Hyppää sisältöön

Lyhytterapiaa opiskeleva Pia Vallenius sai idean, joka johti uuden mielenterveyspalvelun avaamiseen: "Kyllähän tällaiselle on ihan huutava pula"

Kesäkokeilun suosio tuli yllätyksenä jopa sitä tarjoavalle Tampereen Ohjaamolle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Tampereen Ohjaamo on tarjonnut lyhytterapiaa. Kuva: Laura Happo

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Tampereella on kesän aikana kokeiltu uutta tapaa järjestää mielenterveyspalveluita.

Alle 30-vuotiaille erilaisia tukipalveluja tarjoava Tampereen Ohjaamo on tarjonnut lyhytterapiapalveluita nuorille asiakkailleen.

Kokeilu on itsessään poikkeuksellinen, sillä idea ei ollut Ohjaamon oma: se tuli Tampereen kaupungilla työskentelevältä, lyhytterapiaa opiskelevalta Pia Valleniukselta.

Vastaanotto on ollut hyvä.

– Avasin kesäkuulle Ohjaamolle 20 tapaamisaikaa ja ne täyttyivät heti, enemmänkin halukkaita asiakkaita terapiaan olisi ollut tulossa, Vallenius paljastaa.

Kokeilun suosiota uskallettiin ennakoida, mutta lopullinen vastaanotto yllätti myös Ohjaamon.

– Olimme silti yllättyneitä siitä, että ajat oikeasti täyttyivät todella nopeasti. Tämä on ollut tosi positiivinen kokemus ja etenkin, kun idea tuli Pialta, Tampereen ohjaamon markkinointisuunnittelija Leevi Rasila kuvailee.

Pia Vallenius toivoo, että kovaa kysyntää herättäneen lyhytterapian tarjoaminen Ohjaamolla voisi jatkua syksyllä. Kuva: Juerg Schneeberger

Palvelulle "huutava pula"

Terveydenhoitaja (TtM) Pia Vallenius kuvailee lyhytterapiaa mielenterveyden tukihoidoksi, joka on helposti ja nopeasti saavutettavaa keskusteluapua äkilliseen ongelmaan tai ongelmiin.

Terapia on luonteeltaan ratkaisukeskeistä ja se soveltuu muun muassa ihmissuhde- ja itsetunto-ongelmiin, uniongelmiin, masennusoireisiin ja esimerkiksi vanhemmuuteen liittyviin haasteisiin. Käsiteltävien aiheiden lisäksi myös yksittäisten käyntikertojen määrä vaihtelee.

– Jo yksikin ratkaisukeskeinen kerta voi tuoda asiakkaalle apua. Yleensä kertoja on kuitenkin 1-5, maksimissaan 20, Vallenius kuvailee.

Se kertoo siitä, ettei meillä Suomessa ole riittäviä mielenterveyspalveluita kenellekään, ei myöskään nuorille.

Pia Vallenius

Ohjaamolla kokeiluun ollaan oltu tyytyväisiä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun vastaavaa palvelua tarjotaan.

– Muistan, kun Pia tuli tänne aluksi, niin täällä kyseltiin, että “oletko nyt ihan varma?" Kun nuoret saavat selville tällaisen palvelun mahdollisuudesta, niin ajat tulevat kyllä täyttymään, Rasila muistelee.

Valleniuksen mukaan syyt palvelun suosiolle ovat selviä.

– Lehtiä lukemalla suurin osa meistä on varmasti kartalla siitä, millä tasolla nuorten pahoinvointi nykyään on ja miten terapiapaikkoja ei ole tarpeeksi ja jonot sinne ovat pitkiä. Kyllähän tällaiselle palvelulle on ihan huutava pula. Suosio kertoo siitä, ettei meillä Suomessa ole riittäviä mielenterveyspalveluita kenellekään, ei myöskään nuorille.

Opiskelijat vaativat keväällä lisää resursseja YTHS:n mielenterveyspalveluihin eri puolilla Suomea järjestettävissä mielenosoituksissa. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Jatkuuko toiminta syksyllä?

Palvelun jatkaminen loppuvuodesta on toistaiseksi epäselvää. Valleniuksen oma kanta mahdolliseen jatkoon on selkeä.

– Kyllä toivoisin jatkoa. Tälle on tarvetta ja etenkin kun ajattelee nuoria, keitä varten palvelua Ohjaamossa tehdään. Sehän on ihan mahtavaa, kun voi auttaa nuoria ja tarjota paikan, jossa vaikeita asioita voi purkaa keskustelun avulla.

Ohjaamon Rasila kertoo palvelun tulevaisuuden olevan toistaiseksi epävarmaa, mutta tahtotilaa jatkolle löytyy.

– Olemme kyllä huomanneet, että tätä Pian alun perin ehdottamaa kokeilua voisi olla hyvä jatkokehittää. Mahdollisesti, mutta ei välttämättä, Rasila summaa.

Kovan suosion vuoksi kesän kaikki lyhytterapia-ajat on nyt lunastettu.

Mitä alle 30-vuotiaat mielenterveysongelmien kanssa painivat voivat kesän aikana tehdä, mikäli tarvetta ulkopuoliselle avulle on?

– Myös kesällä suosittelen, että Ohjaamo on oikea osoite mistä hakea apua. Ihan kuten heidän slogan sanoo: "Jos et tiedä mistä aloittaa tai mitä tehdä, niin mene Ohjaamoon”, Vallenius tiivistää.

Tampereen toinen walk in -terapia aukesi helmikuun alussa Hervantaan. Listasimme 4 pointtia teeman tiimoilta. Toimittajana Jani Aarnio.
.
.