Hyppää sisältöön

Kurditaustainen ruotsalaiskansanedustaja järkyttyi Turkki-sopimuksesta: Meidät on myyty Nato-jäsenyyden takia

Kansanedustaja Amineh Kakabaveh uhkaa Ruotsin ulkoministeriä epäluottamusäänestyksellä. Myös vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue arvostelevat Ruotsin tekemää Nato-sopimusta.

Amineh Kakabaveh pitää Ruotsin Turkin kanssa solmimaa Nato-sopimusta petoksena. Kakabaveh kuvattiin kesäkuun alussa Tukholmassa. Kuva: Pelle T. Nilsson / AOP

Ruotsin, Suomen ja Turkin eilen saavuttama sopimus herättää järkytystä Ruotsin kurdeissa. Kurditaustainen kansanedustaja Amineh Kakabaveh kuvaa eilistä surun päiväksi Ruotsille. Hän pitää sopimusta moraalittomana ja katsoo Ruotsin taipuneen tyrannin edessä.

Hän sanoo Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun) Ruotsin myyneen kurdit päästäkseen sotilasliitto Naton jäseneksi. Demarihallituksen jo useissa äänestyksissä pelastanut Kakabaveh uhkaa nyt TV4:n uutisten (siirryt toiseen palveluun) mukaan ulkoministeri Ann Linden viemisellä epäluottamusäänestykseen.

Linden kommentit sopimuksen synnyttyä tuskin rauhoittavat Kakabavehia.

– Emme muuta ihmisten demokraattisia oikeuksia, mutta kiristämme toisaalta merkittävästi terroristisen toiminnan eri osien kriminalisointia. Emme voi olla terroristien turvapaikka. Turkki kokee, että otimme heidän huolensa terrori-iskuista vakavasti, kommentoi sopimusta ulkoministeri Ann Linde tänä aamuna Ruotsin radion haastattelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kakabaveh on aiemmin sopinut demarihallituksen kanssa ehdoista antamalleen tuelle. Ehtoihin kuuluu, että Ruotsi jatkaa terroristijärjestö Isisiä vastaan taistelevan kurdimiliisi YPG:n tukemista ja syventää yhteistyötä sen poliittisen siiven PYD:n kanssa.

Eilen Turkin kanssa laaditussa asiakirjassa kuitenkin luvataan, etteivät Ruotsi ja Suomi tue YPG:tä tai PYD:tä. Linde sanoi keskiviikkona Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun), että hallituksen sopimus Kakabavehin kanssa raukeaa syyskuun vaaleihin.

– Tämä on petos Ruotsin hallitukselta, NATO-mailta ja [Naton pääsihteeriltä Jens] Stoltenbergiltä. He pettävät kokonaisen ryhmän, joka vapautti itsensä ja koko maailman Daeshista [Isisistä], Kakabaveh jyrisee.

Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan saavuttivat yhteisymmärryksen tiistaina neuvotteluissa Madridissa. Kuva: Henrik Montgomery / EPA

Pääministeri yrittää rauhoitella Ruotsin kurdeja

Pääministeri Magdalena Andersson yritti keskiviikkoaamuna rauhoitella Ruotsissa asuvia kurdeja sanomalla, ettei kenelläkään, joka ei ole tekemisissä terrorismin kanssa ole syytä huoleen.

– Noudatamme aina Ruotsin lainsäädäntöä. Emme koskaan luovuta Ruotsin kansalaisia, Andersson vakuutti TV4:n Nyhetsmorgon-lähetyksessä (siirryt toiseen palveluun).

Ruotsin television SVT:n haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Andersson arvioi, ettei sopimus Turkin kanssa merkitse käytännössä kovinkaan suuria muutoksia.

Vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue näkevät sopimuksen merkityksen kuitenkin toisin kuin hallitus. Vasemmistopuolueen puheenjohtaja Nooshi Dadgostar vaatii hallitusta selittämään, mihin se on suostunut sopimuksessaan Turkin kanssa.

– Nyt on lyötävä kortit pöytään. Mediatietojen perusteella näyttää siltä. että ulkovalta saa päättää siitä, kenet karkotetaan ja mitä ruotsalaisissa lehdissä saa julkaista, Dadgostar tulkitsee Svenska Dagbladetin (siirryt toiseen palveluun) julkaisemassa uutisessa.

Ympäristöpuolueen toisen puheenjohtajan Per Bolundin mukaan nyt on tapahtunut juuri se, mistä Natoon epäillen suhtautuvat olivat varoittaneet. Ympäristöpuolueen toinen puheenjohtaja Märta Stenevi puolestaan näkee Ruotsin taipuneen ihmisoikeuksia loukkaavan autoritaarisen hallinnon edessä ja luopuneen perinteisestä roolistaan rauhan ylläpitäjänä. Ympäristöpuolueen kommenteista uutisoi SVT (siirryt toiseen palveluun).

Ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue eivät kritiikistään huolimatta vielä päivällä olleet valmiita tukemaan epäluottamuslausetta ulkoministeri Lindelle. Tosin tämä kanta saattaa ainakin ympäristöpuolueen osalta vielä muuttua, uutisoi Expressen (siirryt toiseen palveluun).

Turkki oli Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) tiistaina julkaisemien tietojen mukaan toimittanut Ruotsin turvallisuuspoliisille Säpolle nimilistan ihmisistä, joiden luovuttamista se vaatii. Lehden tietojen mukaan Säpolle on toimitettu ainakin kymmenen henkilön nimilista.

Näillä henkilöillä on Turkin mukaan yhteys terroristijärjestöksi luokiteltuun kurdien PKK-järjestöön. Ruotsin hallitus ja Säpo eivät ole kommentoineet lehdelle tietoja luovutuslistalla olevista ihmisistä tai näiden määrästä.

Tänään keskiviikkona Turkin oikeusministeri Bekir Bozdağ sanoi turkkilaiselle NTV-kanavalle, että Suomea ja Ruotsia vaaditaan karkottamaan yhteensä 33 "terrorismiepäiltyä". Ruotsista Turkki vaatii luovutettavaksi 21 ja Suomesta 12 ihmistä, jotka ovat kuuluneet joko PKK:n tai Gülen-liikkeen riveihin. Ministerin kommentista kertoo uutistoimisto AFP.

Voit seurata Naton huippukokouksen etenemistä tästä päivittyvästä seurannasta.

Lue myös:

.
.