Hyppää sisältöön

Donald Trumpin valtaannousu voisi olla uhka Natolle – viime kaudellaan Trump parjasi Euroopan Nato-maita rajusti mutta perustellusti

Yhdysvalloissa käydään presidentinvaalit vuonna 2024. Republikaanit ja heidän ehdokkaakseen odotettu Donald Trump ovat tällä hetkellä vahvoilla.

Yhdysvalloissa ollaan laajasti turhautuneita siitä, että Naton eurooppalaiset jäsenet eivät rahoita sotilasliittoa riittävästi, arvioi Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suominen.
Yhdysvalloissa ollaan laajasti turhautuneita siitä, että Naton eurooppalaiset jäsenet eivät rahoita sotilasliittoa riittävästi, arvioi Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suominen.

Turkki asettautui viimein Suomen Nato-jäsenyyden tueksi – juuri Madridin Nato-huippukokouksen alla.

Kun Suomessa pohdittiin keväällä Nato-jäsenhakemuksen jättämistä, yksi vastustajien huolenaiheista oli Yhdysvaltain seuraava johtaja. Maan presidentiksi saattaa kahden vuoden päästä taas nousta arvamaaton Donald Trump.

Yhdysvallat rahoittaa Natosta noin kaksi kolmasosaa, ja maa on käytännössä Naton johtajavaltio. Trumpin mahdollinen uusi kausi on monille huolenaihe, koska ex-presidentti on hyvin Nato-kriittinen.

Suomen Atlantti-seuran pääsihteeri Terhi Suomisen mukaan huoli ei ole turha.

– Kun Trump johti Yhdysvaltoja, hän käytti hyvin poikkeuksellista kieltä, kun hän kritisoi eurooppalaisia Nato-maita, Suominen sanoo Ylen 8 minuuttia -ohjelmassa.

Viime kaudellaan Trump uhkaili, että Yhdysvallat voisi jopa jättää Naton. Voisiko maa todella vetäytyä sotilasliitosta?

– Kaikki on varmasti mahdollista, mutta sekin on mahdollista, että Trump ei tule valituksi presidentiksi.

Suominen toteaa, että Trumpin kritiikki eurooppalaisia Nato-maita kohtaan oli monin paikoin perusteltua. Samaa kritiikkiä on esitetty jo vuosikymmeniä.

– Yhdysvalloissa on pitkäaikainen turhautuminen siihen, että eurooppalaiset liittolaiset eivät osallistu kustannuksiin riittävästi.

Euroopassa puolustusbudjetteja on supistettu kylmän sodan päättymisestä lähtien. Useimmat jäsenmaat eivät myöskään täytä Naton vaatimusta siitä, että puolustukseen tulee käyttää vähintään kaksi prosenttia bruttokansantuotteesta.

Viime vuosina tilanne on Suomisen mukaan alkanut kääntyä.

– Esimerkiksi Kanada ja eurooppalaiset liittolaiset ovat lisänneet sadalla miljardilla omaa puolustusbudjettiaan.

Se lisää Suomisen mukaan myös Yhdysvaltain sitoutumista Natoon.

Katso 8 minuuttia -ohjelma Yle Areenassa: Mitä käy Natolle, jos Donald Trump nousee uudestaan presidentiksi?

8 minuuttia: Mitä käy Natolle, jos Donald Trump nousee uudestaan presidentiksi?

Lue lisää:

.
.