Hyppää sisältöön

Suomen ensimmäistä droonien lennonjohtoa testataan Oulussa – kokeilu kiinnostaa ravintoloita, kauppaa ja rakennusten omistajia

Oulu on droonien kaupallisen käytön testialue, jonka oppien pakettien kuljettamisesta odotetaan laajentuvan muuallekin.

Teknologiantutkimuskeskus VTT ja Oulun Liikekeskus aloittavat yhteistyön kattojen kautta toteutettaville drooni-kuljetuksille.  Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Oulun kaupunkikeskustasta tavoitellaan Drolo-projektin avulla drooni-teknologioiden edelläkävijää. Samalla Oulu on pilottina toiminnalle, jota laajennetaan muualle Suomeen, erityisesti pääkaupunkiseudulle.

Kokeilussa nähdään mahdollisuuksia kumpaankin suuntaan, tuotteita voi tuoda drooneilla nopeasti kaupunkikeskustaan tai toisin päin.

– Oulun kaupunkikeskustan yksityiset kiinteistön omistajat, kauppa, palvelut, ja ravintolat ovat hyvin innostuneina lähdössä kokeilemaan, miten uudentyyppisillä drooni-teknologioilla voidaan käytännössä tuoda kaupunkikeskusta myös sen ulkopuolelle, kertoo Oulun Liikekeskuksen toiminnanjohtaja Leena Vuotovesi.

Kumppaneina projektissa on joukko alan keskeisiä kansallisia kaupallisia- ja tutkimustoimijoita. Hanke luo myös ekosysteemin, joka jatkossa synnyttää drooneihin liittyviä innovaatioita ja uutta liiketoimintaa.

Business Finlandin ja kumppaneiden yhdessä rahoittama noin 7,5 miljoonan euron kokoinen projekti alkoi huhtikuussa 2021 ja kestää kaksi vuotta. Hanketta koordinoi VTT ja tutkimuspuolelta kumppaneina ovat Aalto-yliopisto ja Ilmatieteen laitos.

– Jos haluaa saada nopeasti jotain pisteestä a pisteeseen b, niin lentävä logistiikka droonilla on kaikkein lyhin reitti. Lyhyempää ja nopeampaa tapaa ei siihen voi löytää, sanoo VTT:n johtava tutkija Timo Lind.

Vientituotteitaan ja palveluitaan on kehittämässä joukko yrityksiä: Fintraffic lennonvarmistus, Nokia, Insta, TactoTek, Oulun satama, Fleetonomy ja MediaTek.

.
.