Hyppää sisältöön

YleX:n tähtijuontajat Viki ja Köpi vetävät tänään viimeisen aamushow'nsa – paljastavat nyt toistensa outoudet

YleX Aamun suosikkijuontajat Viki ja Köpi ovat juontaneet yhdessä radion aamulähetystä jo seitsemän vuoden ajan.

Viki (oik.) ja Köpi juontamassa toiseksi viimeistä radiolähetystään YleX Aamussa Pasilassa. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

Ylistetty tähtikaksikko Ville “Viki” Eerikkilä ja Juuso “Köpi” Kallio kuullaan perjantaina YleX Aamun lähetyksessä viimeisen kerran. Juontajapari lopettaa ohjelmassa seitsemän vuoden jälkeen.

Yhteiset työt heillä ei kuitenkaan lopu. Kaksikko jatkaa uuden ohjelmansa parissa Yle Areenan puolella tämän vuoden syksynä.

Ilmiöksi kasvaneet Viki ja Köpi tuuttaavat viimeisen lähetyksensä eetteriin Helsingin Tavastia-klubilla tänään perjantaina kello 06–12 liveyleisön edessä.

Kysyimme heiltä muistoja seitsemän vuoden aamuherätysputkesta ja siitä, mitä he ovat toisiltaan oppineet. Ja mitä he ehkä haluavat unohtaa.

Vikin ja Köpin viimeinen YleX Aamun lähetys jää historiaan ensimmäisenä klubikeikkana vedettynä radiolähetyksenä. Show'ta rakennettiin tänään Tavastia-klubilla. Kuva: Susanna Pesonen / Yle

1. Miltä nyt tuntuu, kun seitsemän vuoden matka päättyy, Viki ja Köpi?

Viki: "Ristiriitaiset fiilikset. Olen todella innoissani tulevasta, mutta samalla on aina haikea olo jättää tällainen rakas ohjelma ja siirtyä eteenpäin. Muutokset ovat aina vaikeita."

Köpi: "Tämä on ollut niin iso osa molempien elämää. On odottava fiilis tulevasta, mutta samalla yritän olla olematta liian allapäin tämän päättymisestä. Tuntuu, että paljon tässä jää taakse. Aamushow'n loppumista alkaa varmaankin käsitellä kunnolla vasta kauan viimeisen lähetyksen jälkeen."

YLEX:n tapahtumatuottaja Teemu Jalkanen asettelee Viki ja Köpi -kylttiä Tavastian lavalle aamun show'ta varten. Kokenut tapahtumatiimi on ollut rakentamassa tekniikkaa Tavastialla aamukymmenestä alkaen. Tämän mittaluokan tapahtuman esisuunnittelut on aloitettu jo puoli vuotta sitten.

2. Mikä on ollut yhteisissä lähetyksissänne vaikea hetki, jonka toinen on pelastanut?

Viki: "Vaikeita hetkiä on tullut varmaan viikoittain. Luulen, että Köpi on useammin ollut pelastajan roolissa, kun olen itse vaikkapa möhlinyt tekniikan kanssa. Kerran meinasin tukehtua kahvilasta hakemaani spelttipuuroon kesken lähetyksen. Köpi pelasti."

Köpi: "Yritin miettiä, miten Viki on jeesannut vaikeissa hetkissä, mutta tulee lähinnä mieleen, kuinka olen leikannut hiukseni Vikin puolesta, hypännyt benjihyppyjä Vikin puolesta, auttanut Vikiä, ettei hän tukehdu puuroon tai olen käynnistellyt koneita uudelleen, kun hän ei ole saanut niitä päälle. Kyllä Viki on minut varmasti joskus pelastanut. En nyt muista, miten ja missä, mutta varmasti joku todella tärkeä juttu se on ollut."

Noora Både, Viki ja Köpin aamuohjelman tuottaja tarkistaa nimilistoja. Live-paikat menivät minuuteissa verkossa tapahtuneen kilpailun kautta. Ihmisiä saapuu ympäri Suomea katsomaan viimeistä lähetystä Tavastialle.

