Hyppää sisältöön

Valtuustoaloite vaati Oulun vetäytymistä Pride-yhteistyöstä: kaupunginhallitus päätti jatkaa tapahtuman tukemista

Aloitteen mukaan Pridellä on poliittinen luonne, ja se hämmentää lapsia ja nuoria. Kaupunginhallitus päätti, ettei Oulun linjaa muuteta, ja jatkossakin toimitaan syrjintää vastaan sekä estetään esimerkiksi sateenkaarinuorten syrjäytymistä.

Prideä juhlittiin Oulun Hollihaan puistossa viime kesänä. Sekä Oulun kaupungin Pride-yhteistyötä vastustavan aloitteen tekijät että kaupunki perustelivat kantojaan yhdenvertaisuudella. Kuva: Taneli Kärki / Yle

Oulun kaupunginhallitus äänesti maanantain kokouksessaan Pride-yhteistyöstä. Taustalla oli valtuustoaloite, jossa kaupunkia pyydettiin luopumaan yhteistyökumppanuudestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen paikallisessa Pride-tapahtumassa.

Kaupunginhallituksen kanta on, että Oulu jatkaa edelleen tapahtuman tukemista, vaikka maanantaina käsittelyyn otetussa valtuustoaloitteessa kaupunkia pyydettiinkin lopettamaan yhteistyön lisäksi osallistuminen ja tuki tapahtuman järjestelyihin.

Aloitteen oli laatinut kolme kaupunginvaltuutettua: keskustan Pekka Aittakumpu, perussuomalaisten Jenna Simula ja kristillisdemokraattien Marja-Leena Kemppainen.

Valtuustoaloitteen allekirjoitti kaikkiaan 15 Oulun kaupunginvaltuutettua.

Valtuutettujen mielestä Pride on poliittinen liike, ja kuntalaisten yhdenvertaisuuden kannalta yhden poliittisen liikkeen puolesta kampanjointi on Oulun kaupungille ongelmallista. Perusteluissa myös todettiin, että herkässä kehitysvaiheessa olevia lapsia ja nuoria olisi suojeltava hämmentäviltä sisällöiltä.

Oulun kaupunginhallituksen kannaksi tuli kuitenkin konsernihallinnon esitys jatkaa edelleen yhteistyötä Pride -tapahtuman kanssa yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistämiseksi sekä syrjinnän ehkäisemiseksi.

Kaupunki on jo aiemmin linjannut vuosille 2022–2026, että tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden teemat ovat sen toiminnassa monella tapaa läsnä. Lisäksi kaupunki perusteli päätökseksi tullutta esitystään esimerkiksi nuorten hyvinvoinnilla: varsinkin seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvilla nuorilla on muita nuoria suurempi riski joutua syrjityiksi.

Oulun kaupunginhallituksen jäsen Jukka Huotari (ps.) esitti Jukka Kolmosen (kesk.) kannattamana, että asia valmisteltaisiin vielä uudelleen. Esitys kaatui luvuin 8–2, ja näin valtuustoaloitetta ei viedä enää eteenpäin.

Oulu Pride-tapahtuma järjestetään tänä vuonna 1. –7. elokuuta.

Tarkennettu 28.6. kello 9.45 tekstiä. Valtuustoaloite oli kolmen henkilön laatima, ei pelkästään heidän allekirjoittamansa. Valtuustoaloitteen allekirjoitti kaikkiaan 15 valtuutettua.

.
.