Hyppää sisältöön

Sateenkaariliput liehuvat lauantaina Inarissa, jossa nuoret järjestävät Suomen pohjoisimman Priden: "Tästä tuli suurempi kuin suunnittelimme"

Inarilaisnuorten itse suunnittelema ihmisoikeustapahtuma toteutuu lauantaina nuoristovaltuuston ja vapaaehtoisten voimin. Tuen määrä on yllättänyt järjestäjät positiivisesti.

Ensimmäisen kerran Inarissa nähtiin Pride-kulkue Sápmi Priden yhteydessä vuonna 2017. Kuva: Ville-Riiko Fofonoff / Yle

Inarin Pride järjestetään huomenna lauantaina 2.7. Inarin kirkonkylällä. Kuten Pride-tapahtumissa on tapana, kuuluu tähänkin tapahtumaan perinteinen kulkue.

Alun perin suunnitteilla oli vain kulkue, mutta sen ympärillä tapahtuma on pikku hiljaa kasvanut. Niinpä tapahtumassa on myös mahdollista nauttia musiikkiesityksistä ja piknikistä ja osallistua erilaisiin työpajoihin.

Tällä viikolla on juhlittu virallista Pride-viikkoa, joka huipentuu esimerkiksi pääkaupunki Helsingissä suureen ja värikkääseen kulkueeseen.

Inarin kunnan nuorisoneuvoston nuoret päättivät järjestää oman Pridensa, jotta seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin liittyvät asiat nousisivat kunnan alueella paremmin näkyviin. Apuna tapahtuman järjestämisessä on kymmenkunta vapaaehtoista.

Tämä Inarin Pride on ensimmäinen laatuaan, mutta Inarissa on järjestetty aikaisemmin Sápmi Pride vuonna 2017.

Nuoriso-ohjaaja Ida Lassila uskoo, että Inari Pride tulee saamaan tulevaisuudessa jatkoa, mikäli vain järjestäjiä löytyy. Lassila arvioi, että osallistujia olisi tänä vuonna viidestäkymmenestä sataan.

– Aika ei ole riittänyt kaikkeen mahdolliseen, mitä olisi voinut toteuttaa ja tehdä, mutta ehkä se on hyvä sitten ensi vuodellekin jättää jotain kehitettävää, naurahtaa Lassila.

Tukijoiden saaminen yllätti nuoret, jotka ovat ahkeroineet tapahtuman parissa

Nuorisoneuvoston jäsen Hilda Musta kertoo, että tapahtuman osalta on vaikea sanoa odotuksista mitään, onhan kyseessä ensimmäinen Inari Pride laatuaan.

– Olen huomannut, että ihmiset ovat odottaneet tällaista tapahtumaa ja ovat nyt iloisia, kun tällainen on tulossa. Kyllä sinne varmaan aika paljon ihmisiä tulee, toivottavasti on hyvä sääkin, Musta sanoo.

Aino-Maija Mäenpää, Emma Saari, Kaisla Suominen ja Hilda Musta ovat ahkeroineet Inarin nuorisovaltuustossa edistääkseen seksuaali- ja sukupuolikasvatusta. Kuva: Xia Torikka / Yle

Nuoriso-ohjaaja Ida Lassila kertoo yllättyneensä positiivisesti siitä, kuinka hyvin tapahtuma on saanut tuulta alleen ja olevansa ylpeä nuorista, jotka ovat rohkeasti ja oma-aloitteisesti ahkeroineet tapahtuman parissa. Musta puolestaan toteaa, että sponsoreiden saaminen oli odottamaton yllätys.

– Emmehän me odottaneet, että saisimme sponsoreita. Mietimme, että tästä tulee pieni tapahtuma, jossa ei olisi niin kauheasti kaikkea. Tästä kuitenkin tuli suurempi kuin suunnittelimme, kertoo Musta.

Lassila toivoo, että jatkossakin nuoret pääsisivät itse vaikuttamaan siihen, millaisia tapahtumia heille järjestetään.

– Olisi tosi kiinnostavaa päästä kehittämään sitä, että nuorten ääni kuuluisi entistä enemmän tapahtumatarjonnassa ja aktiviteeteissa, etenkin siltä kannalta, mitä he itse haluavat, Lassila pohtii.

Inari Priden järjestelyistä kuultiin Yle Saamen radion Dearvva-lähetyksessä perjantaina.

Pride-kulkue palaa Helsingin keskustaan kolmen vuoden tauon jälkeen. Kulkuetta voi seurata suorana Ylen verkkosivuilla, Teemalla ja Areenassa 2.7. klo 11.50 alkaen.

.
.