Hyppää sisältöön

Ukraina rajoittaa venäläistä kirjallisuutta ja musiikkia – tutkija: "Lait ovat populistisia"

Ukraina katkoo siteitä Venäjälle sääntelemällä venäläistä taidetta. Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan toimet kääntyvät Ukrainaa vastaan, sillä Putin voi käyttää uusia lakeja propagandansa aseena.

Moskovassa pidettiin kesäkuun alussa kirjamessut Punaisella torilla. Ukraina aikoo kieltää Venäjällä painettujen kirjojen maahantuonnin. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Ukraina aikoo rajoittaa (siirryt toiseen palveluun)venäläisen kirjallisuuden ja musiikin levitystä ja maahantuontia. Maan parlamentti päätti asiasta suurella enemmistöllä 19. kesäkuuta.

Venäjällä, Valko-Venäjällä ja miehitetyillä separatistialueilla painettujen kirjojen maahantuonti kielletään kokonaan. Lisäksi venäläisten artistien tekemää musiikkia ei enää saa esittää julkisesti.

Lait eivät kuitenkaan koske venäläisiä muusikoita ja kirjailijoita, jotka ovat eläneet ennen vuoden 1991 Neuvostoliiton romahdusta tai luopuneet Venäjän kansalaisuudestaan romahduksen yhteydessä.

Rajoitusten on Ukrainan hallinnon mukaan tarkoitus suojella Ukrainaa venäläiseltä propagandalta ja katkoa siteitä Venäjälle. Presidentti Volodymyr Zelenskyin on vielä hyväksyttävä lait.

Tutkija: uudet rajoitukset ovat hyödyttömiä

Ukrainalainen televisiotuottaja Ihor Kondratjuk sanoi Deutsche Wellen haastattelussa (siirryt toiseen palveluun), että lait ovat Ukrainan puolustukselle yhtä tärkeitä kuin sodankäynti rintamalla. Hänen mukaansa venäläisten taiteilijoiden ei pitäisi olla tervetulleita Ukrainaan ennen kuin välit Venäjään palaavat ystävällisiksi.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Ryhor Nizhnikau on asiasta eri mieltä.

– Lait ovat populistisia, Nizhnikau sanoo Ylelle puhelinhaastattelussa.

Hänen mukaansa ne eivät auta Ukrainaa propagandakamppailussa Venäjää vastaan. Rajoitukset iskevät ennen kaikkea venäläisiin kirjailijoihin ja muusikoihin, jotka eivät ole mieleisiä Venäjän presidentin Vladimir Putinin hallinnolle.

Nizhnikau myös huomauttaa, että Ukrainassa on jo pitkään rajoitettu Putinia myötäilevää kirjallisuutta ja musiikkia. Esimerkiksi miehitetyllä Krimillä vierailleilta taiteilijoilta on kielletty maahantulo Ukrainaan. (siirryt toiseen palveluun)

Ukrainaan myönteisesti suhtautuvien venäläisteosten maahantuontiin voi vielä hakea poikkeuslupaa, jos kirja on painettu Venäjän ulkopuolella. Käytännössä luvan saaminen olisi kuitenkin hidas prosessi, ja on vielä epäselvää, miten lupia myönnetään.

Ukrainan opetusministeriön työryhmä on myös ehdottanut venäläisen kirjallisuuden poistamista (siirryt toiseen palveluun)koulujen opetussuunnitelmasta kokonaan.

Ukrainan hallinto käyttää Nizhnikaun mukaan hyväkseen Venäjän hyökkäyssodan aiheuttamaa venäläisvastaista mielialaa. Kansalaisten tuki on helppo saada venäläistä taidetta rajoittaville laeille, vaikkei lakien toteutusta ja vaikutuksia ole kunnolla mietitty.

Lait kääntävät myös huomiota pois hallinnon suurista haasteista, kuten oikeusvaltion kehittämisestä korruptiosta kärsivässä Ukrainassa, joka hakee Euroopan unionin jäsenyyttä.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Ryhor Nizhnikaun mukaan Ukrainan pitäisi keskittyä oikeusvaltion kehittämiseen. Kuva: Patrick Holmström / Yle

Rajoitukset voivat kääntyä itseään vastaan

Venäläisen taiteen rajoittaminen on osa laajempaa Ukrainan pyrkimystä katkoa siteitä Venäjälle.

Ukrainan hallinnon mukaan (siirryt toiseen palveluun) siteiden katkominen on välttämätöntä ukrainalaisen identiteetin puolustamiseksi, sillä Venäjä on vuosisatoja sortanut ukrainalaisia ja tukahduttanut heidän identiteettiänsä.

Esimerkiksi klassisessa venäläisessä kirjallisuudessa ukrainalaiset on usein kuvattu “vähä-venäläisinä” ja osaksi Venäjän imperiumia. Se on muokannut venäläisten käsityksiä Ukrainasta ja selittää osaltaan Putinin propagandan onnistumista, kertoo Tampereen yliopiston Venäjän kielen ja kulttuurin professori Sanna Turoma tekstiviestitse Ylelle.

Nizhnikau pelkää, että toimet kääntyvät Ukrainaa vastaan.

– Ukrainan hallinto ei ole sortanut venäläisiä tai venäjänkielisiä, mutta nyt Putin voi käyttää näitä lakeja propagandansa aseena.

Saksan tietotoimisto DPA oikoi (siirryt toiseen palveluun) jo viime viikolla virheellisiä väitteitä, joiden mukaan Ukrainassa alettaisiin polttaa venäläisiä kirjoja.

Ukrainalaiset vastustuskykyisiä propagandalle

Suuri osa ukrainalaisista käyttää edelleen venäjän kieltä arjessaan, ja esimerkiksi nykyaikaista ja klassista venäläistä musiikkia kuunnellaan paljon.

Nizhnikaun mukaan se ei tarkoita, että ukrainalaiset olisivat vastaanottavaisia venäläiselle propagandalle. He pikemminkin hylkäävät omaehtoisesti Putinin hyökkäyssotaa myötäilevät artistit.

– Ei ukrainalainen rintamasotilas näe ristiriitaa esimerkiksi venäläisen rap-musiikin kuuntelun ja Ukrainan puolustamisen välillä.

Lue lisää:

Mitä mieltä uutisesta? Voit keskustella aiheesta 30.6. klo 23 asti.

.
.