Hyppää sisältöön

Riippusilta yli Tornionjoen kulkisi kuohuvan kosken päällä – vuosikymmenten haave halutaan rajajoella vihdoin todeksi

Suomen ja Ruotsin tornionlaaksolaisten mielissä Kukkolankosken silta on ollut jo ainakin 1980-luvulta lähtien. 250 metriä pitkä riippusilta olisi Pohjoismaiden pisin.

Kaksi miestä tuijottelevat kalastajia Tornion Kukkolankoskella.
Riippusilta lyhentäisi Kukkolankoskella merkittävästi matkaa vastarannalle. Tällä hetkellä lähin joen ylittävä silta on runsaan 15 kilometrin päässä Torniossa.

Tornionjoen Kukkolankosken rannoilta on totuttu seuraamaan naapurimaan touhuja. Ilman kosken kohinaa kuulumisiakin voisi ehkä vaihtaa vastarannalle huutelemalla.

Silta yli joen olisi näppärä kulkureitti niin paikallisille kuin matkailijoillekin. Varsinkin matkailutoimijoiden ajatuksissa kosken kuohujen päältä kulkeva kävelysilta on ollut pitkäaikainen haave.

Vuosikymmenien tuumailujen jälkeen esiselvitys ja yleissuunnitelma Tornionjoen ylittävästä sillasta valmistui viime vuoden loppupuolella ja sekä Haaparanta että Tornio ovat nyt luvanneet edistää hankkeen etenemistä.

Rajajoen ylittävän sillan paikka on osoitettu jo vuonna 2001 vahvistetussa Kukkolan osayleiskaavassa.

Riippusiltaa pitkin olisi mahdollista päästä Tornionjoen ylitse taustalla näkyvään Ruotsiin. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Suomen puolella se sijoittuisi nykyisen kahvilarakennuksena toimivan Myllypirtin aukiolta noin 150 metriä etelään. Ruotsin puolella se rantautuisi Kukkolaforsenin ravintola- ja mökkimajoitusyrityksen alapuolelle.

Jokeen upotettavia rakenteita siltaan ei tulisi ollenkaan.

– Ajatuksena on, että keskelle koskea ei mitään virtapilareita laiteta. Sitä ei haluta mennä millään tavalla häiritsemään, kertoo Tornion tekninen johtaja Markus Kannala.

250 metriä pitkän sillan alustava kustannusarvio on noin 3,6 miljoonaa euroa.

– Nyt Tornio ja Haaparanta alkavat yhteistyössä kartoittaa lupa-asioita, mahdollisen yva-menettelyn tarvetta ja rahoitusta. Kahden valtakunnan yhteishankkeelle on tarkoitus hakea myös EU-rahaa, Kannala sanoo.

Tornion tekninen johtaja Markus Kannala uskoo, että riippusilta on mahdollista rakentaa koskiluontoa vahingoittamatta. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Ainutlaatuinen matkailukohde ja elämys jo sinällään

Jokivarressa uskotaan, että riippusilta olisi omiaan vauhdittamaan koko Tornionlaakson matkailua.

– Pelkkä sillan ylitys olisi jo elämys. Mittakaava on poikkeuksellinen ja paikkakin aivan erinomainen, Markus Kannala pohtii.

Kaupungin ja torniolaisten yritysten omistamassa kehitysyhtiö Business Torniossa siltahanke nähdään isona mahdollisuutena, joka palvelisi myös paikallisia asukkaita.

– Se tukisi esimerkiksi pyöräilyreittien kehittämistä ja oikaisisi merkittävästi matkaa valtakunnan rajaa ylitettäessä. Nyt lähimmät ylityspaikat ovat pohjoisessa Ylitorniolla ja etelässä Torniossa, toteaa toimitusjohtaja Marko Alamartimo.

Kukkolasta on matkaa Tornioon 16 ja Ylitornion rajanylityspaikalle 57 kilometriä

.

Business Tornion toimiitusjohtaja Marko Alamartimo arvioi, että Kukkolankosken ylittävä silta toisi matkailuun uusia mahdollisuuksia. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Alamartimon mukaan tavoitteena on, että jo lähitulevaisuudessa Suomen puolellakin Kukkolankosken ympäristöön pystyisi rakentamaan lisää matkailua tukevaa toimintaa, joka vastarannalla Ruotsissa on jo pitkään ollut näkyvämpää ja ehkä myös vilkkaampaa.

– Olen ihan varma, että silta toisi hyvää virettä alueelle. Meillä on täällä hienot maisemat ja kahden maan rajaseutu erityispiirteineen houkuttelee kävijöitä.

Tekninen johtaja Markus Kannala arvioi, että riippusilta voisi alkaa rakentua Tornionjoen ylitse aikaisintaan vuonna 2024.

– Lupaprosessit ovat monesti aikaa vieviä. En vielä ensi vuoden talousarvioon rakentamismäärärahoja varaisi, mutta nyt meillä on kuitenkin suunnitelma, jota esitellä viranomaisille.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 29.6. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.