Hyppää sisältöön

Lammasjoogaa ja vuohiterapiaa – kotimaan reissaajia houkutellaan maaseutulomille monin keinoin, mutta kesän varaustilanteet vaihtelevat

Suomessa matkailukesä on täydessä vauhdissa. Siinä missä osa lomailijoista suuntaa pitkästä aikaa ulkomaille, etsii osa reissukohteita kotimaasta. Maaseuduilla matkailuyrittäjät seuraavat jännittyneenä, mitä kuluva kesä tuo tullessaan.

Vaaleahiuksinen tyttö hymyilee saadessaan syliin mustavalkoisen kilin. Vieressä tilan emäntä auttaa kilin nostamisessa.
Miltä kesä 2022 näyttää maaseutumatkailussa? Toimittaja Katri Tapolan haastattelussa Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja ja Valkeakoskelaisen Ilolan tilan emäntä Kirsi Ilola-Ollikka sekä tilalle lomalle saapuneet helsinkiläiset Anni, Emmi ja Onni Viheriäranta. Kuvaaja Marjut Suomi / Yle.

Valkeakoskella Ilolan tilalla aurinko lämmittää mukavasti maatilan pihamaata, ja kukko kiekaisee riemukkaasti. Pihassa ja laitumilla päivästä nautiskelevat niin puput, vuohet, hevoset, lehmät kuin kanatkin – ihmisiä unohtamatta.

Kuluvan kesän kotimaan matkailusesongista odotetaan vilkasta koko Suomessa. Vaihtelu on kuitenkin suurta, ja esimerkiksi osassa maaseutumatkailuyrityksistä on tällä hetkellä hiljaisempaa kuin koronan aikana.

Kuluvasta kesästä ei maatilamatkailua tarjoavan Ilolan tilallakaan voida vielä olla varmoja.

Odotuksissa ja toiveissa on tietenkin, että tulisi vilkas ja hyvä kesä. Mutta koskaan sitä ei voi varmaksi sanoa.

Kirsi-Ilola Ollikka

– Odotuksissa ja toiveissa on tietenkin, että tulisi vilkas ja hyvä kesä. Mutta koskaan sitä ei voi varmaksi sanoa, tilan emäntä Kirsi-Ilola Ollikka pohtii.

Kevät oli tilalla kiireinen, mutta kesän varausten tilanne voi vaihdella nopeastikin. Ilola-Ollikka kertoo, että varauksia tehdään yhä enemmän tiiviillä aikataululla. Majoitus saatetaan usein varata vasta saapumista edeltävänä päivänä tai peräti vielä samana päivänä – ja sama peruutusten suhteen.

Vaihtelua matkailijoiden määrässä on paitsi koko Suomen alueella, myös Pirkanmaan rajojen sisäpuolella.

– Samalla kylällä voi olla yritys, jonka tilauskirja on täynnä, toisella huoneisiin mahtuisi vieraita. Tässä kaivataan yhteistyötä. Kun itsellä on täyttä, vinkataan kysymään naapurista, Ilola-Ollikka sanoo.

Ilolan maatilalla lomakavereiksi saa monenlaisia eläimiä. Tilan emäntä Kirsi Ilola-Ollikka ja ratsastuksenohjaaja Mervi Ilola rapsuttelevat Leksa-varsaa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Myös mökkivarausten suhteen tilanne on vaihteleva.

– Väillä kaikki on loppuun varattu ja toisaalta on tyhjää täynnä.

Mikä sitten vetää lomalaisia maatiloille? Valttikortteja ovat esimerkiksi joustavuus ja kotoisuus.

– Olemme pieniä, perhekeskeisiä yrityksiä. Varsinkin lapsiperheet kokevat tämän matkustusmuodon helpoksi. Ja ilmainen parkkipaikkakin löytyy aina, Ilolan emäntä nauraa.

Vieraita läheltä ja kaukaa

Bensan korkean hinnan odotetaan lisäävän tänä kesänä lähimatkailua, mutta vaikea on ennustaa kuinka paljon. Ruovedellä Ylä-Tuuhosen tilalla tämä kesä on alkanut edellisiä rauhallisemmin. Varsinkin viikoille mahtuisi vielä lisää väkeä.

– Nyt on vähän hiljaisempaa kuin koronan aikaan. Menneiden kesien aikana meille tuli vieraita lähempää, jopa polkupyörällä, kertoo tilan emäntä Irma Ylä-Tuuhonen.

Lähimatkailijoiden lisäksi Yleensä Ylä-Tuuhosen tilalla noin puolet kesän vieraista on saapunut ulkomailta. Tänä kesänä ulkomaalaisia matkailijoita ei kuitenkaan ainakaan vielä ole näkynyt. Ylä-Tuuhonen tosin muistuttaa heidän saapuvan yleensä vasta elokuussa.

Myös Ilolan tilan puput saavat matkailijoilta osakseen rapsutuksia. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Rajoitusten päättymisen jälkeen juhlapaikkoina toimivissa maatilamatkailuyrityksissä on pitänyt kiirettä, samoin pitopalveluissa. Suurin muutos koronakesiin on Ilola-Ollikan mukaan juhlavieraiden määrässä. Tässäkin on paljon vaihtelua.

