Hyppää sisältöön

Lapin hyvinvointialue pyytää Rovaniemeltä selvitystä vasta perustetuista 30 uudesta vakanssista, jotka siirtyvät hyvinvointialueelle

Rovaniemen hyvinvointilautakunta päätti viime viikolla perustaa 30 uutta virkaa ja tointa sote-palveluihin. Niistä voi koitua Lapin hyvinvointialueelle lähes kahden miljoonan euron kustannukset.

Rovaniemelle on päätetty perustaa 30 uutta sote-alan vakanssia, jotka siirtyvät ensi vuonna Lapin hyvinvointialueelle. Kuva: Mia Sivula / Yle

Lapin hyvinvointialueen aluehallitus on päättänyt pyytää Rovaniemen hyvinvointilautakunnalta selvityksen uusista sote-palveluiden vakansseista.

Aluehallitus haluaa tietää, miksi 30 uutta virkaa ja tointa on perustettu kesken talousarviovuoden ja siten, että niihin ei ole varauduttu vuoden 2022 talousarviossa.

Kaikki uudet virat ja toimet siirtyvät ensi vuonna Lapin hyvinvointialueelle, mikä on ongelmallista hyvinvointialueen talouden kannalta.

– Kun vakanssit täytetään loppuvuodesta, niiden palkkakustannukset ehtivät vaikuttaa kunnilta hyvinvointialueille siirtyviin kustannuksiin vain vähäisessä määrin. Lapin hyvinvointialueen vastuulle tulevat kuitenkin näiden vakanssien palkkakustannukset täysimääräisesti, mikäli vakanssit täytetään vakituisesti kuluvan vuoden loppuun mennessä, todetaan aluehallituksen päätöksessä.

Hyvinvointialueelle tulossa noin 1,8 miljoonan euron kustannukset

Rovaniemi on arvioinut vain terveydenhuollon 23 uuden viran tai toimen vuotuiset kustannukset, jotka ovat 1,4 miljoonaa euroa. Jos loput seitsemän uutta vakanssia ovat kustannuksiltaan samaa luokkaa, lisäävät 30 uutta vakanssia hyvinvointialueen menoja 1,8 miljoonalla eurolla vuodessa.

Aluehallituksen mukaan kyseessä olevien vakanssien perustamisen yhteydessä ei ole pyydetty kannanottoa tai lausuntoa hyvinvointialueelta.

Hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Marjo Rundgren (sdp) sanoi viime viikolla, että asia on keskusteltu hyvinvointialueen valmistelijoiden ja nimitetyn hallinnon kanssa.

Aluehallitus toteaa, että kunnilla on toimivalta tehdä sosiaali- ja terveyspalveluja koskevia päätöksiä ja myös uusia rekrytointeja vuoden 2022 loppuun saakka.

Lisää Lapin uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.