3. Minkä oudon piirteen olette oppineet toisesta vuosien aikana?

Köpi: "Ville ei pysy paikallaan. Vietettiin yhteistä iltaa vuosia sitten, ja ihmettelin, kun Vikillä oli koko ajan kiire johonkin. Luulin, että se johtui siitä illasta, mutta myöhemmin tajusin, että Viki on sellainen koko ajan. En ymmärrä, miten hän pystyy istumaan radiostudiossa kolmen ja puolen tunnin lähetyksissä."

Viki: "Köpillä on aikamoinen bakteerikammo. Silti hän on valmis tekemään asioita viihteen puolesta. Pyysin Köpiä tunkemaan kätensä juustonaksupussiin, pyörittelemään kättään siellä ja nuolemaan sormensa. Vaikka se oli hänelle hirvittävän ällö asia, hän teki sen silti."

Köpi: "Tuon olinkin unohtanut. Silloin meinasin oksentaa. Aika järkeviä juttuja on tullut tehtyä radiotyössä."

Tapahtuman pääkuvaaja Oskari Joutsen valmistelee kolme kameraa kuvaajille, minkä lisäksi showta kuvaa myös kolme robottikameraa.

4. Mitä ammatillista olette oppineet toisiltanne, mitä hyödynnätte jatkossa työssänne?

Viki: "Olen oppinut Köpiltä, että kun kohteet pidetään kondiksessa, niin lähes mistä vain voi vääntää huumoria."

Köpi: "Olen oppinut Villeltä rauhallisuutta, jota olisin varmasti tarvinnut jo nuorempana. Ja Villehän on maailman paras heittäytymään toisen ihmisen juttuun mukaan. Olen itse aina halunnut pitää narut käsissä, mutta kun olen nähnyt, miten Ville heittäytyy minun juttuihini mukaan, niin olen itsekin oppinut hyppäämään toisen virran vietäväksi."

Viki: "Ja olemme molemmat toisiltamme oppineet, että sitä parempi mitä enemmän on oma itsensä. Ei mitään esittämistä."

Köpi: "Joo, sitä ei tarvitse pelätä. Maailman meininki on mennyt ehkä siihen suuntaan, että ihmiset pelkäävät olla oma itsensä, ja että sanomista tulee ja muut katsovat sinua väärin tai kieroon. Tuntuu, että meillä omana itsenä oleminen on vain lisääntynyt. Ei sitä jaksa koko ajan miettiä, että mitä 350 000 ihmistä sinusta ajattelee."

Tavastian tekniikkavastaava, Janne Vuori, tsekkaa salin ääniä ja auttaa kaikessa talon tekniikan kanssa.

6. Mitä Tavastia-klubilla tapahtuu perjantaina?

Viki: "Siellä tapahtuu kaikenlaista ja vaikka mitä. Kaksi ja puoli tuntia lisää lähetysaikaa normaaliin verrattuna. Tiedossa on meidän suosituimpia ohjelmaosioita, vierailevia työkavereita ja paljon yllätyksiä. Isoin ero on, että siellä on satapäinen yleisö nauramassa, itkemässä, taputtamassa ja kommentoimassa. Se tuo täysin uuden ulottuvuuden lähetykseen."

Köpi: "Veikkaan, että yleisön läsnäolo tuo kotikatsomoihinkin sellaista kylmien väreiden mahdollisuutta. Kaikkea ei voi paljastaa, mutta tiedossa on myös joitain tiettyjä päätöksiä tietyille asioille, mitkä ovat jääneet tässä seitsemän vuoden aikana auki. Tulee tunteikas setti. Ja kaikkien aikojen show."

Vikin ja Köpin viimeisen YleX Aamun lähetyksen voi kuunnella Yle Areenan kautta täältä.

Tuottaja Noora Både teippaa ohjelmia legendaariselle Tavastia-klubin bäkkärille, joka on täynnä artistien nimmareita. Ohjelma sisältää yllätyksiä myös Vikille ja Köpille.

Lue myös:

.
.