Hyppää sisältöön

Lempäälän hyppykarnevaaleissa mukana on myös huippunimiä – "Täällä hyppääjä on keskiössä", iloitsee moninkertainen Suomen mestari Ringa Ropo

Hyppykarnevaalit alkoivat tänään Hakkarin liikuntapuistossa, ja ne jatkuvat sunnuntaihin asti. Nuorten urheilijalupausten lisäksi mukana on myös useita huippu-urheilijoita.

Nuori tyttö hyppäämässä pituutta. Tyttö on juuri ponkaissut korkealle ilmaan, ja taustalla on ihmisiä seuraamassa harjoittelua. Taivas on sininen ja aurinko paistaa.
Torstain suorassa lähetyksessä vierailtiin Hakkarin liikuntapuistossa nauttimassa kaarnevaalitunnelmaa. Toimittaja Juha Kokkalan haastateltavana moninkertainen pituuden Suomen mestari ja Suomen ennätyksen haltija Ringa Ropo sekä nuoret urheilijat Niilo Pelli Polvijärven urheilijoista ja Feza Mbonabingi Lempäälän Kisasta. Kuvaaja Marjut Suomi / Yle.

Lempäälään Hakkarin liikuntapuistoon kokoontuu tänään melkoinen määrä nuorta kotimaista ponnistusvoimaa. Sunnuntaihin jatkuvissa perinteisissä hyppykarnevaaleissa korkeuden, pituuden ja kolmiloikan lupaukset kilpailevat, saavat opetusta ja tapaavat kavereita.

Perjantaina karnevaaleissa nähdään myös pituushypyn maailmanennätysmies Mike Powell, joka saapuu kannustamaan nuoria ja heidän valmentajiaan sekä jakamaan tekniikkavinkkejä.

Paikalla on myös moninkertainen pituuden Suomen mestari ja Suomen ennätyksen haltija Ringa Ropo. Ennätysloikan, 685, Ropo tempaisi 1990-luvulla. Ainakaan vielä ei kukaan ole pistänyt paremmaksi.

– Kieltämättä se tuntuu aavistuksen kiusalliselta. Ennätykset kun on tehty rikottaviksi, ja kyllä minä ihan aikuisten oikeasti toivon, että se rikotaan, Ropo nauraa vaatimattomasti.

Ringa Ropo on aktiivisesti mukana Yliastujat ry:n toiminnassa. Yhdistyksessä mukana olevat haluavat jakaa vuosien aikana kerryttämäänsä tietotaitoa eteenpäin. "Sydämen sävel on sitä hyppäämistä", Ropo kuvailee yhdistyksen toimintaa. Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hyppykarnevaaleihin saapunut Ropo on iloinen tapahtumasta, jossa keskitytään nimenomaan vain hyppäämiseen.

– Usein kun katsoo kilpailuja esimerkiksi televisiosta, on niissä juoksulajit vahvasti esillä, ja kenttälajeistakin on helpompi mennä näihin pituussuuntaisiin. Korkeushypyssä taas kamera tulee ihan niillä viimeisillä korotuksilla, ja moni, joka hyppää ennätyksiä ehkä alemmistakin korkeuksista, jää näkymättä. Täällä hyppääjä on keskiössä, ja se on aivan ihanaa.

Hyppykarnevaaleilla lajeina ovat pituushypyn lisäksi myös korkeushyppy ja kolmiloikka. Kuva: Marjut Suomi / Yle Kuva: Marjut Suomi / Yle

Hyppääjän tärkein työväline on oma keho

Lempäälässä aurinko porottaa kuumasti. Nuoria osallistujia kuumuus ei kuitenkaan hidasta, ja pituushyppypaikalla hiekka lentää hyppy toisensa jälkeen.

– Tämän ikäisillä hyppääminen on luonnostaan tapahtuvaa. Sen näkee, että siellä on mukana se luonnollinen mekanismi ja toiminta – ja ennen kaikkea sellainen herkkyys ja intohimo, joka lajissa pitää olla.

Ropon mielestä olisi hyvä, että kaikki urheilijat ymmärtäisivät hyppäämisen perustekniikan jo varhaisessa vaiheessa, sillä perusasioiden hallinta ja kehon totuttaminen vähentävät haasteita tulevaisuudessa. Kun myöhemmin lapsi kasvaa ja saavuttaa murrosiän, kasvavat myös voimat kehon muuttuessa.

Viikonlopulle kestävässä tapahtumassa on ainakin torstaina saatu nauttia hyvästä säästä. Kuva: Marjut Suomi / Yle

– Siinä valmentajat ovat ihan keskeisessä roolissa ohjaamassa ja opastamassa. Siihen me täälläkin kiinnitämme huomiota, eli jaamme sitä viisautta, mitä vuosien varrella on tullut.

Iän karttuessa keho muuttuu, ja sen ymmärtää myös Ropo itse. Ammattiurheilun taakse jättänyt hyppääjä tietää, että omaa kehoa pitää osata kuunnella.

– Silloin kun itse lopetin urheilun, minulta hävisi se "Matti Nykänen-ajattelu", eli sellainen "syvään päätyyn vain"-asenne. Mutta kun luotat siihen, että kyllä se keho kantaa, ja mitä paremmin se ajatus säilyy, sen pidemmälle menet, hän vinkkaa.

Katso koko Juha Kokkalan toimittama haastattelu jutun alusta. Mukana lähetyksessä olivat myös nuoret urheilijat Niilo Pelli Polvijärven urheilijoista sekä Feza Mbonabingi Lempäälän Kisasta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta perjantaihin 1.7. kello 23:een saakka.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

.
.