Hyppää sisältöön

13 kuoli ja yli 250 loukkaantui kloorikaasuvuodossa satamassa Jordaniassa – työntekijät yrittivät paeta keltaista myrkkypilveä

Loukkaantuneista noin puolet tarvitsivat sairaalahoitoa. Jordanian terveysministeriön mukaan uhrit saivat oireita kloorikaasun hengittämisestä.

Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 251 loukkaantui kloorikaasuvuodossa Jordaniassa
Ainakin 12 ihmistä kuoli ja 251 loukkaantui kloorikaasuvuodossa Jordaniassa

Kloorikaasuonnettomuuden uhriluku nousi tiistaina 13:een, lisäksi yli 250 loukkaantui kloorikaasuvuodossa Akaban satamassa Jordaniassa.

– Kaikki loukkaantuneet kärsivät samanlaisista oireista: hengenahdistuksesta ja voimakkaasta yskästä, paikallisen sairaalan lääkäri kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Yksi loukkaantuneista on Assadallah al-Jazi.

– Emme kuulleet mitään räjähdystä. Tunsin vain pahan hajun ja näin keltaista savua, ja sitten siellä oli tukehtuvia ihmisiä, 25-vuotias lannoiteyhtiön työntekijä sanoo.

Paikallisten viranomaisten mukaan onnettomuus sattui maanantaina, kun laivaan oltiin nostamassa säiliötä, joka oli täytetty 25 tonnilla nestemäistä klooria. Säiliö putosi kuljetuksen aikana. Viranomaisten mukaan säiliötä kannatteleva teräsköysi oli pettänyt.

Valtion television julkaisemassa videossa näkyy, kuinka säiliö putoaa vinssistä ja osuu laivan kanteen. Satamatyöntekijät pakenivat juosten keltaista myrkkypilveä.

Räjähdyksen voima työnsi myös viereisen kuorma-auton liikkeelle.

Viranomaisten mukaan osa uhreista on aasialaisia siirtotyöläisiä. Kloorinkuljetukseen tarkoitettu alus on rekisteröity Hong Kongin lipun alle ja se on valmistunut tänä vuonna.

Liikenne jatkuu satamassa nyt normaalisti

Alukseen oli tarkoitus lastata yhteensä lähes 20 kontillista nestemäistä kloorikaasua.

Lähialueet evakuoitiin ja asukkaita käskettiin pysymään sisätiloissa. Tiistaina maan terveysministeriösta kerrottiin, että sairaalahoitoon jää vain muutamia ihmisiä.

Kloori on yleinen desinfiointi- ja vedenpuhdistusaine. Erittäin vahvojen klooripitoisuuksien hengittäminen voi kuitenkin aiheuttaa sisäisiä palovammoja ja tukehtumisen.

Akaban sataman viljasiiloilla keskeytettiin työt ja jyvät tarkastettiin mahdollisen saastumisen varalta. Viranomaisten mukaan liikenne satamassa jatkuu nyt normaalisti.

Akaban satama sijaitsee Punaisenmeren pohjoisosassa. Se on ollut pitkään tärkein kauttakulkureitti Irakin tuonnille ja viennille.

Päivitetty 28.6. klo 11.05 Onnettomuuden uhrien määrä noussut 13:een.

Päivitetty klo 13.25 Lisätty lääkärin ja loukkaantuneen kommentit.

.
.