Hyppää sisältöön

Mäkelänkadun ratikkakiskoilla Helsingissä otettu kuva lähti leviämään somessa – nyt kuvaajia käy kiskoilla "silminnähden enemmän"

HSL:n raitiovaunukuljettajien mukaan kuvaajat Mäkelänkadulla ovat käyttäytyneet asiallisesti, mutta samaa ei voi sanoa keskusta-alueesta, missä turistit ovat jopa maanneet raiteilla kuvia ottaessaan.

Sörnäisistä Käpylään kulkeva osuus Mäkelänkadun raitiotiestä on noussut suosituksi kuvauspaikaksi. Kuva Mäkelänrinteen osuudelta toukokuulta 2019. Kuva: Yle / Anna-Kaisa Brenner

Somehitiksi päässyt valokuva Helsingin Mäkelänkadun luonnon kyllästämästä raitiovaunureitistä on kirvoittanut useita innokkaita kuvaajia ikuistamaan raitiokiskojen vihreyttä.

– Somehitin jälkeen ero kuvaajien määrässä on ollut silmiinpistävä, kertoo Helsingin seudun liikenteen liikennehenkilökunnan päällikkö Pasi Singh.

Hän kysyi asiasta raitiovaunukuljettajilta. Kaikki vastanneet olivat huomanneet, että valokuvaaminen oli lisääntynyt Sörnäisistä Käpylään kulkevan rataosuuden välissä, etenkin Vallilan kohdalla.

Kun yhdysvaltalainen Daniel Trubman jakoi 8. kesäkuuta Twitterissään helsinkiläisen Ants Vahterin ottaman valokuvan, se nousi välittömästi somehitiksi.

Kuvaa raitiovaunusta luonnonvihreällä Mäkelänkadun reitillään jaettiin yli 10 000 kertaa, ja se sai miltei 140 000 tykkäystä. Jopa pääministeri Sanna Marin intoutui kommentoimaan kuvaa, josta nousi kaupunkipoliittinen keskustelu.

Mäkelänkadulla kuvataan asiallisesti, keskustassa ei

Pasi Singhin mukaan valokuvia on Mäkelänkadulla otettu asiallisesti ja valppaina.

– Kuljettajat eivät ole kokeneet ilmiötä lainkaan häiritseväksi tai turvallisuutta vaarantavaksi. Radalla liikkuva raitioliikenne on huomioitu, Singh kertoo.

Kuvaussessioista ei ole Singhin mukaan seurannut vaaratilanteita, lähellä piti -tilanteita tai hidasteita.

Samaa ei voi sanoa keskusta-alueen raitiotiepätkistä Aleksanterinkadulla, Kauppatorilla ja Katariinankadulla. Singhin mukaan alueella vilisee paljon turisteja etenkin kesäisin, jonka vuoksi kuljettajien on oltava tarkkana näillä osuuksilla ajaessaan.

– Kaikki eivät hahmota, että raiteilla liikkuu kulkuväline. Joskus turistit ovat maanneet raiteilla valokuvia ottaessaan, Singh kertoo.

Vakavilta vaaratilanteilta on silti vältytty myös keskusta-alueella.

– Kuskien on oltava erityisen hereillä keskustassa. Välillä on käytettävä tööttiä.

HSL ei kannusta asiattomaan oleskeluun raitioteiden kiskoilla.

Voit keskustella aiheesta 30.6. kello 23:een saakka.

Lue myös:

.
.