Hyppää sisältöön

Vienti Venäjälle laski lähes 60 prosenttia huhtikuussa – raakaöljyn tuonnissa pudotus on ollut raju ja nopea

Eniten vienti on laskenut teollisuuden- ja sähkökoneissa.

Valimaan raja-asemalla Virolahdella oli toukokuussa hiljaista. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen tavaravienti Venäjälle laski 59, 4 prosenttia huhtikuussa Tullin kaupan kuukausitilaston mukaan. Eniten laskua tapahtui teollisuuden- ja sähkökoneissa, joiden vienti laski yli 80 prosenttia, kertoo Tullin ylitarkastaja Christina Telasuo.

Venäjän osuus koko Suomen viennistä laski huhtikuussa kahteen prosenttiin, kun viime vuonna osuus oli viisi prosenttia.

– Vienti Venäjälle laski huhtikuun aikana poikkeuksetta kaikissa tavararyhmissä. Laskua oli kuljetusvälineissä, puutavarassa ja metalleissa, Telasuo sanoi Radio Suomen Päivän haastattelussa torstaina.

– Ainoita poikkeuksia oli kuparikiven vienti, sen arvo on kasvanut koko alkuvuoden. Nyt huhtikuussa kuparikiven osuus koko Suomen viennistä Venäjälle oli peräti 55 prosenttia.

Venäjän tuonti nousi huhtikuussa 2,6 prosenttia. Venäjältä tuodaan edelleen sahatavaraa Suomeen, vaikka rajoitukset tulivat voimaan jo huhtikuun alussa. EU-pakotteet kieltävät Venäjän tuonnin kokonaan siirtymäajan päättyessä 10.7.

Energiatuotteiden osuus Venäjän tuonnista on perinteisesti ollut 60 prosentin luokkaa, Telasuo kertoo. Huhtikuussa osuus laski 50 prosenttiin. Tuolloin Venäjältä tuotiin vielä sähköä ja putkikaasua raakaöljyn lisäksi.

Venäjän osuus raakaöljyn tuonnista laski tilaston mukaan alle 11 prosenttiin huhtikuussa. Vielä helmikuussa Venäjään osuus oli 58 prosenttia, mutta laski jo maaliskuussa 22 prosenttiin koko raakaöljyn tuonnista.

Muutos Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa on ollut nopea.

– Jo viikolla 10 (maaliskuun alussa) tavarakuljetusten määrä väheni rajusti itärajalla, noin 40 prosenttia. Itärajan kuljetukset vähenivät entisestään viikolla 15 (huhtikuussa), kun venäläisten rekkojen saapumiskielto astui voimaan, Telasuo sanoo.

Tuonnin arvo laski viiveellä energiatuotteisiin tulleen rajun hinnannousun ansiosta, vaikka vientimäärät laskivatkin, Telasuo tarkentaa.

Suomalaisyrityksistä Kone, Ponsse ja Nokian Renkaat ovat viimeksi ilmoittaneet keskeyttävänsä liiketoimintansa Venäjällä. Tulli ei kommentoi yksittäisten yritysten vientiä, mutta viennin volyymi ilman hintojen nousua on laskenut joka kuukausi helmikuusta lähtien, Telasuo sanoo.

– Lasku on ollut viiden prosentin luokkaa. Vientihinnat ovat nousseet 25 prosentin molemmin puolin kuukausittain. Tuonnin volyymi on noussut 0, 2 prosenttia huhtikuussa.

– Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että tuontihinnat ovat nousseet keskimäärin vientihintoja enemmän.

Voit keskustella aiheesta 1.7. kello 23:een saakka.

Lue lisää:

.
.