Hyppää sisältöön

Aikuisen miehen epäillään hyväksikäyttäneen alle 16-vuotiaita poikia, epäiltyjä uhreja ainakin 40 ympäri Suomen ja osaa heistä myös tavattu

Epäilty on pirkanmaalainen nuori mies ja hänet on vangittu seksuaalirikoksista epäiltynä. Poliisi varoittaa ilmiöstä vanhempia.

Uhreja on lähestytty esimerkiksi TikTokissa ja Snapchatissa. Kuvituskuva. Kuva: All Over Press

Poliisin tutkimasta lapsiin kohdistuvasta seksuaalirikosilmiöstä on paljastunut uutta tietoa.

Pirkanmaalaista nuorta miestä epäillään ainakin noin 40 lapsen ja nuoren seksuaalisista hyväksikäytöistä. Pääosa uhreista on poikia.

Tekojen epäillään alkaneen syksyllä 2020 ja jatkuneen tämän vuoden kevääseen, kunnes poliisi sai epäillyn kiinni.

Pirkanmaan käräjäoikeus on jatkanut epäillyn vangitsemista kesäkuussa. Häntä epäillään ainakin viidestä törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, kymmenistä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöistä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Poliisi kertoi tänä keväänä ilmiöstä, jossa alaikäiset joutuvat sosiaalisen median kanavissa seksuaalirikosten uhreiksi. Lapsiuhreja on tässäkin tapauksessa ympäri Suomen.

Poliisi muistutti silloin, ettei syy ole ikinä lapsessa, jos aikuinen on pyytänyt kuvia.

Kyse on aikuisen vakavasta teosta myös mahdollisissa rangaistuksissa. Jo lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tekoihin on jo yhden vuoden maksimirangaistuksen rikos. Vaikka kaksi ihmistä ei fyysisesti tapaa, seksuaalisesta teosta rangaistusasteikko voi olla neljästä kuukaudesta jopa kuuteen vuoteen vankeutta.

Toisessa haarassa lähes 130 uhria

Pirkanmaalla on paljastunut neljä isoa sarjaa, joista kaksi on tutkinnassa. Kaksi on ollut vasta esiselvityksessä.

Tämä poikiin kohdistuva rikossarja on toinen tutkinnassa olevista, mutta poliisi on ollut siitä vaitonainen.

Lisäksi Keski-Suomessa on iso vastaava vyyhti oikeuskäsittelyssä. Siellä parikymppisen keskisuomalaisen epäillyn uhreiksi verkossa on joutunut yli 200 pääosin alakouluikäistä lasta. Miehen epäillään houkutelleen lapsia seksuaalisiin tekoihin TikTokissa ja Snapchatissa.

Yle kertoi aiemmin, että poliisi tutkii Pirkanmaalla harvinaisen laajaa seksuaalirikostapausta. Vuonna 1996 syntynyttä pirkanmaalaismiestä epäillään peräti 128 lapseen ja nuoreen kohdistuneista seksuaalirikoksesta. Rikoksen uhreina on pääsääntöisesti ollut 10–17-vuotiaita tyttöjä.

Epäilty on poliisin mukaan ensin tutustunut nuoriin eri viestisovelluksissa, pyrkinyt saamaan nuorista itsestä ottamia alastonkuvia tai kuvaamaan nuoria erilaisissa seksuaalissävytteisissä kuvissa tai videoissa sekä pyytänyt sitten nuorta lähettämään materiaalia itselleen. Epäilty on myös lähettänyt itsestään nuorille seksuaalisävytteistä materiaalia.

Osaa uhreista on myös voitu tavata

Poikiin kohdistuvan rikossarjan tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Vesa Järvenpää sanoo, että myös tässä tapauksessa kyse on vastaavanlaisesta teosta. Tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta kyse on samasta ilmiöstä.

Tunnistettuja uhreja on noin 40, joista valtaosa on alle 16-vuotiaita poikia. Poliisi epäilee, että epäilty on myös tavannut osaa lapsista ja tapaamisiin on liittynyt seksuaalisia tekoja.

Poliisi toivoo, että vanhemmat olisivat hereillä ja varoittaisivat nuoria ja lapsia ilmiöstä.

Ohjeita vanhemmille

  • Keskustele lapsesi kanssa puhelimessa viestittelyn pelisäännöistä.
  • Kerro oman kehon yksityisalueista, jotka eivät kuulu muille. Harkitse, mitä sovelluksia lapsen on hyvä käyttää ja mitä ei.
  • Keskustele lapsesi kanssa, keiden kanssa hän viestittelee ja millaisista asioista. Miten hän on tutustunut somekavereihinsa, kuka tuo on, missä olet tavannut tämän?
  • Sovelluksen sijaintitiedon perusteella tekijä voi selvittää, missä kiinteistössä lapsi asuu tai onko hän kenties samassa kauppakeskuksessa parhaillaan. Harkitse, onko lapsen sijaintitiedon jakaminen tarpeen jostakin syystä.
  • Jos mahdollista, muokkaa asetukset niin, että kuka tahansa ei pysty lähettämään yksityisviestiä. Pidä profiili yksityisenä. Kerro lapselle, että outojen ihmisten viestittelyyn ei tarvitse vastata. Käykää läpi henkilön estäminen.

Lue lisää:

.
.