Hyppää sisältöön

SPV:n päävalmentajuuden jättävä Tommy Koponen yhdisti uskonnon ja kilpaurheilun arvot: "Miksi olla normaali, kun voi olla oma itsensä"

Tommy Koponen toivoo salibandyseura Seinäjoen Peliveljien olevan jatkossakin jäseniensä näköinen. Arvot voivat olla myös kilpailuetu, hän sanoo.

Tommy Koponen haluaa, että kaikilla on tilaa SPV:ssä olla oma itsensä. Kuva: YLE

Seinäjoen Peliveljien (SPV) päävalmentajapestin 16 vuoden jälkeen jättävä Tommy Koponen on tyytyväinen siihen, millaiseksi SPV on hänen aikanaan muovaantunut.

50-vuotias Koponen on itse identiteetiltään vahvasti uskonnollinen. Perustajajäsenen arvot ovat läsnä myös SPV:n toiminnassa.

Kilpaurheilukulttuurista ei välttämättä aina loista kovinkaan uskonnolliset arvot.

– Arvoissamme on lopulta myös meidän kilpailuetumme, näkisin niin. Seurassamme vältetään esimerkiksi vilppiä. Ehkä joskus lyhyellä tarkastelujaksolla se on meitä menestyksen valossa vastaan, mutta pitkässä juoksussa uskon, että se on meidän etumme, Koponen tarkastelee.

Koposen mukaan uskonnolliset arvot tukevat hyvin kilpaurheilijan elämää. Suuria ristiriitoja hän ei asioiden välillä löydä.

– Joskus ajatellaan, että oikein huipulla kilpailuun kuuluu tietynlainen machoilu. Ajatellaan, ettei pehmeät arvot johda menestykseen. Sellaista ajatusmaailmaa vastaan on joutunut tekemään töitä.

Rajaavaa vai vapauttavaa?

On sanottu, ettei SPV:n saunailloissa saa nauttia alkoholia, nuuskan käyttöä ei katsota hyvällä ja muutoinkin pelaajilta vaaditaan puhtoista käytöstä.

Koponen on kuullut pahoja puheita, joiden mukaan SPV:ssä kahlitaan persoonia tiettyyn muottiin.

– Se asia on ihan päinvastoin. Meillä oli esimerkiksi yhdellä mestaruuskaudella ihan mottokin: miksi olla normaali, kun voi olla oma itsensä?

Aiheesta voi keskustella sunnuntaihin 3. heinäkuuta kello 23 asti.

Lue myös:

.
.