Hyppää sisältöön

Karjalan lennostolla harvinainen harjoitus Britannian kuninkaallisten ilmavoimien kanssa – Komentaja: "Saimme tuntumaa F-35-hävittäjiin"

Vierailun tavoitteena on vahvistaa Suomen puolustuskykyä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle.

Karjalan lennoston komentaja, eversti Aki Puustinen lennoston tukikohdassa Siilinjärven Rissalassa.
Karjalan lennoston komentaja Aki Puustinen oli erittäin tyytyväinen yhteisiin harjoituksiin.

Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35-hävittäjät ovat harjoitelleet Karjalan lennoston kanssa. Kolmepäiväinen vierailu Siilinjärven Rissalassa sijaitsevassa Karjalan lennostossa onnistui hyvin.

– Tulimme yhteisymmärrykseen monessa asiassa ja toiminta lähti sujumaan heti alkupäivistä lähtien, Karjalan lennoston komentaja, eversti Aki Puustinen tiivistää.

Suomalaisille iso asia oli päästä tutustumaan F-35-hävittäjiin, jotka otetaan käyttöön muutaman vuoden päästä.

– Eri henkilöstöryhmät kuten pelastustoimi ja mekaanikot saivat nyt tuntumaa siitä, mitä eroavaisuuksia F-35 tuo meidän normaaliin päivätyöhön aikanaan, Puustinen kuvailee yhteisharjoitusten antia.

Iso-Britannian kuninkaalliset ilmavoivat eivät ole vuosiin tehneet vastaavaa vierailua Karjalan lennostossa. Säännöllisiä yhteisiä harjoituksia ei myöskään ole aikaisemmin ollut.

Hävittäjien kuvaaminen oli turvallisuussyistä tarkkaa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Uusien hävittäjien tuloon valmistaudutaan muutostöillä

Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm sanoo, Karjalan että lennostolla on hyvä kyky ottaa vastaan F-35-hävittäjiä. Fyysisesti kokoeroa Karjalan lennoston omiin hävittäjiin ei ole.

Siirtyminen F 35-hävittäjiin vaatii kuitenkin muutostöitä Rissalan kentällä lähivuosien aikana.

– Uusissa hävittäjissä ei esimerkiksi siivet taivu, joten joudumme avartamaan joitain tallipaikkoja. Lisäksi muutostöitä tehdään joissain toimitiloissa ja meidän on myös huomioitava F-35-hävittäjien turvallisuusmääräykset, Karjalan lennoston komentaja Aki Puustinen kertoo.

F-35-hävittäjät pystyy erottamaan profiilin ja värin avulla. Uudessa koneessa on esimerkiksi hieman laajempi runko ja väritykseltään ne ovat tummempia.

Tomi Böhmin mukaan suomalaisten kiinnostus lennoston toimintaa kohtaan on hiukan kasvanut viime kuukausina.

– Jonkun verran on tullut kyselyjä siitä, miten pääsisi seuraamaan harjoituksia. Näistä ei kuitenkaan turvallisuuden vuoksi anneta tietoja.

F-35-hävittäjiä vierailulla Karjalan lennostossa Siilinjärven Rissalassa. Kuva: Antti-Petteri Karhunen / Yle

Vierailu nopealla aikataululla

Iso-Britannian hävittäjälaivueen vierailu tuli Karjalan lennoston tietoon vain muutamia viikkoja sitten. Harjoitus järjesteltiin nopealla aikataululla. Se ajoittuu samaan aikaan, kun Madridissa järjestetään Naton huippukokous.

– Ajoitukseen en pysty kommentoimaan mitään, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö everstiluutnantti Tomi Böhm.

Lento-osaston vierailu oli osa Iso-Britannian johtamaa yhteistyötä, johon Suomi on osallistunut vuodesta 2017 lähtien. Mukana oli kaksi F-35-hävittäjää ja 60 osaston henkilöä.

Iso-Britannian kuninkaallisten ilmavoimien F-35B Karjalan lennoston tukikohdassa Siilinjärven Rissalassa.
Hävittäjä nousee ilmaan Rissalan lentokentältä.

Vierailun tavoitteena oli vahvistaa sotilaallista yhteistyötä ja osoittaa kumppanimaiden tukea Suomelle. Yhteisharjoitus oli osa puolustusministeri Antti Kaikkosen toukokuussa päättämää laajennettua yhteistyötä (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan Suomi lisää kansainvälisiä sotilasharjoituksia loppuvuoden aikana.

Seuraava vierailu mahdollisesti heinäkuussa

Karjalan lennosto ja Iso-Britannian kuninkaalliset ilmavoimat harjoittelivat kahden päivän ajan ilmataisteluja ja niihin liittyviä yhteistoimintakuvioita.

Tarkoitus oli varmistaa yhteistyön saumattomuus ja se, että se on nopeasti toimeenpantavissa.

Harjoituksessa tehtiin keskiviikkona yksi isompi lentokierros, missä oli mukana myös Lapin lennoston Horneteja ja Ilmasotakoulun Hawkeja. Lentokierroksella harjoiteltiin ilmataistelua.

Seuraava vierailu on mahdollisesti tulossa jo heinäkuun aikana.

– Se ei ole varmaa, joten en avaa sitä enempää, Aki Puusinen kommentoi

Iso-Britannian kuninkalliset ilmavoimat vierailivat hiljattain myös Lapin lennostossa, joka oli sen toinen pääkohteista.

Aiheesta voi keskustella 1.7.2022 klo 21 :een saakka.

Lue lisää:

.
.