Hyppää sisältöön

Helle lisää sinileväkukintojen määrää, ja veden laatu voi muuttua jo tunneissa – riski myrkytykseen on suuri etenkin lapsilla ja lemmikeillä

Valtakunnallisesti sinilevätilanne on maltillinen, mutta lämmin sää kiihdyttää leviämistä. Veden laatu olisi hyvä tarkistaa ennen jokaista uintireissua.

Hietaniemen uimarannalla Helsingissä vietettiin hellepäivää 15. heinäkuuta.
Kuinka paljon sinilevää on jo tänä kesänä havaittu? Entä mistä levän sitten tunnistaa? Toimittaja Katri Tapolan haastattelussa Pirkanmaan ely-keskuksen ylitarkastaja Salla Taskinen. Kuvaajana Marjut Suomi / Yle.

Lämmin sää lisää sinileväkukintojen määrää tulevina viikkoina, arvioidaan Suomen ympäristökeskuksesta (siirryt toiseen palveluun). Mikäli lämmin sää jatkuu pitkään, järvien sinileväriski kasvaa.

Esimerkiksi Pirkanmaalla sinilevää on ajankohdan keskiarvoon nähden enemmän. Pirkanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ylitarkastaja Salla Taskisen mukaan kesän levätilanteen kehittymistä on vielä kuitenkin vaikea arvioida.

– Valtakunnallisesti tilanne on aika maltillinen. Havaintoja on jonkin verran, mutta ei mitenkään poikkeuksellisen runsaasti, Taskinen kertoo.

Tähän mennessä eniten havaintoja sinileväkukinnoista on tullut Etelä-Suomen, Hämeen, Pirkanmaan ja Itä-Suomen vesistöiltä. Runsaasti sinilevää on havaittu kolmella valtakunnallisella havaintopaikalla, ja hieman levää yhteensä 18 havaintopaikalla. Lisäksi kansalaisilta on tullut 11 havaintoa sinileväkukinnoista.

Sinilevän voi tunnistaa vedessä kelluvista hipuista tai hiukkasista. Jos vettä ottaa astiaan, nousevat vihreät levähiukkaset pintaan. Kuva: Hans-Mikael Holmgren / Yle

Määrä voi vaihdella nopeasti

Vielä edellispäivänä puhtaan näköinen vesi voi jo seuraavana päivänä näyttää hyvin erilaiselta, sillä levän määrä voi vaihdella nopeastikin – jopa tunneissa.

Ennen uintireissulla lähtöä kannattaakin aina käyttää pieni hetki veden tutkimiseen.

– Yleensä sinilevä on vihertävää, pientä irtonaista pallukkaa. Varsinkin vesikasvien luota tai ihan rantaviivasta voi katsoa, onko siihen kertynyt sellaista nauhaa tai lauttaa, Taskinen neuvoo.

Mutta miten toimia, jos levää huomaakin?

– Yleisohje on se, että jos levää on vain vähän, niin silloin voi vielä uida. Vähän voi myös katsoa sitä paikkaa, mistä järveen menee, ja etsiä puhtaamman näköistä vettä.

Helteinen keli näkyy myös sinilevän vauhdikkaana leviämisenä.

– Sinilevät ovat vähän kuin kesälomalaiset, ne tykkäävät lämpimästä kelistä ja tyynestä, aurinkoisesta säästä. Silloin ne tyypillisesti lisääntyvät järvessä, ja kun tuulikaan ei pääse hajottamaan lauttoja, me ihmisetkin huomaamme ne helposti, Taskinen sanoo.

Kuumana päivänä viileä vesi houkuttelee lomalaisia, eikä sinilevää tule miettineeksi. Ely-keskuksen ylitarkastaja Salla Taskinen ymmärtää tämän hyvin, mutta pitää levätilanteen seuraamista silti tärkeänä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Oireita ei aina osata yhdistää uintireissuun

Sinilevä ei toden totta ole vedestä nauttijan ystävä: levät tuottavat useita erilaisia yhdisteitä, jotka voivat aiheuttaa ikäviä oireita. Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- ja hermomyrkkyjä. Kaikki sinilevät eivät ole myrkyllisiä, mutta silmämääräisesti erottaminen ei onnistu.

Vaikka pieni levämäärä ei uintireissua kokonaan estä, ei vettä kuitenkaan saa niellä. Tästä syystä lapset ja lemmikit kannattaa pitää vedestä pois kokonaan. Sinileväistä vettä ei myöskään saa käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Etenkin lasten ja lemmikkien kanssa tulee olla varovainen, sillä sinilevää sisältävän veden nielemistä on heillä vaikea estää. Kuva: Silja Viitala / Yle

Myrkytys tuo yleensä mukanaan erilaisia yleisoireita, kuten vatsaongelmia ja kuumetta. Moni ei tämän takia välttämättä osaa yhdistää oireilua sinilevään.

Ikävän sairastelun voi välttää melko helposti noudattamalla ohjeistuksia. Mökkireissullekin kannattaa Taskisen mukaan varautua fiksusti.

– Ainakin juoma- ja ruoanlaittovesi olisi hyvä olla varmasti puhtaaksi tiedettyä, eli mielellään ottaa sen sitten vaikka sieltä kotoa mukaan. Muuten noudattaa varovaisuutta. Se ihmisten oma arviointi korostuu tässä aika paljon.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 29.6. kello 23:een saakka.

.
.