Hyppää sisältöön

Alma oli ennen koronaa palanut loppuun – nyt hän julkaisee uutta musiikkia: "Olen oppinut sanoittamaan, mitä on naurun takana"

Laulaja ei halua ottaa paineita kansainvälisestä menestymisestä. Hän kuitekin paljastaa, että kappaleita syntyy edelleen tunntetuille artisteille.

Alma tekee paluun parin vuoden jälkeen
Alma tekee paluun parin vuoden jälkeen

Missä Alma on ollut? 26-vuotiaasta laulajasta ei ole kuulunut juuri mitään pariin vuoteen sen jälkeen, kun hän julkaisi pitkään odotetun esikoisalbuminsa.

Muusikko kertoo nyt, että hän oli koronan alkaessa ajanut itsensä loppuun. Hän oli ollut kansainvälisten musiikkikuvioiden vietävänä vuosia ilman, että oli ehtinyt pysähtyä paikalleen. Alkoi kaksi vuotta kestänyt itsetutkiskelu, johon tarvittiin terapiaa, läheisten seuraa ja musiikin kirjoittamista.

Alma on parin vuoden aikana kirjoittanut albumillisen uutta musiikkia, josta ensimmäinen kappale, Everything beautiful, julkaistiin perjantaina.

– Musta tuntuu, että korona oli iso luonnon merkki kertoa meille, että te ootte palanut loppuun. Rahoittukaa ja muttakaa mitä te teette, Alma sanoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Albumi syntyi Ruotsissa

Kun koronapandemia alkoi keväällä 2020, Alma palasi Suomeen viimeisellä mahdollisella lennolla Yhdysvalloista. Hän kertoo tulleensa kotiin itku kurkussa, sillä kaikki näytti synkältä. Kaikki keikat oli peruttu tai siirretty hamaan tulevaisuuteen.

Ensimmäisen koronakesän jälkeen hän lähti tekemään uutta albumia Ruotsiin maailmankuulun ruotsalaistuottaja Max Martinin studiolle. Hän on tehtaillut hittikappaleita muun muassa Britney Spearsille, Backstreet Boysille ja Pinkille.

Martinin studiolla Alma tutustui parikymppiseen tuottajaan Elvira Anderfjärdiin, joka on tehnyt yhteistyötä tunnettujen artistien kuten Taylor Swiftin, Katy Perryn ja Tove Lon kanssa.

Kaksikon yhteistyö vaikutti epätodennäköiseltä yhtälöltä, sillä Anderfjärdillä on uskonnollinen tausta ja hän tietää paljon jazz-musiikista. Alma sen sijaan ei ole lainkaan musiikillisesti kouluttautunut ja ei koe itseään uskonnolliseksi.

– Aluksi kelasin, että me ollaan niin kaukana toisistamme, että meillä ei ole mitään yhteistä. Mä tyyliin pelkään tollasia ihmisiä, jotka tietävät musasta ja joilla on kirkkotaustaa. Yhtäkkiä meistä tuleekin maailman parhaimmat frendit ja me hiffataan toisiamme.

– Musta tuntuu, että Elvira toi musiikkiin raameja ja erilaisia musiikin sääntöjä. Mä toin taas mun elämänasenteen ja elämäntarinat, jota hänellä ei ehkä ole.

Alman tavaramerkkinä olivat pitkään neonvihreät hiukset. Uuteen tyyliinsä hän valitsi väriksi punaoranssin, joka hehkuu hyvin esiintymislavojen valoissa. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Max Martinin studiolta saa yleensä varattua aikaa vain yhden tai kahden päivän nauhoituksiin. Eräänä päivänä tuottajaguru itse saapui studioon. Kun hän kuuli kaksikon aikaansaannoksia, hän kysyi Almalta, haluaako tämä jäädä tekemään musiikkia pidemmäksi aikaa.

– Jäin sinne varmaan kahdeksi kuukaudeksi. Menin vain himaan vaihtamaan vaatteita ja tulin bäkkiin. Se oli tosi siistiä ja korona-ajan paras juttu. Siitä sai tosi paljon puhtia, että hei elämä ei ole tässä.

“Musa on mulle terapiaa”

Korona-aika on ollut Almalle erittäin opettavainen. Hänen oli pakko pysähtyä paikalleen ensimmäistä kertaa.

Alman ura oli lähtenyt liikkeelle Idols-kilpailusta vuonna 2013 ja sitä seurannut kansainvälinen ura piti häntä pyörityksessä vuosikausia.

Pandemian iskiessä hän oli juuri tehnyt puolen vuoden sisällä neljä eri kiertuetta esimerkiksi Christina Aguileran ja Tove Lon kanssa.

