Hyppää sisältöön

Keskipohjalainen navettagalleria esittelee nimekkäitä taiteilijoita kesä toisensa jälkeen – tänä vuonna esillä on Tove Janssonin töitä

Navettarakennus Lohtajalla on jo vakiintunut taidenäyttelyelämysten järjestäjänä. Miina Äkkijyrkän lehmien ja Kaj Stenvallin ankkojen jälkeen avautuu kävijöille Tove Janssonin ura ja muumien ideoinnin lähteet.

Jukkolanmäen navetanvintin galleria Lohtajalla Keski-Pohjanmaalla esittelee tänä kesänä Tove Janssonin elämää, kuvituksia, sarjakuvia ja muuta tuotantoa erilaisin visuaalisin keinoin.

Näyttely rakentuu erityisesti muumihahmojen ympärille. Niiden luomisprosessi näkyy sekä piirustuksissa että piirustus–valokuva -pareissa.

Yrittäjyysintoa

Jukkolanmäelle rakennettiin navetta 1960-luvulla. Se on kunnostettu viimeisen liki kymmenen vuoden aikana juhla- ja näyttelytiloiksi. Navetan tunnelmallisella vintillä on vietetty jo reilusti yli sadat kesähäät.

Toimintaa pyörittää Navetan Naiset Oy, joka koostuu Jukkolan suvun kahdeksasta naisesta. Jukkolat ovat vahva yrittäjäsuku.

Kun galleriatila kunnostettiin vuonna 2017, aloitettiin nimekkäiden näyttelyiden järjestäminen, kertoo yksi Navetan Naisista Eveliina Jukkola.

– Ajatus lähti siitä, että olimme vielä tuntematon galleria, niin nimekkäillä näyttelyillä saataisiin rikottua kynnys, että harvoinkin taidenäyttelyissä käyvät tulisivat tutustumaan.

Tove Janssonin kuva tervehtii näyttelyyn tulijaa. Kuva: Raila Paavola / Yle

– Halusimme myös maaseudulle saada nähtäville nimekästä taidetta, että sitä ei olisi vain kaupungeissa.

Ensin esiteltiin Miina Äkkijyrkän lehmiä, sitten Kaj Stenvallin ankkoja. Tove Jansson ja muumit -näyttely on järjestyksessään kolmas.

– Tove ja muumit valittiin aiheeksi, koska isoa mietittiin, kun edellisetkin näyttelyt ovat olleet nimekkäitä. Ykkösvaihtoehtomme toteutui, iloitsee Eveliina Jukkola.

– Tuntui mahtavalta ja uskomattomalta samalla kertaa. Moomin Characters oli heti mukana, kun otimme yhteyttä viime näyttelyn jälkeen.

Monipuolista lähestymistä muumeihin

Varsinaisia galleriaan ripustettuja maalauksia näyttelyssä on yksi: Teuvan alttaritaulun luonnos.

Muita maalauksia löytyy näyttelytilan takaosan pimennetystä tilasta projisoituina.

Nähtävissä on myös dokumenttielokuvaa Pellingin saariston Harun saarelta, missä Tove Jansson vietti kymmeniä kesiä yhdessä taiteilijapuolisonsa Tuulikki Pietilän kanssa.

Harvinaisinta nähtävää ovat muumiaiheiset sarjakuvavedokset, jotka löytyivät Tove Janssonin kuolinpesästä. Jansson piirsi muumisarjakuvia vuosien ajan lontoolaiseen lehteen, jo paljon ennen kuin tuli tunnetuksi Suomessa.

Tove Janssonin piirtämiä hahmoja brittiläisen lehden muuumisarjakuvaa luonnostellessaan. Kuva: Raila Paavola / Yle

Lisäksi lapsille on muumiaiheinen kulmaus, joka sisältää rakennelmia ja julisteita. Tarkoitus on houkutella lukemaan ja kirjoittamaan muumien, kirjainten ja keskustelutehtävien kautta.

Janssonin taiteen hinnat kasvaneet

Muumit ovat tänän kesänä esillä noin kymmenessä maassa ja paikassa, kun teemapuistot, näyttelyt ja teatterinäytökset otetaan mukaan.

Moomin Charactersin toimitusjohtajan Roleff Kråkströmin mukaan myös Haminassa esitellään Tove Janssonin taidetta tänä kesänä, muun muassa seinämaalauksia.

Lisäksi Helsingin taidemuseon (HAM) kokoelmissa on esillä Tove Janssonin taidetta.

Moomin Charactersin materiaaleilla näyttelyn pitämisestä pitää maksaa lisenssimaksu, kertoo Eveliina Jukkola.

Kråkströmin mukaan Janssonin taidetta on ollut aiemminkin esillä erilaisissa muunnelluissa tiloissa. Vaalean navettaan rakennettua galleriaa hän pitää pohjoismaisena miljöönä.

Moomin Characters hankkii Janssonin taidetta kokoelmiinsa.

Viime vuosina sitä on löytynytkin, koska Janssonin taiteen hinta on noussut moninkertaiseksi kymmenessä vuodessa. Kokoelmat ovat karttuneet muun muassa öljyväritöillä ja muumipiirroksilla.

Tove Janssonin kuvitustöitä. Kuva: Raila Paavola / Yle

Kesänäyttely kerrallaan

– On tämä meille aika iso ponnistus. Mutta uskotaan, että näyttely houkuttelee porukkaa. Tämä on ainutlaatuinen kokonaisuus, eikä tätä ole nähty muualla aiemmin, kertoo Eveliina Jukkola.

Pienen näyttelypääsymaksun lisäksi tuloja kertyy tuotemyynnistä, navetanvintin juhlatilavuokrista ja kahvilatoiminnan pyörittämisestä.

Jos näyttely onnistuu, lähtee seuraavan kesän suunnittelu Jukkolan mukaan heti vauhtiin.

Näyttely kestää elokuun seitsemänteen päivään saakka.

.
.