Hyppää sisältöön

Yli vuoden kiinni ollut itärajan raja-asema avautuu jälleen – Venäjältä pääsee Suomeen turisteja entiseen malliin

Imatran raja-asema suljettiin henkilöliikenteeltä reilu vuosi sitten. Perjantaina se jälleen avautuu.

Imatran rajanylityspaikka on ollut yksi Suomen vilkkaimmista itärajan rajanylityspaikoista. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Imatran rajanylityspaikka on vuosia ollut yksi vilkkaimmista Suomen ja Venäjän välisistä rajanylityspaikoista. Esimerkiksi vuonna 2019 rajanylityksiä oli vuodessa noin 1,5 miljoonaa.

Rajaliikenteen hiljensivät koronarajoitukset kevättalvella 2020. Vuotta myöhemmin eli tammikuussa 2021 valtioneuvosto teki päätöksen sulkea Imatran rajanylityspaikka henkilöliikenteeltä kokonaan. Syynä oli estää koronaviruksen leviäminen Suomeen.

Tuon päätöksen jälkeen Imatran rajanylityspaikan kautta on kulkenut vain raskasta liikennettä.

Näin hiljaista oli Imatran rajanylityspaikalla viime maaliskuussa. Kuva: Mimmi Nietula / Yle

Ylihuomenna perjantaina tilanne muuttuu, kun koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät.

Samalla päättyy yli vuoden turismihiljaisuus Imatran raja-asemalla. Venäjältä pääsee Suomeen, kunhan tarvittavat matkustusasiakirjat eli passi ja viisumi ovat kunnossa.

Sen sijaan Suomesta ei kannata Venäjälle lähteä yrittämään tavalliselle turismimatkalle, sillä Venäjällä koronasta johtuvat maahantulorajoitukset ovat edelleen voimassa.

Venäläisia autoja saapumassa Suomeen maaliskuussa 2020. Kuva: Ville Toijonen / Yle

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari kertoo, että Suomen kansalainen voi toki koska tahansa poistua maasta. Venäjän rajalla pysähdys todennäköisesti kuitenkin tulee, ellei ole kertoa venäläisille rajaviranomaisille perusteltua syytä.

– Jos meillä Suomen rajatarkastuksessa on tieto, että henkilö ei todennäköisesti pääse Venäjän rajatarkastuksesta läpi, niin toki me informoimme häntä, sanoo Lukkari.

Ei ryntäystä

Vaikka venäläiset pääsisivätkin perjantaista alkaen Suomeen tulemaan, kuluu aikaa, ennen kuin venäläisiä turisteja alkaa enemmän itärajalla näkyä.

Venäjällä on lisäksi edelleen voimassa maastapoistumisrajoituksia, jotka estävät monien venäläisten matkustamisen ulkomaille. Niistä kertoi muutama päivä sitten muun muassa Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Samalla kun Imatran rajanylityspaikka avautuu henkilöliikenteelle, laajenee myös muiden itärajan rajanylityspaikkojen aukioloajat. Esimerkiksi Suomen vilkkaimmat itärajan rajanylityspaikat Vaalimaa Virolahdella ja Nuijamaa Lappeenrannassa ovat 1.7.2022 alkaen auki henkilöliikenteelle jälleen ympäri vuorokauden.

Kukaan ei tiedä, palaavatko turistimäärät ikinä ennalleen. Lähitulevaisuuttakin on vaikea ennakoida. Esimerkiksi venäläisillä turisteilla harvalla on voimassa oleva viisumi Suomeen.

– On tosi vaikea ennakoida, miten kauan elpyminen kestää. Voi mennä aika pitkä aika, sanoo Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jukka Lukkari.

.
.