Hyppää sisältöön

Lapsiperheen autoa päin ajanut oli oikeuden mukaan syyntakeeton kolmeen tapon yritykseen

Nokialla tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta nostettiin syytteet kolmesta tapon yrityksestä. Tekijä tuomittiin syyntakeettomana niistä.

Poliisi etsi silminnäkijöitä onnettomuudelle. Kuvituskuva. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeus on antanut tuomion Nokialla tapahtuneesta liikenneonnettomuudesta.

Nelikymppinen mies on tuomittu syyntakeettomana kolmesta tapon yrityksestä ja syyntakeettomana törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Koska hän on syyntakeeton, hän ei saa vankeusrangaistusta, vaan hänet tuomitaan hoidettavaksi mielenterveyslain nojalla Niuvanniemen sairaalaan.

Tapaus sattui Nokian Porintiellä 22. syyskuuta, kun mies ajoi päin autoa, jossa oli vanhempi ja kaksi lasta.

Onnettomuudessa ei tullut henkilövahinkoja, koska toisen auton kuljettaja ehti väistää päin tulevaa autoa. Kolarissa autot koskivat kyljistään toisiaan, mutta siinä olisi voinut käydä paljon huonomminkin.

Alun perin poliisi tutki tapausta kolmena murhan yrityksenä.

Kiisti syytteet

Syytetty kiisti syytteet käräjäoikeudessa. Hänen mukaansa kyseessä oli äkillinen mielenhäiriö, eikä hänen ollut kertomansa mukaan tarkoitus tappaa asianomistajia tai itseään.

Käräjäoikeuden mukaan miehen menettely täytti kuitenkin tapon yrityksen tunnusmerkistön. Miehen katsottiin menetelleen tahallisesti itsemurhatarkoituksessa. Käräjäoikeuden mukaan tekijän on täytynyt ymmärtää, että kovalla nopeudella vastaantulijoiden kaistalla hän tulisi törmäämään vastaan tulevaan autoon ja tässä autossa matkustajat varsin suurella todennäköisyydellä kuolisivat.

Korkein oikeus on linjannut, että jos kovalla nopeudella itsemurhatarkoituksessa törmää päin vastaan tulevan liikenteen kaistalla vastaantulevaa ajoneuvoa, mahdollinen itsemurha-aikomus ei poista teon tahallisuutta.

Tuomio ei ole lainvoimainen eli siitä voi valittaa hovioikeuteen.

Lue lisää:

.
.