Hyppää sisältöön

Vammaisilla taiteilijoilla on edelleen suuri kynnys taiteilijaresidensseihin – Torniossa ja Haaparannalla etsitään tilaa taiteilijuuteen

Tornion idyllinen taiteilijaresidenssi saa syksyn tullen erityisellä hankkeella haetut asukkaat. Vammaisille ja viittomakielisille taiteilijoille kohdennettu haku toi yli 30 hakemusta.

Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen tuottaja Anu Pasanen kertoo, että takanaan olevaan Viippolan taiteilijaresidenssiin majoittuu alkusyksystä kolme taiteilijaa. Loput majoittuvat Ruotsin puolella, jossa on myös työskentelytiloja. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vammaisilla taiteilijoilla on harvoin tarjolla mahdollisuus työskennellä residenssissä eli tilassa, joka on määräajaksi varattu taiteilijan työskentelykäyttöön. Nyt tehdään määrätietoisesti työtä, jotta vähemmistöryhmiin kuuluvat taiteilijat, tässä tapauksessa erityisesti vammaiset ja viittomakieltä käyttävät taiteilijat, pääsisivät samojen mahdollisuuksien äärelle kuin ketkä tahansa kollegansa.

Aineen taidemuseon museoassistentti ja Tilaa taiteilijuuteen -hankkeen tuottaja Anu Pasanen sanoo, että saavutettavuutta ei usein huomioida syystä tai toisesta.

– Residensseissä saattaa olla esimerkiksi esteellisyysongelma, jota ei ole ollut mahdollista tai ei ole ymmärretty ottaa huomioon. Monesti tietysti residenssin järjestävällä taholla ei ole suuria resursseja, mikä voi olla yksi syy, Pasanen pohtii.

Kymmenien hakijoiden joukosta mukaan valittu suomalais-ranskalainen kuvataiteilija Sofia Karinen iloitsee pääsystä taiteilijaresidenssiin. Kuuntele Kati Siponmaan toimittama juttu.

Noin kolmannes hakijoista ulkomailta

Ehkäpä se, että keväällä toteutetussa avoimessa haussa oli kohderyhmänä tällä kertaa nimenomaan vammaiset taiteilijat, sai suuren määrän hakijoita kiinnostumaan.

– Me saimme lyhyessä ajassa 32 hakemusta ja se on paljon. Tieto oli levinnyt hyvin ja hakemuksista noin kolmannes tuli ulkomailta. Hakijoita oli Euroopasta, Aasiasta ja Afrikasta.

Pasasen lisäksi Aineelta valitsijaraadissa oli museojohtaja Virpi Kanniainen. Raatiin kuuluivat myös Kulttuuria kaikille -palvelusta Maija Karhunen ja Sari Salovaara sekä Kulttuuriyhdistys Suomen Eucrea ry:stä Johanna Mattila.

Kuusi neljän sijaan

Tällä kertaa valituksi tuli Suomessa pääsääntöisesti asuvia taiteilijoita, joista osa on työpareja. Pohjoisin taiteilija on Oulussa asuva, suomalais-ranskalainen kuvataiteilija Sofia Karinen. Jyväskylästä tulee videotaiteilija Kari Toiviainen. Viittomakielinen työpari Aino Laiho ja Olga Green sekä porukan toinen työpari Maarit Hedman ja Anu Haapanen ovat kaikki pääkaupunkiseudulta.

Tilaa taiteilijuuteen -hanketta rahoittava Koneen säätiö on määritellyt apurahan saavien taiteilijoiden ehdoiksi sen, että neljästä taiteilijasta puolet olisivat kokeneempia ja puolet uransa alussa olevia taiteilijoita.

– Meille haki myös useita työpareja, niin päädyimme valitsemaan mukaan kaksi taiteilijaparia, jotka jakavat apurahan. Näin saimme mukaan kaikkiaan kuusi residenssitaiteilijaa.