– Perhejuhlat halutaan pitää pieninä, mutta esimerkiksi hääjuhlat tuntuu paisuvan menneitä kesiä suuremmiksi, Ilola-Ollikka summaa.

Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestö MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi pitää ilahduttavana sitä, että kotimaan matkailu näyttää olevan tänäkin kesänä kasvussa (siirryt toiseen palveluun), vaikka myös ulkomaan matkailu on vilkastunut.

– Kotimaan asiakkaiden matkailukesä jatkuu vahvana ja jossakin määrin saadaan myös ulkomaiset asiakkaat palaamaan ainakin Euroopasta, Lappi sanoo.

Positiivisia näkymiä povataan myös Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:stä.

– Tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista aikoo matkailla kotimaassa tänäkin kesänä. Kotimaanmatkailuun innostaa helppous, turvallisuus, edullisuus ja halu tukea paikallisia yrittäjiä, kertoo yhdistyksen puheenjohtaja Saila Valkeaniemi.

Valkeaniemen mukaan yli kolmasosa suomalaisista odottaa tänäkin kesänä kotimaanmatkailulta eniten luontoa ja kauniita maisemia.

– Ja näitähän meiltä Pirkanmaalta maaseudun yrityksistä löytyy: aitoja kohtaamisia, maistuvaa ruokaa ja lähielämyksiä, puheenjohtaja iloitsee.

Kotimaan maaseutu tarjoaa elämyksiä ja rauhaa

Tyypillisimmin maatilamatkailusta ovat kiinnostuneet lapsiperheet, joiden lapset on alakouluikäisiä tai pienempiä. Useimmin kylään saavutaan pääkaupunkiseudulta ja reissussa vietetään keskimäärin kaksi yötä.

Ilolan maatilalle olivatkin tiistaina saapuneet lomaa viettämään helsinkiläiset Anni, Emmi ja Onni Viheriäranta. Eläinrakkaalle 10-vuotiaalle Emmille loma maaseudulla on selvästi mieluisa.

– Nämä ovat ihania. Tämä on niin pehmeä, Emmi kikattaa saadessaan syliinsä suloisen kilin.

10-vuotiaan Emmin loma on täynnä eläinten hoivaamista. Äiti Anni Viheriäranta nostaa maatilamatkailun eduiksi rauhallisuuden. – Täällä ei ole aikatauluja. Voi avata oven, ja lapset voivat lähteä oman mielihalun mukaan ulos. Itse voin nauttia myös eläimistä ja siitä, että lapset ovat iloisia. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Tänään innokkaalla heppatytöllä suunnitelmissa on ainakin ratsastusta. Perheen äiti Anni Viheriäranta valitsi lomavaihtoehdoksi maatilamatkailun eläimineen juurikin lasten toiveiden mukaisesti.

Me tulimme tänne Helsingistä pakoon rauhalliseen ympäristöön.

Anni Viheriäranta

– Me tulimme tänne Helsingistä pakoon rauhalliseen ympäristöön. Yllättävän hyvin jopa vanhempi lapsi, 13-vuotias Onni, on viihtynyt täällä eläinten kanssa, hän toteaa.

Viheriäranta vinkaa, että rauhalliseen maaseutulomaan saa hyvin myös vaihtelua tutkimalla lähiympäristön tarjontaa.

– Valkeakoskelta löytyy esimerkiksi jalkapallomuseo ja kaikennäköisiä muutakin. Kun vähän katsoo, mitä kaikkea ympärillä on, voi hyvin yhdistellä tekemisiä.

Erilaista tekemistä on kehitelty myös Ilolan tilalla. Ratsastuskoulun lisäksi on ideoitu myös uusia, hieman erikoisempia aktiviteetteja.

– Kun pikkukilit syntyivät, huomattiin, että niiden kanssa tarvitsisi alkaa jotain jumppailemaan. Saatiin sitten idea vuohiterapiasta, Kirsi-Ilola Ollikkakertoo nauraen.

10-15 minuutin ohjatuissa hetkissä nauttimaan pääsevät niin eläimet kuin ihmiset.

– Kilit tykkäävät kiipeillä ja halailla, ja ihmiset toivovat kanssakäymistä eläinten kanssa, se on terapeuttista, emäntä toteaa.

Yle vieraili keskiviikon suorassa lähetyksessä Valkeakoskella Metsäkansan kylässä Ilolan matkailutilalla. Haastattelussa olivat tilan emäntä ja Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n varapuheenjohtaja Kirsi Ilola-Ollikka sekä tilalle lomalle saapuneet helsinkiläiset Anni, Emmi ja Onni Viheriäranta. Katso tallenne haastattelusta jutun alusta.

_Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta torstaihin 30.6. kello 23:een saakka.

29.6. kello 16.13: Korjattu tekstiin Suomen Maatilamatkailuyrittäjät ry muotoon Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry. Samalla muutettu myös ingressiä._

Lue lisää:

.
.