Hyppää sisältöön

Texasissa löydetty perävaunusta 46 ihmisen ruumiit – kuolleiden uskotaan olleen siirtolaisia

Lisäksi paikalta löydettiin elossa 16 ihmistä, jotka kuljetettiin sairaalahoitoon.

Texasin osavaltiossa löydetty 46 ihmisen ruumiit rekan perävaunusta
Texasin osavaltiossa löydetty 46 ihmisen ruumiit rekan perävaunusta

Yhdysvaltain Texasin osavaltiossa on löydetty 46 ihmisen ruumiit raskaan ajoneuvon perävaunusta, kertoo San Antonion pelastuslaitoksen päälikkö Charles Hood tiedotustilaisuudessa.

Poliisipäällikön mukaan paikalta löydettiin lisäksi elossa 16 ihmistä, jotka kuljetettiin sairaalahoitoon. Neljä elossa löytyneistä oli alaikäisiä.

– He kärsivät lämpöhalvauksesta. Perävaunussa ei ollut vettä eikä toimivaa ilmastointia, Hood kertoo.

Reutersin tietojen mukaan lapsia ei ollut kuolleiden joukossa.

Myöhemmin tapauksessa kuolleiden määrä nousi 51:een. Kuolleista neljätoista varmistui hondurasilaisiksi, seitsemän on guatelemalalaisia, kaksi salvadorilaista ja 27 meksikolaista, kertoi Meksikon hallinnon viranomainen Francisco Gardun keskiviikkona.

Poliisipäällikkö William McManus San Antonion poliisista kertoi samaisessa tiedotustilaisuudessa, että kolme ihmistä on otettu tapaukseen liittyen kiinni.

Texas Tribunen mukaan perävaunu oli löydetty läheltä San Antonion länsilaidalla sijaitsevaa Lacklandin ilmavoimien tukikohtaa, kun läheisessä rakennuksessa työskennellyt henkilö oli kuullut avunhuutoja ja lähtenyt tutkimaan asiaa.

Viranomaisten mukaan kuolleiden uskotaan olleen siirtolaisia, jotka ovat ylittäneet Meksikon ja Yhdysvaltain välisen rajan laittomasti.

Viranomaiset tutkivat ruumiita hautonutta perävaunua eilen San Antonion kaupungissa Texasissa. Kuva: Jordan Vonderhaar / Lehtikuva

Kuolinsyyt eivät ole vielä tiedossa, mutta San Antonion kesäkuun lämpötilat ovat lähennelleet kaikkien aikojen ennätyksiä, kertoo New York Times. Maanantaina lämpötila kaupungissa oli liki 40 astetta.

Reutersin haastatteleman pelastustyöntekijän mukaan perävaunussa "ei näkynyt jälkeäkään vedestä".

New York Timesin mukaan laittomien rajanylitysten määrä on kasvanut ennätyssuureksi Texasin ja Meksikon välisellä rajalla. Viime kuussa 44 000 ihmistä ylitti laittomasti rajan Del Rion ja Eagles Passin rajakaupunkien kautta, jotka ovat San Antoniosta katsottuna lähimpiä rajakaupunkeja.

Perävaunu löytyi valtatie I-35:n lähistöltä. Tie on suosittu salakuljetusreitti, sillä sitä pitkin kulkee paljon raskasta liikennettä. Löydetty perävaunu oli lähes 200 kilometrin päässä rajalta.

Pelastustyöntekijä käveli tapahtumapaikalla eilen illalla. Kuva: Sergio Flores / AFP

Kritiikkiä Bidenin politiikalle

Texasin republikaanikuvernööri Greg Abbott syytti Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun) tapauksesta Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenia ja tämän siirtolaispolitiikkaa.

– Nämä kuolemat ovat seurausta hänen tappavasta avointen ovien politiikastaan, Abbott kirjoitti tviitissään.

Meksikon, Hondurasin ja Guatemalan ulkoministeriöt ovat reagoineet tapahtuneeseen. Meksikon ulkoministeri Marcelo Ebrardt tviittasi, (siirryt toiseen palveluun) että lähetystövirkailijat ovat menossa sairaalaan auttamaan uhreja "kaikin mahdollisin tavoin". Hänen mukaansa selviytyneiden joukossa on kaksi guatemalalaista alaikäistä.

Hondurasin ulkoministeriöstä kerrottiin Reutersille että maan lähetystöt Dallasissa ja Houstonissa selvittävät tragediaa.

Paikalliset papit saapuivat perävaunun löytymispaikalle eilen illalla. Kuva: Sergio Flores / AFP

Samankaltainen onnettomuus sattui San Antoniossa viisi vuotta sitten, kun 10 siirtolaista tukehtui kuoliaaksi perävaunussa. Ajoneuvon ilmastointi oli rikki ja tuuletusaukot tukkeutuneet. Kymmeniä siirtolaisia vietiin sairaalaan lämpöhalvauksen ja nestehukan vuoksi. Tuolloin perävaunussa arvioitiin olleen jopa 200 ihmistä, joista suurin osa pakeni, kun rekka pysähtyi parkkipaikalle.

26.6 klo 7.01 Korjattu. Charles Hood on pelastuslaitoksen päällikkö, ei poliisipäällikkö, kuten jutussa aiemmin luki.

26.6. klo 7.45 Päivitetty juttuun tieto, ettei kuolleiden joukossa ole lapsia, sekä ulkoministeriöiden reaktiot.

26.6. klo 11.33 Päivitetty juttuun pelastuslaitoksen päällikön kommentti.

29.6. klo 18.34 Päivitetty juttuun keskiviikon tiedot uhreista.

.
.