Hyppää sisältöön

Varoituskartat hohkaavat ja sää jatkuu kuumana

Lauantaina varoitetaan erittäin tukalasta helteestä. Sunnuntaina säärintama sateineen kulkee Suomen yli ja sen perässä maahan leviää hieman viileämpää ilmaa.

Ihmiset paistattelevat päivää Marjaniemen uimarannalla Helsingissä sunnuntaina. Kuva: Lehtikuva

Helteinen sää jatkuu viikonloppuna. Aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta lämpötilat keikkuvat 30 asteen tuntumassa ja ylikin ainakin perjantaina ja lauantaina, kertoo Ylen meteorologi Elias Paakkanen.

Enimmäkseen on aurinkoista, mutta paikoin voi tulla ukkoskuuroja. Perjantaina ukkoset sijoittuvat Lappiin ja mahdollisesti Ahvenanmaalle ja lauantaina laajemmin länsirannikolle, hän ennustaa.

Sunnuntaikin on on vielä helteinen, mutta säätyyppi muuttuu, kun säärintama sateineen kulkee Suomen yli.

– Odotettavissa on sade- ja ukkoskuuroja, ja niiden perässä hieman viileämpää ilmaa, mutta Itä-Suomessa voidaan päästä vielä sunnuntainakin 30 asteen lukemiin.

Värit koskevat metsäpalovaroitusta ja kaikki muut varoitukset on ilmaistu pelkästään symbolein. Kuva: Yle

Varoituksia on kartoilla nyt paljon. Metsäpalovaroitus on voimassa koko maassa viikonloppuna. Samoin hellevaroitus pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta perjantaina.

Lauantaina varoitetaan erittäin tukalasta helteestä, paitsi Pohjois-Lapissa, jossa varoitetaan sielläkin tukalasta helteestä.

Vielä sunnuntainakin idässä ja pohjoisessa varoitetaan erittäin tukalasta helteestä, mutta lännessä ja etelässä alkavat varoitukset helpottaa.

UV- säteilystä varoitetaan perjantaista sunnuntaihin maan etelä- ja keskiosissa.

Rajuista tuulenpuuskista ukkoskuurojen yhteydessä varoitetaan lauantaina maan länsiosassa ja sunnuntaina idässä ja pohjoisessa.

– Paikalliset vaihtelut sademäärissä ukkoskuurojen aikana ovat suuria, vettä voi tulla millimetristä pariinkymmeneen millimetriin, Paakkanen sanoo.

Perjantaina varoitetaan ukkospuuskista lounaisilla merialueilla.

.
.