Pasanen sanoo valintoihin vaikuttaneen myös esimerkiksi aikataululliset asiat ja se, kenelle hakijoista olisi parhaiten hyötyä mahdollisuudesta.

– Se oli monenlaisten tekijöiden summa. Hakemuksen taiteellinen laatu oli yksi iso kriteeri.

Residenssielämää molemmin puolin rajaa

Viippolan talo toimii taiteilijaresidenssinä, joka on tarkoitettu esimerkiksi kaupungissa vieraileville taiteilijoille ja paikallisten oppilaitosten vieraileville opettajille. Residenssissä on tilava ateljeehuone ja siellä voi yöpyä samaan aikaan 4–5 henkilöä. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Osa taiteilijoista asettuu historiaa huokuvaan Viippolan taiteilijaresidenssiin, joka sijaitsee ihan Aineen taidemuseon tuntumassa, Tornion vanhan kaupungin alueella.

– 1800-luvulta oleva vanha hirsitalo ei ole esteetön, niin sen vuoksi meillä on majoitusvaihtoehtona myös ruotsinsuomalaisen kansalaisopisto Svefin tilat Haaparannalla.

Vaikka kukaan residenssitaiteilijoista ei olekaan liikuntaesteinen, niin asia haluttiin kuitenkin huomioida.

– Joka tapauksessa on tietysti tärkeää, että näyttelytilat ovat esteettömiä.

Viippolan taiteilijaresidenssin lisäksi myös työskentelytiloja on Haaparannalla. Rautatieasema on myös taiteilijoiden asemapaikkana Ruotsin puolella rajaa.

Museolla mahdollisuus oppimiseen

Taiteilijoiden yksityisnäyttelyt residenssijaksojen päätteeksi ovat myös keskeinen osa hanketta. Taiteilijalle yksityisnäyttely on aina meriitti, joten heidän tuotoksiaan tulee olemaan esillä syksyn aikana eri näyttelytiloissa ja lopuksi teoksista kuratoidaan ryhmänäyttely Aineen taidemuseoon keväällä 2023.

Aineen taidemuseolle hankkeessa mukana oleminen on museoassistentti Anu Pasasen mukaan eräänlainen avaus ja oppimisen tilaisuus.

– Tässä päästään kokeilemaan, miten mahdollisimman hyvin saavutettavia residenssejä pystyttäisiin jatkossa järjestämään. Voimme osaltamme tuoda esiin kysymyksiä, miten edistää tasavertaisuutta taiteen ja kulttuurin alalla, mutta myös laajemminkin. Tietenkin keräämme myös taiteilijoilta palautetta hankkeen lopuksi.

"Yhteisellä keskustelulla ja joustavuudella pääsee kuitenkin jo tosi pitkälle."

Anu Pasanen

Pasanen kehuu Kulttuuria kaikille-palvelun tekemää työtä ja iloitsee siitä, että monet organisaatiot ovat osanneet kääntyä palvelun puoleen tasapuolisen kohtelun edistämiseksi. Tekemistä yhteiskunnassa on. Pasanen sanoo asian olevan laajempi rakenteellinen kysymys.

– Yhden esteen poistaminen ei välttämättä tarkoita jollekin toiselle henkilölle vielä yhtään mitään. Tarpeet ovat hyvin moninaiset. Yhteisellä keskustelulla ja joustavuudella pääsee kuitenkin jo tosi pitkälle.

Tasavertaisuuden edistäminen taiteen ja kulttuurin alalla on silti jo hyvällä tiellä. Siitä kertoo Pasasen mukaan sekin, että nyt meneillään olevasta hankkeesta on oltu kovasti kiinnostuneita.

– Kollegat eri organisaatioista ovat ottaneet yhteyttä ja ovat halunneet tietää lisää tai halunneet olla jotenkin mukana tässä. Kyllä sitä tietoa tosi paljon kaivataan tällä kentällä.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun Yle Tunnuksella 1.7. kello 23 saakka.

Lue myös:

.
.