Hyppää sisältöön

Nato-maiden turvallisuushuolet ovat myös Suomen huolia, sanoo Matti Vanhanen

Erimielisyyksistä esimerkiksi terrorismin tulkinnoista on syytä keskustella, muistuttaa eduskunnan puhemies.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) A-studiossa.
Nato-jäsenyys tuo Suomelle sotilaallista turvaa, mutta myös vastuuta liittokunnan turvallisuudesta, arvioi eduskunnan puhemies Matti Vanhanen A-studiossa keskiviikkona.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) pitää Turkin, Suomen ja Ruotsin allekirjoittamaa yhteisymmärrysasiakirjaa tietyn keskusteluvaiheen tärkeänä tuotoksena.

– Turkki on Suomen tuleva liittolainen. Maiden välillä on ollut hyvät diplomaattiset suhteet jo pitemmän aikaa. Erimielisyys esimerkiksi terrorismin tulkinnasta on todellista ja siitä on hyvä keskustella. Kyse ei ole maaottelusta, kumpi voittaa, Vanhanen sanoo.

A-studiossa keskiviikkona vieraillut Vanhanen muistutti, että Nato-jäsenyys ei merkitse Suomelle vain sotilaallista turvaa liittokunnalta Venäjän uhkaa vastaan.

– Venäjän silmissä Suomi tulee olemaan osa läntistä blokkia. Toinen iso muutos on se, että Suomen täytyy tarkastella kaikkien muiden Nato-maiden turvallisuushuolia myös ominaan. Osana tätä on Lähi-idän terrorismi ja sen luonne. Siihen Suomen on määriteltävä kantansa.

Vanhasen mukaan Suomen on päätettävä, pidämmekö vanhan kantamme vai otammeko jollakin tapaa keskustelussa vaikutteita vastaan rikkomatta omia oikeusperiaatteita.

– Suomi ei pidä kaikesta Turkin politiikassa, mutta maa on samoilla säännöillä mukana Naton liittokunnassa. Jos Turkki joutuu vaikeuksiin ja pyytää liittolaisten apua, niin Suomi antaa apua.

Nato kutsui Suomen ja Ruotsin keskiviikkona virallisesti jäsenyysneuvotteluihin. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön mukaan liittymispöytäkirja allekirjoitetaan viimeistään ensi tiistaina.

Turkki lupasi tiistaina tukea Suomen ja Ruotsin kutsumista Naton jäseniksi Madridin huippukokouksessa. Turkki sai Suomen ja Ruotsin kanssa allekirjoitetun yhteisymmärrysasiakirjan mukaan myönnytyksiä vastineeksi tuesta.

Madridissa hyväksyttiin keskiviikkona myös Naton uusi strategia, joka ohjaa sotilasliiton kehitystä seuraavat kymmenen vuotta.

A-studion keskusteluun osallistuivat myös Turkki-asiantuntija, Lähi-idän instituutin säätiön asiamies Anu Leinonen,Hybridiuhkien osaamiskeskuksen johtaja Teija Tiilikainen jaulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps.).

Katso keskiviikon A-studio Yle Areenassa.

Lue lisää:

.
.