Hyppää sisältöön

Turkki tukee Suomen Nato-jäsenyyttä – Suomi on ollut pitkään matkalla jäseneksi, kuvaili presidentti Niinistö

Niinistön mukaan neuvottelut olivat tiiviit ja asiakokonaisuuksiltaan tiukat. Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa, että mikäli sovintoa ei olisi saavutettu, samojen asioiden käsittely olisi jatkunut vielä pitkään.

Presidentti Niinistö: Luotamme prosessin etenevän ripeästi
Presidentti Niinistö: Luotamme prosessin etenevän ripeästi

Turkki tukee Suomen Nato-jäsenyyttä Madridin huippukokouksessa, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kertoi tiedotustilaisuudessa Madridissa tiistai-iltana.

Niinistö kuvaili Suomen, Ruotsin ja Turkin neuvotteluita tiiviiksi ja asiakokonaisuuksiltaan tiukoiksikin. Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin avustamat neuvottelut kestivät tiistaina nelisen tuntia.

Niinistön mukaan kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun löytyminen vaati myös luovia ratkaisuja. Kevään aikana Turkki on kuitenkin kiinnittänyt enemmän huomiota Ruotsiin, Niinistö muistutti.

– Jos ajatellaan Suomen kannalta syntynyttä sopimusta, emme tule sen johdosta muuttamaan lainsäädäntöämme, Niinistö kertoi viitaten Turkin vaatimuksiin.

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat neuvottelivat Madridissa usean tunnin ajan. Kuva: Murat Cetin Muhurdar / Turkish Presidential Press Service / AFP)

Turkki on kiinnittänyt erityisesti huomiota terrorismiin liittyviin kysymyksiin. Niinistö korosti, että Suomi ottaa Turkin huolet vakavasti. Presidentin mukaan juuri näitä kysymyksiä "hierottiin aika pitkään" neuvotteluissa. Aihetta oli käsitelty jo ennen Madridin Nato-kokousta virkamiestasolla.

Myös Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg nosti Turkin terrorismihuolet esiin omassa tiedotustilaisuudessaan pian yhteisymmärrysasiakirjan (siirryt toiseen palveluun) allekirjoittamisen jälkeen.

Mediatietojen mukaan Turkki on tyytyväinen maiden väliseen sopimukseen, kertoo uutistoimisto AFP.

Niinistön mukaan Suomella ei ole ratkaisemattomia luovutusasioita. Niinistön mukaan allekirjoitettu asiakirja kuvailee periaatteet luovutuksille, mutta ei listaa yksittäisiä henkilöitä.

Suomen ja Ruotsin hakemukset voivat edetä jo lähipäivinä

Suomi odottaa seuraavaksi julkilausumaa nykyisiltä Nato-mailta ja saa virallisen kutsun Naton jäseneksi, presidentti Niinistö kertasi tiedotustilaisuudessa hakemusprosessia.

Niinistö uskoo, että kaikki tahot pyrkivät mahdollisimman ripeään toimintaan.

– Kaikki lupaukset, mukaan lukien epämuodollinen lupaus Turkin delegaatiosta ovat enteileet, että jäsenmaat tulevat toimimaan ripeästi, Niinistö sanoi.

Naton pääsihteeri Stoltenbergin mukaan Suomen ja Ruotsin hakemukset etenevät jo huomenna, uutistoimisto Reuters.

Aiemmin tiistai-iltana tasavallan presidentin kanslia (TPK) julkaisi presidentti Niinistön lausunnon, jossa asia vahvistettiin. Lausunto julkaistiin pian Suomen, Ruotsin, Turkin johtajien neuvotteluiden jälkeen. Voit lukea lausunnon kokonaisuudessaan täältä (siirryt toiseen palveluun).

– Yhteisymmärrysasiakirjamme korostaa, että Suomi, Ruotsi ja Turkki sitoutuvat antamaan toinen toisilleen täyden tuen kunkin maan turvallisuutta koskevia uhkia vastaan. Kun meistä tulee Nato-liittolaisia, tämä sitoumus vahvistuu entisestään, lausunnossa kirjoitetaan.

Lue myös:

.
.