Hyppää sisältöön

Maksuton poistotekstiilien keräyskokeilu on käynnistynyt Oulussa "lupaavasti" – tavaroiden joukkoon eksyy kuitenkin yhä sinne kuulumatonta

Oulussa keräykseen on osattu tuoda pääasiassa oikeanlaista eli puhdasta ja kuivaa tavaraa. Esilajittelussa hylätään kuitenkin vielä noin kymmenen prosenttia tekstiileistä.

Näin tekstiilijätteen kierrätys on järjestetty.
Näin tekstiilijätteen kierrätys on järjestetty.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että poistotekstiilin maksuton keräyskokeilu on lähtenyt Ruskossa käyntiin lupaavasti.

Keräyskokeilu on ollut käynnissä nyt reilun parin viikon ajan, ja poistotekstiiliä on tullut noin 25:n rullakollisen verran. Lajitteluhallilla oli ruuhkaa aloituspäivänä, mutta nyt määrä on tasaantunut noin kahteen rullakolliseen päivässä.

Juntunen kertoo, että määrä on hieman vähäisempi kuin ensin odotettiin. Hän kuitenkin uskoo, että keräysverkoston laajentuessa määrä tulee lähtemään hurjaan kasvuun.

– Tätä on odotettu ja toivottu, ja nyt se on viimein saatu käynnistettyä. Ensin pienemmässä mittakaavassa, mutta kehittyen niin, että tästä tulee iso ja hyvä juttu koko Kiertokaaren alueelle.

Poistotekstiilien erilliskeräys on Suomessa pakollista ensi vuoden alusta alkaen. Ylimääräisiä tekstiilejä suomalaisissa kotitalouksissa riittää, esimerkiksi Etelä-Karjalassa keräyskokeilu piti lopettaa viime syksynä kesken kovan suosion takia.

Uuden opettelu näkyy virheinä lajitteluun tuotavissa tavaroissa

Poistotekstiilien lajitteluun voi tuoda puhtaita ja kuivia vaatteita sekä kodintekstiilejä. Sen sijaan sukat, alusvaatteet tai märät ja haisevat tavarat eivät kuulu kerättävien tavaroiden joukkoon hygieniariskin vuoksi.

Juntusen mukaan oululaiset ovat osanneet tuoda keräykseen pääasiassa oikeanlaista tavaraa, mutta sekaan on eksynyt myös jonkin verran sinne kuulumatonta. Esilajittelussa tuotteiden hylkyprosentti on ollut noin kymmenen.

– Prosentti voi kuulostaa korkealta, mutta sanoisin tätä rohkaisevaksi prosentiksi: asia on uusi Kiertokaarelle ja asukkaille. Kun kaikki opettelevat, voi tulla tahattomiakin virheitä lajitteluun, Juntunen tuumii.

Kiertokaaren erityisasiantuntija Mari Juntunen kertoo, että keräyskokeilu on alkanut erittäin rauhallisesti. Hän kuitenkin uskoo, että kun sana poistotekstiilien keräyksestä kiirii ja keräysverkosto kasvaa, alkaa lajittelukeskuksessa olla pian vipinää. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Uudelleenkäytettävän materiaalin päätepiste vielä suunnittelutasolla

Ruskossa poistojätteelle tehdään esilajittelu, jossa poistetaan keräykseen kuulumaton tavara.

Sen jälkeen tehdään jatkolajittelu, jossa muun muassa otetaan talteen käyttökelpoinen tavara, jota voidaan vielä käyttää uudelleen. Tästä esimerkkinä Juntunen mainitsee hienon kankaan, josta voidaan vielä tehdä uusi vaate.

Se, mihin uudelleenkäytettävä ja -jalostettava materiaali lopulta päätyy, on vielä suunnittelutasolla.

– Se halutaan tarjota Oulussa uusille käyttäjille. Kiertokaari voi esimerkiksi myydä ehjää vaatetta tai kangasta kilokaupalla, Juntunen pohdiskelee.

Jatkolajittelussa otetaan talteen käyttökelpoinen tavara, jota voidaan vielä käyttää uudelleen. Esimerkiksi näissä rullakoissa on tavaraa, jota voidaan laittaa myyntiin sellaisenaan. Kuva: Elisa Kinnunen / Yle

Lue lisää:

.
.