Hyppää sisältöön

Jussi-palkittu näyttelijä Jarkko Lahti nimettiin Teatterikorkeakoulun professoriksi – "Leikki on koko näyttelijäntaiteen ydin"

Näyttelijäntaiteen professoriksi valittu Lahti on esiintynyt lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Hän aloittaa työnsä Teatterikorkeakoulussa alkuvuodesta 2023.

Jarkko Lahti kertoo, että menestyneiden tekijöiden ominaisuuksia tulevat olemaan ennakkoluulottomuus, rohkeus ja ketteryys vaihtaa näkökulmaa. Kuva: Laura Malmivaara

Näyttelijä Jarkko Lahti, 44, on valittu näyttelijäntaiteen professoriksi Taideyliopiston Teatterikorkeakouluun.

Lahden nimi on ollut keväällä esillä Cannesin elokuvajuhlien yhteydessä. Hän näyttelee pääosaa Mikko Myllylahden elokuvassa Metsurin tarina, joka sai ensi-iltansa Kriitikoiden viikko -esityssarjassa.

Lahti on koulutukseltaan teatteritaiteen maisteri. Hän on näytellyt Suomen keskeisimmillä näyttämöillä sekä lukuisissa elokuvissa ja televisiosarjoissa. Vuonna 2016 Lahti voitti parhaan miespääosan Jussi-palkinnon elokuvasta Hymyilevä mies. Lisäksi hän on näytellyt muun muassa elokuvissa Tuntematon sotilas (2017) ja Helene (2020).

Näyttelijäntyön lisäksi Lahti on toiminut viimeisen kymmenen vuoden ajan oman kansainvälisen ja poikkitaiteellisen vapaan ryhmänsä Ruska Ensemblen toisena taiteellisena johtajana. Hän on toiminut myös Kokkolan kaupunginteatterin johtajana 2009–2012 ja tehnyt kulttuuripoliittista vaikuttamistyötä.

Hymyilevä mies -elokuva voitti Cannesin elokuvajuhlilla Un certain regard -palkinnon. Jarkko Lahti näytteli elokuvassa nyrkkeilijä Olli Mäkeä. Kuva: Sami Kuokkanen

Tulevaisuuden näyttelijyys on poikkitaiteellista

Lahti kertoo puhelimessa, että hän ottaa näyttelijäntaiteen professorin tehtävän vastaan iloisena ja motivoituneena.

– Nyt oli omassa taiteellisessa prosessissa oikea hetki sitoutua pidempiaikaiseen tehtävään. Tuoda omaa verkostoa ja opittua praktiikkaa ja tietotaitoa myös opiskelijoille.

Lahti on valmistunut Teatterikorkeakoulusta vuonna 2002. Hän kertoo, että maailma on nyt moniäänisempi, mutta myös sirpaleisempi ja yksilökeskeisempi.

Lahden mukaan tulevaisuuden näyttelijyys on ketterää, poikkitaiteellista ja raja-aitoja ylittävää. Tärkeää on sopeutuminen erilaisiin työryhmiin ja tapoihin tehdä.

– Toivon, että pystyn tuomaan tuleville näyttelijäpolville itsetuntoa siitä, että näyttelijä voi hallinnoida omaa taiteellista prosessiaan. Ei tarvitse epäröidä kirjoittaa luovaa tekstiä tai toimia kollektiivin tai taiteellisen ensemblen koollekutsujana, kun sille on tarvetta.

– Leikkiä ja leikillisyyttä unohtamatta, se on koko näyttelijäntaiteen ydin, Lahti lisää.

Lahti aloittaa toistaiseksi voimassa olevassa tehtävässä alkuvuodesta 2023.

Aiemmin tehtävää on hoitanut ohjaaja-näytelmäkirjailija Kristian Smeds vuosina 2018–2022. Koulutusohjelman johtajana ja toisena professorina toimii näyttelijä Elina Knihtilä.

Voit keskustella aiheesta 1.7. kello 23:een saakka.

.
.