Hyppää sisältöön

Ikäihmisten palvelutaloihin asennetaan ilmalämpöpumppuja tuomaan hellehelpotusta

Ilmalämpöpumppujen toimitusajat venyvät kuitenkin nyt harmillisen pitkiksi. Tukalinta on ikäihmisten kodeissa.

Ikäihmisen hoidossa on helteellä tärkeää se, että vanhus saa riittävästi nestettä ja ruokaa. Apua tukalaan oloon saa myös kylmistä pyyhkeistä. Kuvituskuva. Kuva: Jaana Polamo / Yle

Kunnat ovat hankkineet ilmalämpöpumppuja palvelutalojen viilentämiseen. Hämeenlinnan kaupungilta kerrotaan, että ilmalämpöpumppuja pyritään hankkimaan jatkuvasti, mutta laitteiden toimitusajat ovat ongelmallisia. Toimitusaika on useita viikkoja, jopa pidempi ajankohdasta riippuen.

Myös ikäihmisten palvelutalojen remonttien yhteydessä pyritään ottamaan huomioon tilojen viilentäminen. Esimerkiksi Tuuloksen Hoivatuuleen järjestettiin tiloja, jotka pystytään viilentämään helteillä. Palvelutalossa voidaan jäähdyttää ruokailu- ja monitoimitiloja.

Hämeenlinnan Voutilakeskuksen suuriin ikkunoihin on tarkoitus kiinnittää auringonsuojakalvola. Kalvot estävät auringonvalon heijastusta, mutta sisältä näkee ulos normaalisti.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymästä kerrotaan, että hyky on pyytänyt kuntia hankkimaan palvelutaloihin viilentävää tekniikkaa. Haastavimpia ovat kuitenkin yksittäisten ihmisten kodit. Jos lämpötila käy tukalaksi ikäihmisen kotona, saattaa kotihoito ottaa yhteyttä omaisiin.

Lisää Kanta-Hämeen uutisia Yle Areenassa: kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.