Hyppää sisältöön

Ravintolahistoria on tutkimaton aihepiiri – Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys tutki baarihistoriaa

Maakunnan ravintolahistoria on laitettu kirjan kansien väliin. Kesäkuussa on julkaistu teos, joka avaa pohjoiskarjalaista ravintolakulttuuria.

Baarikierros on Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen 21. vuosikirja. Kuvassa vas. Sanna Joska, Jenni Merovuo, Samu Aarnio, Alina Kuusisto. Kuva: Milla Holm / Yle

Ravintolahistoriasta on toistaiseksi varsin vähän suomalaista tutkimusta. Kesäkuussa julkaistiin teos, joka avaa pohjoiskarjalaista ravintolakulttuuria.

Aihepiiristä on tätä ennen todella vähän tutkittua tietoa. Se mietitytti myös yhtä tekijöistä, Sanna Joskaa.

– Päädyttiin siihen, että ravintolat ovat arkinen asia ja samalla myös aika hankala tutkia. Varsinkin ne kokemukset, joita ihmisillä on ravintoloissa käymisestä, niihin on vaikea päästä käsiksi, Joska kertoo.

Kirja kuvaa ravintolahistorian kehitystä sekä maakunnan kaupungeissa että maaseudulla 1800-luvulta nykypäivään, kertoo toinen kirjan tekijä Alina Kuusisto.

– Kirjan mukana on mahdollista kulkea baarista toiseen Joensuussa ja eläytyä ravintolamaailmaan, Kuusisto lupaa.

Kirjaa olivat tekemässä Ismo Björn, Sanna Joska, Jani Karhu, Kimmo Katajala, Pekka Kauppinen, Suonna Kononen, Alina Kuusisto ja Jenni Merovuo. Kuvasuunnittelu ja taitto on Samu Aarnion käsialaa.

Ravintola Gaude on Joensuun vanhin samalla paikalla oleva ravintola vuodelta 1973. Tämä tuli yllätyksenä kuvasuunnittelusta vastaavalle Samu Aarniolle. Kuva: Milla Holm / Yle

Pohjois-Karjalan historiallinen yhdistys teki kirjaa varten muistitietokeruuta ja sai noin 60 vastausta. Alina Kuusisto on iloinen jokaisesta vastauksesta.

– Muistitietokeruu onnistui yllättävän hyvin. Se ei ole kovin helppoa tällaisessa tietotulvan maailmassa. Somessa keskusteluketjut lähtevät kiertämään, mutta se, että ihmiset saa vastaamaan kysymyksiin ja he lähettävät virallisen vastauksen, on paljon vaikeampaa, Kuusisto kertoo.

Kyseessä on Pohjois-Karjalan historiallisen yhdistyksen 21. vuosikirja. Kirja on herättänyt laajaa kiinnostusta heti julkaisun jälkeen.

.
.