Hyppää sisältöön

Sienet saattavat itärajalla jäädä matkailijoilta poimimatta – venäläiset turistit tahtoisivat tulla Suomeen, mutta se on liian hankalaa

Suomen matkailukesässä on tänäkin vuonna venäläisten mentävä aukko. Etenkin itärajalla sijaitsevat yritykset ovat huomanneet, että naapurimaasta ei nyt tulla Suomeen lomalle.

Mikä Suomessa kiinnostaa venäläisiä vielä loppukesälläkin?
Mikä Suomessa kiinnostaa venäläisiä vielä loppukesälläkin?

Noin 20-asteinen vesi liplattaa Saimaan rannassa runsaan parinkymmenen kilometrin päässä Venäjän rajasta Ruokolahdella. Matkailuyrittäjä Marja Puhakan mökeillä olisi juuri nyt yksi parhaista ajankohdista nautiskella, mutta yksi mökeistä on silti tyhjänä.

Normaalisti siellä viettäisi aikaa esimerkiksi Venäjältä Suomeen lomalle tullut perhe. Nyt venäläiset eivät suunnittele Suomen-matkoja. Viimeiset kaksi vuotta koronapandemia on rajoittanut turismia.

Itärajan yrityksissä ei vielä uskalleta hurrata, vaikka rajaliikenteen koronarajoitukset poistuvat tällä viikolla. Venäläisturistit pääsevät heinäkuusta alkaen Suomeen jonkin verran helpommin, mutta välittömään turistiryntäykseen ei uskota. Venäjä pitää itse edelleen voimassa vuonna 2020 asetettuja maastapoistumisen rajoituksiaan.

Lisäksi Venäjän hyökkäyksen seuraukset ovat vaikeuttaneet matkailua entisestään.

– Pakotteet, ostokyky ja viranomaisten puollot viisumihakemuksiin rajoittavat voimakkaasti toimintaa, sanoi Etelä-Karjalan Yrittäjien toimitusjohtaja Marko Hanhisuanto viime viikolla.

Luonto ja sen antimet houkuttelevat turisteja Venäjältä Suomen itärajalle, matkailuyrittäjä Marja Puhakka kertoo. Kuva: Kalle Purhonen / Yle

Venäläiset matkailijat ovat esimerkiksi Etelä-Karjalassa suuri tulonlähde. Vuonna 2019 ennen koronapandemiaa he jättivät maakuntaan noin 300 miljoonaa euroa. Sitä aiemmin vuoden 2018 heinäkuussa oli 17 000 venäläisten yöpymistä.

Suomen matkailukesästä on silti odotettu viime vuosia parempaa. Koronapandemia on jo helpottamaan päin, ja ihmisillä on jälleen tarve ja mahdollisuus matkustaa.

Suomen sijainnin Venäjän naapurina pelättiin vaikuttavan ulkomaalaisten turistien saapumiseen, mutta näin ei näyttäisi täysin olevan.

Visit Finlandin keväällä tekemässä kyselyssä asiakasyrityksilleen vastanneista vajaasta 200 noin kolmannes kertoi, että peruutuksia on tullut jonkin verran. Valtaosa kuitenkin totesi, että varauksia tulee normaaliin tapaan tai hieman hitaammin. Myös kotimaan matkailu pitää varausten perusteella pintansa.

Yli puolet asiakaskunnasta Venäjältä

Itärajalla lomamökkejä vuokraava Marja Puhakka kertoo, että venäläiset ovat aiemmin muodostaneet yli puolet hänen yrityksensä asiakaskunnasta.

Joistakin asiakkaista on tullut Puhakalle läheisiä, ja he palaavat Saimaan rannalle yhä uudelleen.

– Olemme muutenkin yhteyksissä, kuten jouluisin ja pääsiäisenä. He haluaisivat kovasti tulla tänne, mutta viisumin saamisesta ei ole mitään varmuutta. Nyt tämän tilanteen vuoksi olemme olleet vähemmän yhteyksissä.

Venäläiset turistit venyttävät Suomen kesämatkailusesonkia ainakin Puhakan yrityksessä jopa syyskuuhun asti. Monet Puhakan asiakkaista tulevat kalastamaan, marjastamaan ja sienestämään.

– Yksi venäläinen nainen on todella kova sienestäjä, ja hän aina näyttää meille, mistä sieniä löytyy.

Puhakka kertoo, että venäläiset turistit olisivat Suomeen edelleen erittäin tervetulleita. Hänellä ei ole tavallisista naapurimaan kansalaisista lainkaan huonoja kokemuksia.

– Se tavallinen ihminen on hyvin ystävällinen ja luontoa rakastava. Harmittaa, että tavallisia venäläisiä ihmisiä sotketaan tähän tilanteeseen.

Antje Tolpo haastattelee matkailuyrittäjä Marja Puhakkaa venäläisistä matkailijoista. Tallenne suorasta lähetyksestä Ylen aamusta 29.6.2022.
.
.