Hyppää sisältöön

Pariskunnan ikimuistoista kuumailmapallomatkaa oli vastassa palokunta, poliisi ja media: pakkolasku keskelle Tamperetta herätti huomiota

13 hengen kuumailmapallo joutui laskeutumaan keskelle risteystä keskiviikkoiltana, jotta se ei olisi päätynyt Näsijärveen.

Mika Kajander-Avellán kuvassa vasemmalla. Tässä täytetään palloa Hervannan laskettelurinteen montussa, kun matka oli vasta alussa. Kuva: Mika Kajander-Avellán

Mika Kajander-Avellán sai vaimoltaan syntymäpäivälahjaksi kuusi vuotta sitten kuumailmapallolennon. Silloin hän ei arvannut, miten ikimuistoinen matkasta tuli. Pakkolasku Tampereelle risteykseen herätti suurta huomiota keskiviikkoiltana.

– Hymy on vieläkin korvissa. Saatiin kaiken huipuksi pieni improvisoitu lasku, ettei päädytty Näsijärveen. Sinne tuli vielä kaikki viranomaiset paikalle.

Pariskunta joutui siirtämään matkaa monta kertaa ensin kahden lapsen syntymän ja sitten koronavuosien ja huonon sään takia.

Keskiviikkona iltana vihdoin he olivat lähdössä liikkeelle puoli yhdeksältä lennonjohdon luvan jälkeen Hervannan mäkimontusta. Maanopeus pallolla oli matkan aikana hidas, noin 11 kilometriä tunnissa.

Alkuperäinen suunnitelma oli, että pallo olisi lentänyt Nokian-Ylöjärven suuntaan ja pääosin korkealla, mutta tuuliolosuhteet elivät.

– Tuuli meinasi painaa pallon Näsijärvelle – ja vielä sen suuntaisesti, mikä olisi aiheuttanut vielä enemmän laskeutumisongelmia. Kuvittelisin, että näin kuumalla kelillä ja suhteellisen hitaalla lentonopeudella jopa riski olisi ollut, että propaani olisi loppunut keskellä järveä, Mika Kajander-Avellán sanoo.

Tilanne melko pian laskeutumisen jälkeen. Avuliaita sivullisia tuli auttamaan pallon pakkaamisessa. Pallo laskeutui takana näkyvän koivun viereen, josta se ensin siirrettiin keskelle tietä ja sen jälkeen tyhjennettiin tielle. Kuva: Mika Kajander-Avellán

Kaasu olisi voinut loppua Näsijärven päällä

Pilotti sanoo Aamulehdessä (siirryt toiseen palveluun), että kaasua olisi ollut jäljellä vielä noin puoleksitoista tunniksi. Tuuli oli kuitenkin heikkoa. Siksi oli turvallisempaa tulla maanpinnalle kuin olla Näsijärven päällä.

Kuumailmapallo joutui tekemään pakkolaskun Tampereen Parantolankadulle lähelle Kaupin sairaalaa. Pakkolasku aiheutti huomiota, sillä se tapahtui lähellä vilkkaasti liikennöityä Tampereen Kekkosentietä, joka vie rantatunneliin.

Kuumailmapallossa oli 13 henkeä. Mika Kajander-Avellánin mukaan ilmassa ei ollut pelkoa poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.

– Ei siinä ollut minkäänlaista paniikkia. Se ei ole kuin lentokoneen laskeutuminen. Se on hidas ja rauhallinen. Kori tuli niin nätisti maahan, ettei edes polvet notkahtaneet. Vähän tuuli painoi koivun kylkeä pitkin, ja lehtiä ropisi. Kaikilla oli laskeutuessa hymy korvissa.

Paikalle tulivat ensihoito, poliisi ja pelastuslaitos.

Tampere ilmasta käsin.
Keskiviikkoiltana hyväntuulinen ryhmä pääsi ihailemaan Tamperetta hieman erilaisesta kuvakulmasta. Kuumailmapallolento päättyi kuitenkin lopulta pakkolaskuun. Sitä ennen kaupunkia ihailtiin korkeuksista, maanopeuden ollessa noin 11 kilometriä tunnissa. Video: Mika Kajander-Avellán

– Me lähinnä naureskeltiin, että jos tämä oli raportoitu lentoturmaksi, päästäänkö seuraavaan lentoturmatutkintaohjelmaan.

Matkan jälkeen seurue nautti kuohujuomaa.

Kyseessä oli pariskunnan ensimmäinen kuumailmapallolento, mutta ei välttämättä viimeinen. Mika Kajander-Avellán sanoo, että voisi lähteä uudestaankin.

– Se oli oikein miellyttävä tapa liikkua.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit kommentoida perjantaihin kello 23:een.

Lisää Pirkanmaan uutisia Ylen nettisivuilla ja Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu. Onko sinulla uutisvinkki tai kuvasitko uutistilanteen? Lähetä vinkki tampere@yle.fi.

.
.