Hyppää sisältöön

Katso, kuinka vesijetteilijät temppuilevat Tallinnan-laivan peräaalloissa – merivartiosto vahvistaa vaarallisen ilmiön yleisyyden

Suomenlahden merivartiostolla on havaintoja erilaisten alusten peräaalloissa ajamisesta sekä vesiliikennesäädösten noudattamatta jättämisestä.

Vesijetit temppuilevat Tallinnan-laivan perässä
Vesijetit temppuilevat Tallinnan-laivan perässä

Tiistai-iltana Eckerö Linen laivalla Tallinnasta Helsinkiin matkustanut Mikko Silvennoinen hieraisi silmiään puolisen tuntia ennen maihin saapumista, kun hän huomasi vedessä laivan perässä useita vesijettejä.

Hetken ihmeteltyään Silvennoinen tajusi, että vesijeteillä tehtiin temppuja laivan peräaallokossa.

Varustamoille ilmiö ei ole uusi. Eckerö Linen Finlandia-aluksen kapteenin mukaan laivoilla ei kuitenkaan ei ole merkittäviä ongelmia vesijettien kanssa Helsinki–Tallinna reitillä – toisin kuin Tukholman saaristossa, jossa kapteeni on ennen ajanut.

Silja Linen Helsinki–Tukholma-reittiä ajavan Silja Serenade -aluksen päällikkö Stefan Ölander kertoo, että vesijetteilijöitä näkyy silloin tällöin saaristoalueiden ja satamien läheisyydessä, lähinnä kesäsesongin aikana. Näin on ollut hänen mukaansa jo vuosia.

Ölanderin mukaan huolena on, että peräaallokossa hyppivät jetit kaatuvat tai törmäävät toisiinsa. Vaikka hän ei itse ole todistanut vaaratilanteita, jetteilijöitä on silti pidettävä tarkasti silmällä.

– Ne työllistävät tähystystehtävissä olevaa miehistöä, sillä kaikki merellä liikkuvat on aina otettava huomioon.

Kuumat kesäpäivät houkuttelevat vesille

Samoja havaintoja on tehty myös Viking Linen Helsinki–Tallinna-reittiä kulkevalla Viking XPRS-aluksella.

Kapteenin mukaan temppuilijoita havaitaan erityisesti kesä–heinäkuussa ja etenkin Harmajan kohdalla, Kustaanmiekan sisäpuolella. Juhannuksen aikaan heitä näkyi kapteenin mukaan päivittäin.

Niin ikään Suomenlahden merivartiostolla on havaintoja erilaisten alusten peräaalloissa ajamisesta sekä vesiliikennesäädösten, etenkin nopeusrajoitusten noudattamatta jättämisestä, kertoo apulaiskomentaja Mikko Hirvi.

– Ilmoituksia tulee ajoittain, kuumina kesinä viikoittain, Hirvi kertoo.

Hän huomauttaa, että toiminnasta aiheutuu suuri riski vesijetin kuljettajalle ja mahdollisesti muillekin.

– Arvioimme asiaa aina vesiliikenteen säädösten kannalta tapauskohtaisesti, mutta kyseeseen voi tulla esimerkiksi vaaran aiheuttamista. Selvää on myös, että temppuilu voi häiritä aluksen kulkua ja aiheuttaa aina vaaraa vesijetin kuljettajalle itselleen.

Lue seuraavaksi:

.
.