Hyppää sisältöön

Herätys: Korkosuojalle on vaihtoehtoja | Kuolemaan tuomitun ainoa apu on suomalainen sisar ja ystävät | Venäjä iski Odessaan

Kerromme päivän uutiset ja puheenaiheet nopeasti.

OP:n turvatuotteista vastaavan johtajan Anna Niinimäen mukaan korkosuojausten kysynnässä on ollut selkeä kasvupiikki kesäkuun aikana. Kuva: Toni Määttä / Yle

Kiinnostus asuntolainojen korkosuojauksia kohtaan kasvaa

Ylen suomalaispankeille teettämän kyselyn mukaan korkosuojausten kysyntä lisääntyi voimakkaasti kesäkuussa. Kasvavat korot saavat nyt monet pohtimaan suojauksen hankkimista asuntolainalleen. Korkosuojaus ei kuitenkaan ole ainoa ratkaisu nouseviin lainakuluihin. Myös säästämisellä ja suunnitelmallisuudella pääsee pitkälle.

Venäjä teki ohjusiskun Odessaan

Ainakin kymmenen ihmistä on kuollut Venäjän yöllä tekemässä ohjusiskussa Odessaan. Isku osui 9-kerroksiseen kerrostaloon Odessan satamassa. Ohjus ammuttiin lentokoneesta Mustaltamereltä. Myös toinen venäläisohjus osui alueella sijaitsevaan vapaa-ajan keskukseen.

Sotavangiksi jäänyttä pikkuveljeä uhkaa kuolemantuomio Itä-Ukrainassa

Imane Saadoune kertoo Ylelle, että hänen veljeensä ei ole saatu mitään yhteyttä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Marokkolaissyntyisen suomalaisen Imane Saadounen, 27, pikkuveli Brahim Saadoune jäi huhtikuussa kahden brittisotilaan kanssa venäläisten vangiksi huhtikuussa taistellessaan Ukrainan joukoissa. Kesäkuussa heille langetettiin kuolemantuomiot. Saadoune ei ole saanut valtiollista apua kuolemantuomionsa perumiseksi, joten sisar ja ystävät ovat aloittaneet pelastamiskampanjan.

Solistit ja kuorolaiset nousevat Olavinlinnan lavalle parin välivuoden jälkeen

Savonlinnan Oopperajuhlilla on solistirooleissa kaksoismiehitys. Timo Riihosen ensi-ilta ylipappi Ramfiksena koittaa 12. heinäkuuta. Kuva: Valtteri Hirvonen / Savonlinnan Oopperajuhlat

Savonlinnan Oopperajuhlat jäi kahtena kesänä järjestämättä. Kovista koronarajoituksista kärsineiden esittävän taiteen ammattilaisten palo lavalle on kova. Oopperajuhlat avaa kesän uutuustuotanto Aida. Kuorolaulu sai koronapandemian alkuvaiheessa korkean tartuntariskin leiman. Musiikkilääketieteeseen erikoistunut lääkäri Miikka Peltomaa antaa kuitenkin synninpäästön kuorolaululle.

Suomen Luontopaneeli esittää mittavia toimia luontokadon torjumiseksi

Suomen Luontopaneeli esittää stoppia avohakkuille. Kuva: Janne Langen / Yle

Luonnon monimuotoisuudesta päättäjille tietoa tuottava Suomen Luontopaneeli julkaisi raportin, jossa se esittelee eri toimia luontokadon torjumiseksi. Luontopaneelin mukaan seuraavien hallitusten pitäisi tarttua toimeen kiireellä. Pitkää listaa luonnonsuojelutoimista voisi Luontopaneelin mukaan rahoittaa sitomalla siihen Suomen bruttokansantuotteesta 0,5–1 prosenttia, kunnes suojelutavoitteet on saavutettu.

Viilennystä saa vielä odottaa

Lämpötilat kipuavat perjantaina yli 30 asteen lukuunottamatta Pohjois-Lappia ja rannikkoseutuja. Päivästä on tulossa aurinkoinen, joskin hieman pilvisempi kuin torstaista. Ukkoskuuroja tulee paikoin Lapissa ja länsirannikolla.

.
.