Hyppää sisältöön

Itärajan asukkaat eivät voi jatkaa bensarallia takavuosien tapaan – Tulli muistuttaa, että EU-pakotteet koskevat myös yksityishenkilöitä

Ukrainan sodan vuoksi asetetut pakotteet estävät yksityishenkilöitä kuskaamaasta polttoainetta itärajan yli entisaikojen malliin.

Tulli muistuttaa, että polttoainetta saa tuoda Venäjältä Suomeen vain sen verran, mitä auton polttoainetankkiin mahtuu. Kuva: Juuso Stoor / Yle

Koronapandemiaan liittyvät maahantulon rajoitukset Suomen ulkorajoilla päättyvät tänään.

Siihen liittyen Tulli muistuttaa Venäjän rajan ylittäviä yksityishenkilöitä, että EU:n Venäjää vastaan asettamat pakotteet koskevat myös heitä.

Erityisesti itärajan läheisyydessä on ennen korona-aikaa ollut tavallista, että halpaa polttoainetta on käyty tankkaamassa Venäjän puolella. Sitä on haettu kanistereissa myös varastoon.

Nyt Tulli kehottaa rajanylittäjiä huomioimaan, että EU-pakotteiden vuoksi Venäjältä saa tuoda polttoainetta vain auton polttoainesäiliössä. Ylimääräisen polttoaineen kuljettaminen rajan yli esimerkiksi erillisessä kanisterissa on kielletty.

Rajoitukset koskevat myös väkeviä juomia

Venäjältä ei saa nyt tuoda Suomeen myöskään väkeviä alkoholijuomia, kuten esimerkiksi viskiä, giniä tai votkaa. Omaan käyttöön tai lahjaksi saa edelleen tuoda rajoitetun määrän mietoja alkoholijuomia, kuten olutta ja viiniä.

Suomesta Venäjälle matkustava ei saa viedä rajan yli niin kutsuttuja ylellisyystavaroita eli tuotteita, joiden arvo ylittää 300 euroa. Tällaisia tuotteita ovat esimerkiksi älypuhelimet, urheiluvälineet ja korut sekä monet vaatteet ja asusteet.

Tulli valvoo Venäjän vastaisten pakotteiden noudattamista osana normaalia tullivalvontaa.

.
.