Hyppää sisältöön

Turkki vaatii Suomelta ja Ruotsilta lainsäädännön muutoksia – presidentti Erdoğan: "Kaipaamme sanojen lisäksi tekoja"

Erdoğan kertoi tänään, että Ruotsi olisi luvannut luovuttaa Turkkiin 73 "terroristia". Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin mukaan Ruotsin kansalaisia ei luovuteta.

Erdoğan: Turkki ei voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, elleivät maat toteuta sovittuja lupauksia
Erdoğan: Turkki ei voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, elleivät maat toteuta sovittuja lupauksia

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin mukaan Turkki ei voi ratifioida Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksiä, elleivät maat toteuta sovittuja lupauksia. Erdoğan kommentoi asiaa tänään Nato-kokouksessa Madridissa.

– Olemme korostaneet, että odotamme kumppaneiltamme aitoa solidaarisuutta. Kaipaamme sanojen lisäksi tekoja, Erdoğan lausui tilaisuudessa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Turkin presidentti viittaa lausunnollaan Suomen, Ruotsin ja Turkin allekirjoittamaan yhteisymmärrysasiakirjaan (siirryt toiseen palveluun), jota on pidetty monitulkintaisena.

Erdoğanin mukaan Suomen ja Ruotsin on tehtävä muutoksia terrorismiin liittyvään lainsäädäntöönsä. Turkin presidentin mukaan muutokset on tehtävät mahdollisimman nopeasti, jotta maan parlamentti voi ratifioida jäsenyydet.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan kertoi torstaina Suomeen ja Ruotsiin kohdistuvista vaatimuksista Madridin Nato-kokouksessa. Kuva: Gabriel Bouys / AFP

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut aiemmin Nato-huippukokouksen yhteydessä, että Suomi ei ole tekemässä muutoksia lainsäädäntöönsä. Niinistö kommentoi asiaa tiistai-iltana pian sen jälkeen, kun Suomi, Ruotsi ja Turkki olivat allekirjoittaneet yhteisymmärrysasiakirjan kameroiden edessä.

Ministeri: Ruotsin kansalaisia ei luovuteta

Ruotsalaismediat, kuten SVT (siirryt toiseen palveluun) kertovat lisäksi, että Erdoğanin mukaan Ruotsi olisi luvannut luovuttaa Turkkiin 73 "terroristia". Ruotsin oikeus- ja sisäministeri Morgan Johansson kommentoi asiaa tekstiviestissään Ruotsin radiolle sekä Dagens Nyheterille.

– Ruotsissa riippumattomat oikeuslaitokset soveltavat lakia. Ruotsin kansalaisia ei luovuteta, Johnsson kirjoittaa Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Sähköposti DN:lle alkaa samoin sanakääntein ja jatkuu:

– Muut kuin Ruotsin kansalaiset voidaan luovuttaa muiden maiden pyynnöstä, mutta vain siinä tapauksessa, jos se on Ruotsin lakien ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaista.

Johnssonin mukaan Suomen, Ruotsin ja Turkin allekirjoittamassa yhteisymmärrysasiakirjassa todetaan selvästi, että luovutusten kohdalla noudatetaan eurooppalaista yleissopimusta. Sekä Suomi, Ruotsi että Turkki ovat allekirjoittaneet yleissopimuksen.

Muut ministerit eivät ainakaan toistaiseksi ole kommentoineet Turkin presidentin väitettä luovutuksista.

Turkki on jo aiemmin kertonut vaativansa yhteensä 33:n terrorismista epäilemänsä henkilön luovuttamista Suomesta ja Ruotsista.

30.6. klo 20.05 & 20.55: Lisätty juttuun Johanssonin kommentit.

Lue myös:

.
.