Hyppää sisältöön

Osa yliopistohakijoiden pääsykoepisteistä livahti nettiin etuajassa – isojen kilpailtujen alojen valinnat selviävät vasta ensi viikolla

Osa kuuden yliopiston sähköisiin pääsykokeisiin osallistuneista pääsi eilen näkemään kokeesta saamansa pisteet. Pisteet livahtivat nettiin ennen aikojaan teknisen vian vuoksi ja ne on jo poistettu.

Koepisteiden vuotaminen ei koskenut Aalto-yliopiston hakukohteita. Kuvassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun pääsykokeisiin osallistujia viime vuoden kesäkuussa. Kuva: Petteri Bülow / Yle

Kuuden yliopiston pääsykoepisteitä nähneet hakijat eivät voi pisteidensä perusteella tietää saavatko he opiskelupaikan.

Suomenkielisistä hakukohteista näkyvillä olivat oikeustieteellisen alan, biologian ja ympäristötieteiden ja metsätieteen yhteisvalinnan koepisteet sekä kasvatusalan VAKAVA-kokeen pisteet.

Lisäksi nettin tuli osa lääketieteellisen alan koepisteistä.

Ruotsinkielisistä hakukohteista näkyvillä olivat Åbo Akademin yhteisvalinnan ja oikeusnotaarikoulutuksen B-osan koepisteet.

– Hakijoiden koepisteet olivat eilen näkyvillä muutaman tunnin ajan, kun Tulokset korkeakouluun -sivuston palomuuri petti, kertoo valintakokeet järjestäneen Metropolia-ammattikorkeakoulun kehityspäällikkö Tuomas Orama.

Hakijat ovat voineet nähdä vain omat pistemääränsä sivuston vaatiman vahvan sähköisen tunnistautumisen vuoksi.

Orama sanoo, että tekninen vika ei aiheuttanut tietoturvariskiä.

Kokeissa automaattitallennus puolen minuutin välein

Osa pisteitään nähneistä on ollut sitä mieltä, että kaikki kokeen vastaukset eivät ole heidän osaltaan tallentuneet.

– Emme ole saaneet tästä minkälaista palautetta. Mahdollisia palautteita tullaan käsittelemään oikaisuvaatimusten perusteella, sanoo Orama

Metropolian järjestämiin sähköisiin pääsykokeisiin osallistui lähes 100 000 ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin hakenutta.

– Meillä on varmasti selvitettävää, mutta meillä on kattavat lokitiedot kaikkien käyttäjien tekemistä toimista järjestelmissä.

– Kaikki tapahtumat nähdään mitä hakijat ovat tehneet ja mitä automaattinen tallennus on tehnyt.

Muraja sanoo, että sähköisen kokeen automaattinen tallennus toimii siten, että se tallentaa vastaukset noin puolen minuutin välein.

– Jos olet kirjoittamassa esseetä, niin maksimissaan puolen minuutin aikana kirjoitettu teksti voi jäädä tallentumatta, jos olet poistumassa osioista etkä noudata kehotusta, jossa sanotaan, että sinulla on tallentamattomia tietoja, Muraja tarkentaa.

Pisteet ovat vahvistettuja pisteitä

Hakijat näkivät palvelusta kokeesta riippuen esimerkiksi valintakokeen kokonaispisteet, sisältöaluekohtaiset pisteet, koekysymykset ja antamansa vastaukset.

Palvelussa näkyneet pisteet ovat vahvistettuja ja Opintopolkuun siirrettyjä valintakoepisteitä.

Hakijoille on tiedotettu asiasta tänään Opintopolku-palvelussa (siirryt toiseen palveluun).

Kaikki yliopistojen pääsykokeisiin osallistuneet pääsevät katsomaan omat koepisteensä Valintakoepisteet -palvelusta 8. heinäkuuta.

Opiskelijavalinnat ovat vielä kesken

Vaikka koepisteet ovat selvillä, se ei merkitse sitä, että opiskelijavalinnat näillä aloilla olisi jo tehty.

Näkyville tulleista koepisteistä ei voinut päätellä, saako opiskelupaikkaa vai ei.

Yliopistot tai yhteisvalinnat tekevät mahdolliset pisteiden skaalaukset ja muut opiskelijavalintoihin liittyvät päätökset omien menettelytapojensa mukaan.

Lääketieteellisen alan valinnat pyritään saamaan valmiiksi ensi viikon alkupuolella, kertoo yhteisvalinnan koordinaattori Minna Hallia.

Oikeustieteellisen alan valinnat julkaistaan 8. heinäkuuta mennessä, kertoo oikeus- ja kauppatieteellisen alan yhteisvalintojen koordinaattori Sanna Piesanen.

Uutista on täydennetty klo 14.57 koevastausten tallentumista koskevilla tiedoilla.

Lue myös:

.
.