting pohtii, että polttoainevarkauksien selvittelyyn ja niiden estämiseen kuluva aika olisi mielellään käytetty omaan toimintaan. Kuva: Jussi Lindroos / Yle

Vaikka polttoainevarkauksien aiheuttamat tappiot eivät Zittingin kuljetusyritystä kaada, on harmitus luonnollisesti suuri. Turhaa työtä tulee valtavasti, yrittäjä sanoo.

– Jotkut saattavat ajatella, että eihän se ole kuin polttoainetta, mitä käydään viemässä. Minusta kuitenkin kuuluu hyviin tapoihin se, että jokainen tankkaa omalla rahalla. Jos ei ole rahaa tankata, niin sitten ei aja autolla.

Lue myös:

.
.