Hyppää sisältöön

Venäjä teki ohjusiskun Krementšukin kaupunkiin Ukrainassa – isku osui täpötäyteen ostoskeskukseen, useita kuoli ja haavoittui

Uutistoimistojen mukaan ainakin kuusitoista ihmistä on kuollut iskussa. Määrä voi vielä kasvaa, sillä presidentti Zelenskyin mukaan ostoskeskuksessa oli tuhat siviiliä.

Venäjä iski jälleen siviilikohteeseen
Venäjä iski jälleen siviilikohteeseen

Venäjä teki jälleen maanantaina ohjusiskun siviilikohteeseen Ukrainassa. Ohjus osui ostoskeskukseen Krementšukin kaupungissa Ukrainan keskiosassa.

Iskussa on uutistoimistojen mukaan kuollut ainakin 18 ihmistä ja loukkaantunut yli 60. Uhrien lukumäärä voi vielä kasvaa, sillä ostoskeskus oli täynnä väkeä. Presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo viestipalvelu Telegramissa, että siellä oli yli tuhat ihmistä.

– Uhrien määrää on mahdotonta edes kuvitella... On turha toivoa säädyllisyyttä ja inhimillisyyttä Venäjältä, Zelenskyi kirjoitti Telegramissa.

Kuvernööri: Terroriteko siviilejä vastaan

Pultavan alueen kuvernööri Dmytro Lunin tuomitsi iskun ja sanoi sen olevan sotarikos ja rikos ihmisyyttä vastaan.

– Se oli terroriteko siviilejä vastan, Lunin sanoi yksikantaan.

Hän kertoi, että ostoskeskuksen raunioiden tutkiminen kestää ainakin kaksi päivää. Pelastustyöntekijät ja sotilaat etsivät romun alta eloonjääneitä ja kuolonuhreja.

Isku on herättänyt pahennusta myös kansainvälisesti. Esimerkiksi Britannian pääministeri Boris Johnson, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Yhdistyneet kansakunnat ovat jo tuominneet iskun.

– Se on vähintäänkin valitettavaa. Minkäänlaisia siviilirakennelmia, joihin tietysti sisältyvät ostoskeskukset, ja siviilejä ei pitäisi koskaan ottaa kohteeksi, YK:n tiedottaja Stephane Dujarric sanoi toimittajille.

Venäjä ei iskenyt Krementšukiin ensimmäistä kertaa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun). Aiemmin Venäjä iski ohjuksin muun muassa kaupungin öljynjalostamoa vastaan.

USA:lta ilmatorjuntaohjuksia Ukrainaan

Yhdysvallat on aikeissa lähettää Ukrainaan pitkälle kehitettyjä keskipitkän ja pitkän kantaman ilmatorjuntaohjuksia. Asiasta kertoi Valkoisen talon turvallisuusneuvonantaja Jake Sullivan maanantaina.

Sullivanin mukaan Yhdysvaltain presidentti Joe Biden oli kertonut tästä Zelenskyille, joka osallistui maanantaina G7-maiden kokoukseen etäyhteydellä.

Sunnuntai-iltana pitämässään päivittäisessä puheessa Zelenskyi sanoi Ukrainan kaipaavan kipeästi lisää ilmatorjuntaohjusjärjestelmiä. Zelenskyin mukaan vain osa Venäjän joukkojen Ukrainaan tekemistä ohjusiskuista voidaan tällä hetkellä torjua.

Zelenskyi kertoi keskustelevansa ilmatorjuntaan tarvittavasta avusta päivittäin liittolaistensa kanssa. Zelenskyi sanoi, että liittolaisten tulisi antaa apua nopeammin, mikäli maat todella ovat Ukrainan liittolaisia eivätkä sivustaseuraajia.

Raskasta tykistötulta Izjumin alueella

Ukrainan Izjumin suunnalla viikon jatkunut raskas tykistötuli viittaa siihen, että Venäjä yrittää saada hyökkäykseensä uutta vauhtia alueella, kertoo Britannian puolustusministeriön tiedusteluraportti. Izjum sijaitsee Harkovasta kaakkoon.

Tiedusteluraportin mukaan Ukrainan joukot hyödyntävät metsäistä maastoa puolustuksensa tukena Izjumin alueella.

Venäjän hyökkäyksen pääpaino on yhä Itä-Ukrainan Sjeverodonetskissa ja Lysytshanskissa. Sjeverodonetskin kaupungin pormestari Oleksandr Striuk kertoi lauantaina Sjeverodonetskin olevan täysin venäläisjoukkojen valtaama.

Britannian tiedusteluraportin mukaan Venäjän hyökkäyssota nojaa tulevien viikkojen aikana todennäköisesti yhä enemmän reservijoukkoihin.

Huolimatta siitä, että Ukrainaan lähetettävissä olevien reserviläisten määrässä on puutteita, Venäjän johto vaikuttaa olevan edelleen haluton määräämään yleistä liikekannallepanoa, tiedusteluraportissa arvioidaan.

Juttua päivitetty 28.6. klo 8.50 Muutettu tiedot uhriluvusta ja haavoittuneista.

.
.