Hyppää sisältöön

Finanssivalvonta suosittelee asuntolainojen myöntämiseen tiukennuksia

Lainoja tulisi Finanssivalvonnan laskelman mkuaan myöntää pääosin hakijoille, joiden lainanhoitokulut pysyvät alle 60 prosentissa nettotuloista stressitilanteessa.

Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen puhui yleisölle Helsingissä toukokuun alussa. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Finanssivalvonnan johtokunta suosittelee asuntolainojen myöntämiseen tiukennuksia ensi vuoden alusta alkaen. Laskelman mukaan lainoja pitäisi myöntää pääosin hakijoille, joiden kaikkien lainanhoitokulujen arvioidaan pysyvän alle 60 prosentissa nettotuloista stressitilanteessa.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kun lainansaajan kaikista lainoista koituvat kulut on maksettu, tulee lainansaajalle jäädä kuukaudessa käytettäväksi 40 prosenttia hänen nettotuloistaan muuhun elämiseen.

– Suositus lainanhoitorasituksen ylärajaksi täsmentää aiempia kehotuksia pidättyväisyyteen pitkien ja suurten lainojen myöntämisessä. Kotitalouksien liiallinen velkaantuneisuus ja sen kasvu ovat rakenteellinen riski, jota näköpiirissä oleva yleinen korkotason nousu osaltaan korostaa. Täsmennetyllä suosituksella vastataan myös Euroopan järjestelmäriskikomitean suosituksiin, johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen toteaa Finanssivalvonnan tiedotteessa.

Laskennassa otetaan huomioon kaikkien luottojen hoitokulut. Lisäksi laskennassa luottojen takaisinmaksuaika on enintään 25 vuotta ja korko vähintään 6 prosenttia.

Suositus ei ole lainsäädännöllisesti velvoittava, mutta Finanssivalvonnan johtokunnan puheenjohtaja Nykäsen mukaan Suomen pankit noudattavat näitä suosituksia pitkälti.

Päivitetty 12.40: Lisätty Marja Nykäsen kommentti suositusten velvoittavuudesta ja stressitilanteen selitys.

Korjaus 13.11: Aiemmin tekstissä luki, että lainansaajalle tulisi jäädä 60 prosenttia nettotuloista muuhun elämiseen. Todellisuudessa luku on 40 prosenttia.

.
.