Hyppää sisältöön

Francesca Frattucci muutti Italiasta Suomeen metallimusiikin perässä – "Kaikki unelmani ovat käyneet Suomessa toteen"

Italialainen kahvila Kirkkonummella on tänä viikonloppuna kiinni, koska sen omistaja, Francesca Frattucci, on Helsingissä Tuska-festivaaleilla.

Francesca Frattucci Saporino Italiano -kahvilassaan. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Rakkaus suomalaiseen metallimusiikkiin, kieleen, kulttuuriin ja luontoon. Muun muassa näiden syiden vuoksi italialainen Francesca Frattucci muutti Suomeen vuonna 2014.

Frattucci ihastui suomalaiseen metallimusiikkiin jo kouluaikoinaan Italiassa. Hän on kotoisin pienestä 1 000 asukkaan kylästä Rooman pohjoispuolelta.

Suomalainen metallimusiikki kiehtoi Frattuccia niin paljon, että hän alkoi opiskella tietoa Suomesta. Pian hän huomasi unelmoivansa Suomen maaseudulla asumisesta, oman yrityksen perustamisesta ja suomalaisesta poikaystävästä.

– Kaikki unelmani ovat käyneet Suomessa toteen. Pitäisi varmaan keksiä uusia unelmia, Frattucci toteaa nauraen.

Ensimmäiset päivät Helsingissä vuonna 2014 olivat hänen mukaansa vaikeita, mutta hiljalleen arki helpottui. Kuukauden päästä Suomeen saapumisen jälkeen Frattucci löysi työn italialaisesta ravintolasta.

– Alussa oli vaikeaa löytää kavereita, mutta ravintolan työntekijöiden kautta tutustuin muihin Helsingissä asuviin italialaisiin, hän kertoo.

Tätä nykyä Frattuccilla on oma italialainen kahvila Kirkkonummen Masalassa. Kahvilasta saa perinteisiä italialaisia herkkuja – ruokaa, kahvia, jäätelöä sekä suolaisia ja makeita leivonnaisia.

Tänä viikonloppuna kahvilaan ei kuitenkaan kannata yrittää, sillä se on poikkeuksellisesti suljettu.

Francesca Frattuccin kahvilasta saa italialaisia herkkuja, kuten focacciaa, cannoleita ja taralleja. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

"Tuska-festivaali tuntuu siltä, kuin suuri metallimusiikkiperhe kokoontuisi yhteen"

Viikonloppuna Frattucci on Helsingin Suvilahdessa, jossa järjestetään kolmipäiväinen metallimusiikkiin keskittyvä Tuska-festivaali.

Sitä ei ole järjestetty koronapandemian aikana kertaakaan. Tuskasta kerrotaan, että ennakkolipunmyynnin perusteella luvassa on ennätysvuosi.

Tänä vuonna festivaalin päälavalla nähdään muun muassa yhtyeet Korn, Mercyful Fate ja Deftones. Kotimaisen metallimusiikin ystävät saavat nauttia esimerkiksi Stam1nan, Beast In Blackin ja Amorphiksen musiikista.

– Minulla on ollut liput vuodesta 2020 asti. Tuskaan on aina kiva mennä ja nähdä kavereita. Meillä on porukka, jonka kesken tapaamme ainoastaan Tuska-festivaleilla, Frattucci kertoo.

Hänen mielestään Tuska on yksi parhaista festivaaleista, sillä se on metallimusiikin ystäville hyvä tilaisuus löytää myös uutta kuunneltavaa.

– Tuska tuntuu siltä, kuin suuri metallimusiikkiperhe kokoontuisi taas yhteen. Siellä tuntuu kotoisalta eikä kukaan arvostele, hän sanoo.

Frattucci kertoo, että parasta kotimaisessa metallimusiikissa on suomen kieli ja kauniit melodiat.

Suomalainen metallimusiikki saa Frattuccin tuntemaan myös vahvempaa yhteyttä luontoon. Kaikista eniten suomalaisesta luonnosta häntä muistuttavat yhtyeet Finntroll ja Moonsorrow.

– Kun kuuntelen suomalaista metallimusiikkia, minusta tuntuu kuin kävelisin metsässä, hän sanoo.

Francesca Frattucci tietää, kuinka aitoja italialaisia kahveja valmistetaan. Kuva: Olli-Pekka Kursi / Yle

Frattucci kertoo, että koronapandemian takia hän ei ole päässyt käymään Italiassa vuoden 2018 jälkeen. Suomalaisen poikaystävän kanssa on sovittu, että joulut vietetään joka toinen vuosi Italiassa, mutta koronan takia matkustaminen on ollut hankalampaa.

Italiaan ei kuitenkaan ole luvassa pysyvää paluuta. Frattuccille Suomi tuntuu kaikkein eniten kodilta.

– Rakastan olla täällä, tämä on minun kotini. Haluan olla täällä myös tulevaisuudessa.

Toimittajamme Olli-Pekka Kursi tapasi Francesca Frattuccin Yle Helsingin aamulähetyksessä Radio Suomessa.

Lue seuraavaksi:

.
.