Hyppää sisältöön
Kaksi ihmistä harjoittelee nyrkkeilypotkuja.Urheilijat harjoittelevat käsipainoilla.Pride-lippu nyrkkeilysalin seinällä. Etualalla ihminen.Henkilö lähikuvassa nyrkkeilessään.Kati Wirta lyö nyrkkeilysäkkiä.Ihmiset pyörittelevät käsiään peilin edessä.Nyrkkeilyhanskat, käsipainoja ja vesipullo maassa.Henkilö pukee nyrkkeilyhanskaa.Henkilö iskee nyrkkeilysäkkiä.Henkilö tarttuu pyyhkeseen kuivatakseen kasvojaan hiestä.Henkilö juoksee kuntonyrkkeilysalin laitaa.Kuntosalin pukuhuoneiden ovet: toista peittää kuva naarasleijonasta, toista urosleijonasta.Pukuhuoneen kaappi.Henkilö jumppaa kädet maassa.Henkilö potkaisee nyrkkeilysäkkiä.Henkilö harjoittelee käsipainoilla.Nyrkkeilysäkkejä.Kati Wirta lyö nyrkkeilyhanskalla kohti kameraa.

Kaikki kehot ja kunnot tervetulleita

Helsinki Priden tapahtumalistalta löytyy tänä vuonna kuntonyrkkeilyä. Wo Roba lähti Helsinki Priden yhteistyökumppaniksi, koska haluaa tukea sen toimintaa ja arvoja.

Suuri ikkuna on auki Isolle Roobertinkadulle. Popmusiikin rytmi valuu ulos samalla kun helleilma puskee saliin. Kuntoilijat tassuttavat sukkasillaan sisään ja valikoivat itselleen nyrkkeilyhansikkaita.

Seuraan mallia ja kokeilen tanakkaa hanskaa käteeni: kun sen vetää pois kädestä, haju muistuttaa peruskoulun liikuntatunneista.

Muu ei muistutakaan. Seinällä on esimerkiksi Pride-lippu, ja lasiovesta löytyy tarra, jossa lukee "We speak gay".

Se on sertifikaatti, jolla yritys voi viestiä toimivansa sateenkaariystävällisesti ja tiedostavansa moninaisuuden.

Mutta mitä se tarkoittaa? Millainen on Pride-liikkeen arvoihin sitoutunut yritys? Miten täällä toimitaan?

Keskeistä kaikessa on tasa-arvo, linjaa Kati Wirta, kuntonyrkkeilyohjaaja ja Wo Roban toinen omistaja. Nyrkkeilysalin pitää olla paikka, jonne kaikkien on hyvä tulla, niin Wirta toivoo.

Siihen ei riitä vain sateenkaarilippu seinällä. Yhdenvertaisuus on toimintaa, pieniä ja isoja asioita.

Jokainen haluaa tulla nähdyksi.

Kati Wirta, kuntonyrkkeilyohjaaja

Osallistujilla on oikeus itsemäärittelyyn: Wirta välttää sukupuolittavia sanoja eikä tee oletuksia esimerkiksi kävijöiden läheissuhteista. Niistä saattaa kyllä kuulla, sillä moni säännöllisesti harrastava jakaa ohjaajalle kuulumisiaan.

Erityisesti nuoret ovat hyvin avoimia sateenkaarevista suhteistaan, ei sellaista enää salailla.

Kati Wirta

Vaikka kuntonyrkkeily on fyysistä, jokaisella tunnille tulevalla on oikeus määritellä omat fyysisen koskemisen rajansa.

Jos kuntonyrkkeilijän ohjaus vaatii fyysistä kontaktia, Wirta kysyy aina, onko kosketukseen lupa.

Sanoillakin on väliä.

Täällä ei puhuta suvaitsevaisuudesta.

Me emme ole suvaitsevaisia, sillä ei ole kenenkään tehtävä armosta suvaita toista ihmistä. Jokainen on täällä juuri sellainen kuin on.

Kati Wirta

Kehopositiivinen puhe on Wirralle tärkeää. “Rasvanpoltto”-sana ei kuulu ohjaajan sanavarastoon, ja kaikenlaiset kehot ja kunnot ovat yhtä tervetulleita.

Taitotasollakaan ei ole väliä, tunnilla voi antaa itsestään juuri sen verran kuin on annettavaa. Ketään ei vertailla toisiin, Wirta korostaa.

Kun erilaiset kehot tulevat puheeksi, täytyy kysyä tilan saavutettavuudesta: pääseekö tunnille pyörätuolilla?

Hetkeksi Wirran kasvoille tulee mietteliäs ilme. Tunneilla ei ole käynyt kukaan pyörätuolilla kulkeva, ja pääsisäänkäynti on kinkkinen: kadulta pitää nousta portaita ylös toiseen kerrokseen. Mutta sisäpihalta kyllä pääsee tai takakautta, Wirta ideoi.

Vaikka ohjaajat tekevät parhaansa, jotta tila tuntuisi turvalliselta kaikille, on aina mahdollista, että joku tunnille tuleva käyttäytyy muita loukkaavasti.

Silloin tilanteeseen puututaan: se on ohjaajien tehtävä.

Pride mielessä tulijalle kaksijakoiset pukuhuonetilat voivat olla pettymys.

Missä vaihtavat vaatteensa ne, jotka eivät ole miehiä tai naisia, tai ne, jotka haluavat muista syistä pukeutua yksityisemmin.

Ylpeyden aihe pukuhuoneet eivät ole myöskään Wirralle. Nyrkkeilytila kuntosalin kyljessä on alivuokralla, ja pukuhuoneet ovat yhteiset.

Wirran mukaan moni vaihtaa vaatteensa pukuhuoneiden sijaan invavessassa käytävällä.

On ihan totta, että pukuhuonetilat täällä ovat iso ongelma.

Kati Wirta

Wo Roban vakioasiakas Saga Remes kehuu sitä, että salilla nyrkkeillään urheilun ilosta ja että jokaista asiakasta huomioidaan.

Tähän ikään mennessä olen ehtinyt harrastaa urheilua monessa paikassa. Liioittelematta täällä on ollut kaikista parasta olla.

Saga Remes

Francis Essoh vetää potkunyrkkeilytuntinsa englanniksi.

Se lisää saavutettavuutta: tunneille tullakseen ei tarvitse osata suomea.

Jos asiakkaat tulevat, se tarkoittaa, että teen jotakin oikein.

Francis Essoh, kuntonyrkkeilyohjaaja

Joku voisi pohtia, mitä tekemistä kuntonyrkkeilyllä on Priden kanssa.

Tänä vuonna Priden teema on kohtaaminen. Nyrkkeilyssä ihmiset kohtaavat toisiaan – mutta myös itsensä.

Jos ihminen on joutunut kokemaan syrjintää tai lyttäämistä, jos pelko on läsnä elämässä vähemmistötaustan vuoksi, voi nyrkkeilystä saada voimantunnetta, joka estää lamaantumasta pelkoon.

Kati Wirta

Wirta vertaa vähemmistöjen polkemista kiusaamiseen: jokaisella on velvollisuus puuttua, ehkäistäkin.

On tärkeää, etteivät vain vähemmistöjen edustajat seiso oikeuksiensa takana, vaan muidenkin täytyy pitää heidän puoliaan.

Kati Wirta

Tekijät

Teksti ja kuvatAalto Puutio