Hyppää sisältöön

Jokamiehenoikeus takaa koiralle uimapaikan, mutta ei kuitenkaan yleisellä uimarannalla

Ihmisten lisäksi uimarannoilla ovat hellepäivinä viihtyneet kielloista huolimatta myös koirat. Jyväskylässä asiasta tulee jatkuvasti valituksia liikuntatoimeen.

Jyväskylän Lutakossa koirat pääsevät pulikoimaan omalla rannallaan. Nomi haki maanantaina helpotusta helteeseen koirarannalta. Kuva: Mari Pekkanen / Yle

Uimarantakauden toistuva kiistanaihe on se, saako koira tulla omistajansa seurassa rannalle vilvoittelemaan. Virallinen linja on selvä: yleiselle uimarannalle koiralla ei ole asiaa.

Jyväskylässä kaupungin liikuntatoimeen tulee koirista paljon valituksia, ja usein valittajat vaativat rannoille enemmän ja suurempia kieltokylttejä, kaupungin liikuntapaikkavastaava Jarmo Saikkonen kertoo.

– Kyllä me välillä niitä viedään, mutta kun se ei ole siitä kiinni, etteikö koiranomistajalla olisi asiasta tietoa. En tiedä, onko se välinpitämättömyyttä vai mitä, Saikkonen pohtii.

Kaupungille tulee viestejä myös siitä, että koirakiellosta huomauttaneet saavat aggressiivisen vastaanoton koiranomistajalta. Tätä liikuntapaikkavastaavan on vaikea ymmärtää.

Saikkonen muistuttaa, että koirien uittamiseen löytyy paljon sallittujakin paikkoja. Jokamiehenoikeuden nojalla koiraa voi uittaa yleisen uimarannan ulkopuolella.

– Yleiset uimarannat ovat suunnilleen ainoita paikkoja, jossa koiraa ei saa uittaa, joten kyllä rantoja pitäisi riittää siihen hommaan, Saikkonen toteaa.

Jyväskylässä on myös yksi koirien uimaranta Jyväsjärvellä, lähellä Schaumanin linnaa ja Tourujoen suuta.

Viime vuonna Äänekoskella tehtiin valtuustoaloite koirien uimapaikasta. Kaupunki totesi tuolloin, ettei senhetkisessä taloustilanteessa olisi järkevää investoida koirille tarkoitetun uimapaikan rakentamiseen.

Rahan lisäksi linjausta perustellaan myös jokamiehenoikeudella.

Äänekoski kertoo tuoreessa tiedotteessaan, että koirien luvallisista uimapaikoista on jälleen tullut kyselyjä kaupungille ja aihe on puhuttanut myös sosiaalisessa mediassa.

– Koiria voi uittaa missä tahansa, missä on helpoin päästä rantaan, yleiset uimarannat ja tonttialueet pois lukien. Meillä on runsaasti vesistön rantaa kulkevia kevyen liikenteen väyliä sekä veneenlaskupaikkoja, joilta pääsee myös uimaan, kaavoituspäällikkö Nina Marjoniemi toteaa tiedotteessa.

.
.