– Olin ehdottomasti palanut loppuun. Aluksi opin sen, että olen tosi rikki ja että mun pitää tehdä asioita itseni hyväksi. Terapia ja läheisten kanssa oleminen ja musiikin kirjoittaminen auttoivat. Musa on mulle terapiaa.

– On paljon asioita, joita olen oppinut. Aina ei tarvitse lähteä bailaamaan keikan jälkeen. Voi myös mennä hotellihuoneeseen nukkumaan, Alma kertoo. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Hän jätti Instagram-päivitysten tekemiset vähemmälle ja katsoi ensimmäistä kertaa taakseen. Muusikko oli unohtanut kaiken kiireen keskellä, missä kaikkialla oli esiintynyt ja keiden kanssa oli päässyt musiikkia tekemään.

– Opin itsestäni sen, että vitsi mä olen rohkea. Ekaa kertaa olin ylpeä itsestäni, että mitä olen saanut tehdä.

Alma sanoo, että kahden vuoden korona-aika tuli tarpeeseen, kun hänen ei tarvinnut koko ajan reissata ympäri maailmaa esiintymässä ja markkinoimassa musiikkiaan.

– Sain oikeasti olla perheen ja läheisten kanssa. Sain myös ekaa kertaa tutustua itseeni nuorena aikuisena kuin että olen Alma, joka laulaa ja tekee keikkoja ja jotkut tunnistaa mut kadulla.

– Opin uuden levyn kohdalla sanoittamaan omia tunteitani. Usein heitän vaan läppää, nauran ja olen hauska. Nyt osaan sanoittaa, mitä on kaiken hauskan ja naurun takana. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Itsetutkiskelu kuuluu muusikon mukaan myös hänen musiikissaan. Hän avaa kappaleissaan aiheita, joiden ei tiennyt häntä vaivaavan.

– Ne kertovat lapsuudesta, teini-ajasta, perheestä ja sellaisista ajankohtaisista aiheista kuten ilmastonmuutos, sosiaalinen media ja kaikki paineet. Olen oppinut sanoittamaan, mitä on naurun takana.

Ei paineita ulkomailla menestymisestä

Vielä puoli vuotta sitten Alma ei ollut valmis laittamaan ulos uutta musiikkia. Nyt ensimmäinen kappale on julki ja suunnitelmat seuraavien sinkkujen julkaisemiseksi ovat jo valmiina. Seuraavaksi hän lähtee kuvaamaan uutta musiikkivideota.

– Me ollaan sellaisessa pisteessä, että uskaltaa tehdä jo jotain pidempiä pläänejä. Toivon mukaan maailma ei mene enää mullin mallin.

Alma julkaisee musiikkia isojen levy-yhtiöiden kautta ja hän on pohtinut, onko hänen musiikkinsa liian kokeilevaa. – Onneksi työskentelen sellaisten ihmisten kanssa, jotka hiffaafat, että tässä on jotain muutakin kuin raha ja hitit Kuva: Antti Haanpää / Yle

Alma pääsee pian myös keikoille, sillä syksyllä on edessä Euroopan-kiertue, joka piipahtaa myös Helsingissä.

– Sitä ei ole hetkeen päässyt tekemään. Kyllä mulla on ollut ikävä keikoille ja nähdä ihmisten reaktioita.

Kesällä Alma aikoo lähteä kirjoittamaan musiikkia muille artisteille. Aikaisemmin hän on tehnyt kappaleita esimerkiksi Miley Cyrukselle.

– Aivan varmasti tulette suomalaiset kuulemaan, kenelle olen päässyt kirjoittelemaan, muusikko sanoo arvoituksellisesti.

Alma on ollut jo vuosia suomalaisten seuraava toivo kansainvälisestä menestystarinasta. Hän ei itse halua ottaa asiasta paineita.

– Kyllähän jengi aina kyselee, että lähdenkö ulkomaille. Paine pärjäämisestä on välillä tosi hyväkin. Mä olen silleen, että mä haluan näyttää mun kansalle. En mä osaa ajatella sitä niin kauhean negatiivisena.

– Suomalaiset voi miettiä musta ihan mitä vaan. Toivon mukaan positiivisia asioita. Ei tarvii ainakaan negistellä.

– Uusi musiikkini on tosi raakaa ja aitoa poppia ja toivon mukaan myös ajatuksia herättävää, kertoo Alma. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Millaisia ajatuksia artikkeli herätti? Voit keskustella siitä 2. heinäkuuta kello 23.00 asti.

Lue myös:

.
.