Hyppää sisältöön

Helle moninkertaisti Lapin verenimijöiden määrän hetkessä – purevat hyönteiset ajavat nyt porot laumoina teille

Viime kesän kaltainen sakea räkkä piinaa paitsi ihmisiä myös poroja ja erityisesti vasoja, joille helle ja hyönteiset voivat olla jopa kohtalokas yhdistelmä.

Hyönteiset ajavat poroja autoteille Lapissa
Hyönteiset ajavat poroja autoteille Lapissa

Pohjoista Lappia kohti mentäessä näyttävät porot tänäkin kesänä olevan isoissa laumoissa varsinaisia teiden ritareita.

Autoilijan ymmärrystä saattaa lisätä, kun oivaltaa, että eläimet ovat teillä paossa laidunmaiden ja pusikoiden tuskaisia oltavia.

– Aivan kuten viime kesänä myös tänä vuonna helle purskautti hyttyset, mäkäräiset ja paarmat liikkeelle yhtä aikaa. Niitä on nyt kuoriutunut lyhyessä ajassa todella paljon, sanoo hyönteistutkija Reima Leinonen Kainuun ely-keskuksesta.

Helteellä ja räkän ollessa sakeimmillaan porot hakeutuvat teille ja hiekkakuopille helpottamaan oloaan.

– Aukealla paikalla käy kuitenkin jonkinmoinen ilmavirtaus, mikä nostaa eläimen hajua ylöspäin, jolloin hyönteisten on vaikeampi uhriaan löytää, Reima Leinonen kertoo.

Kuumuus ja hyönteiset ovat poroille iso kiusa

Reima Leinosen mukaan porojen räkkäpiina on paljolti kiinni siitä, kuinka pitkään hellettä piisaa.

– Jos hellettä jatkuu pidempään, räkkä kestää lyhyemmän aikaa, kun iso joukko hyönteisiä lentää elinkaarensa loppuun. Toisaalta täytyy muistaa, että lajeja on kymmeniä ja niiden kuoriutumisaika vaihtelee.

Poroille ja erityisesti vasoille räkkä ja helle on huono yhdistelmä. Vaikka talvikarva on vaihtunut kesäisempään kuosiin, kuumuus uuvuttaa kovasti eläintä, jolla ei ole hikirauhasia, vaan kuumuutta on haihdutettava suun kautta.

– Sitähän voi ihminenkin kokeilla, kun laittaa porontaljan niskaansa ja menee hyttysparven keskelle niitä hätyyttelemään. Voi siinä hieman tukala olo tulla, Reima Leinonen pohtii.

Kesä on porolle voimien keruun ja kasvamisen aikaa, joten sen olisi hyvä saada syödä rauhassa. Verta imevät hyönteiset häiritsevät tätä rauhaa merkittävästi ja eläimet säntäilevät rauhattomina ympäriinsä.

Kesällä vasat ovat vielä heikkoja. Kuumuudesta ja hyönteisistä johtuva heikko ravinnon saanti voi aiheuttaa niille anemiaa ja olla kohtalokastakin.

Lue myös:

.
.