Hyppää sisältöön

Tuhoaako liika jäähdytys talon rakenteet? Asumisterveysliitto: Rivitaloyhtiössä purettiin seiniä kosteusvaurion vuoksi

Kosteusvaurion mahdollisuus on hyvin pieni, sanovat lähes kaikki asiantuntijat. Yksi kertoo kuitenkin tarinan talosta, jossa riski kävi toteen.

Kuinka kylmälle säädetään? Useimpien asiantuntijoiden mukaan 23–25 astetta on helteellä hyvä ja turvallinen asetus. Kuva: Ismo Pekkarinen / AOP

Uutiset kertovat, että ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa talon rakenteille kosteusvaurioita (siirryt toiseen palveluun). Aiheesta on kirjoitettu myös vuonna 2021, 2020 (siirryt toiseen palveluun), 2019 (siirryt toiseen palveluun), 2018 (siirryt toiseen palveluun), 2017, 2016...

Mutta onko ongelmia oikeasti syntynyt?

– Tiedossani ei ole yhtään tapausta, jossa jäähdyttämällä olisi saatu aikaan vaurioita, Suomen ilmalämpöpumppuyhdistyksen toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen sanoo.

– Kyllä se aika teoreettinen riski on. En pysty nimeämään yhtään tapausta, Sisäilmayhdistyksen toiminnanjohtaja Mervi Ahola kertoo.

– Pientaloissa en ole ongelmiin törmännyt. Kyllä niitä esiin tulisi, jos niitä paljon olisi, konsulttiyhtiö Rambollin rakennusfysiikkaosaston päällikkö Taneli Päkkilä sanoo.

Suomen hellejaksot ovat Päkkilän mukaan liian lyhyitä, eikä ilmalämpöpumpuissa ole riittävästi tehoa. Rakenteillakin on vikasietoisuutta.

– Luonto antaa vähän anteeksi.

Lyhyt katsaus rakennusfysiikkaan

  • Mitä tapahtuu, kun viet kylmän juomatölkin saunaan? Lämmin ja kostea ilma tiivistyy pisaroiksi sen ulkopinnalle.
  • Samasta syystä Suomessa yleisesti käytetty kosteussulku asennetaan lähelle seinän sisäpintaa. Siitä kosteus kuivuu helpoiten.
  • Helteellä kuuma ja kostea ilma on kuitenkin ulkona. Sisätiloja jäähdytettäessä kosteus saattaa tiivistyä kosteussulun ulkopuolelle – siis syvälle seinän sisään.

Teoriassa riski on selvästi olemassa. Toisaalta ilmalämpöpumput alkoivat yleistyä Suomessa jo parikymmentä vuotta sitten.

Käytössä on yli miljoona pumppua.

Missä viipyvät uutiset, jotka kertovat ilmalämpöpumpun pilanneen talon?

Jäähdytys aiheutti kosteusvaurion

Ensimmäinen, joka kertoo konkreettisen esimerkin, on Asumisterveysliiton toiminnanjohtaja Hannele Rämö.

Eteläsuomalaisesta rivitalossa asukas piti makuuhuoneen lämpötilaa ympäri vuoden 18 asteessa. Hän oli lukenut sen olevan hyväksi taloudelle ja terveydelle.

– Se osoittautui katastrofiksi rakenteiden kannalta. Siellä jouduttiin tekemään iso remontti ja huoneistojen välisiä seiniäkin purettiin, Rämö kuvaa.

– Hän ei todellakaan tehnyt sitä tahallisesti vaan luotti lukemiinsa neuvoihin.

Rämön mukaan asukas soitti Asumisterveysliiton neuvontapuhelimeen, koska oirehti terveydellisesti. Korjauksista aiheutuneet kulut hän joutui maksamaan itse.

Asumisterveysliitosta kerrotaan, että asukas ei halua käsitellä asiaa julkisuudessa.

Miljoonan lämpöpumpun maassa tämä tarina on ehkä ääritapaus. Se kuitenkin kertoo, että jäähdyttämiseen kannattaa suhtautua maltilla.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 2.7. klo 23:een asti.

.
.