Hyppää sisältöön

Helle hyydyttää Tampereen ratikkaa – sähköratarakenteita joudutaan tarkastamaan laajalla alueella

Ratikoiden liikennöinnissä on ollut tuntien katkoksia viime päivinä.

Ratikan liikennöinnin ongelmia selvitetään Tampereella. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tampereen ratikan liikennöinnissä tällä viikolla esiintyneiden sähkörataongelmien selvittely jatkuu. Maanantaina ratikalla oli ongelmia Pirkankadulla ja keskiviikkona Hatanpään valtatiellä. Liikenne katkesi useiden tuntien ajaksi.

– Erittäin helteiset kelit ovat nostaneet esiin haasteita sähköratarakenteissa. Korjaavat ja ennakoivat toimenpiteet ovat käynnissä, jotta vastaavilta tilanteilta vältyttäisiin jatkossa, kertoo ratapäällikkö Markus Keisala Tampereen Raitiotie Oy:stä.

Tampereen ratikan liikkennöinnissä on ollut tällä viikolla ongelmia. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tampereen Raitiotie Oy ja Raitiotieallianssi selvittävät yhteistyössä ongelmia. Tällä hetkellä varmaksi syyksi on vahvistunut, että hellejakso on vaikuttanut selvästi sähköradan rakenteisiin. Lämmin ilma aiheuttaa metallirakenteisiin lämpölaajenemista. Tästä johtuen sähkönsyöttöjohdin voi pidentyä ja riippua normaalia alempana.

– Tämä saattaa puolestaan aiheuttaa sen, että vaunun katolla oleva virroitin esimerkiksi takertuu johtimiin ja vaurioittaa niitä, kuten Pirkankadulla tapahtui maanantaina, selvittää Raitiotieallianssin ratajohdon tekniikkalajivastaava Jori Friman.

Kävelytarkastuksia keskustassa

Keskustan alueella on tehty maanantaista lähtien kävelytarkastuksia, joissa on arvioitu muun muassa johtimien asema sivu- ja korkeussuunnissa. Havaittuja vikapaikkoja on käyty korjaamassa öisin liikennekatkon aikana.

Tällaisia pisteitä on Pirkankadun lisäksi löytynyt toistaiseksi Hatanpään valtatien risteysalueelta, missä on myös aloitettu korjaustyöt.

Tarkastustöitä jatketaan viikon ajan. Kuva: Juha Kokkala / Yle

Tarkastuksia jatketaan, kunnes kaikki vastaavat rakenteet on käyty läpi. Tämä kestää arviolta noin viikon. Samalla tarkastetaan sähköradan rakennesuunnitelmat.

Pirkankadun ja Hämeenkadun välisellä osuudella sekä Hatanpään valtatiellä on hieman erilainen ja kevyempi ratajohtorakenne kuin esimerksi Sammonkadulla sekä Hervannan valtaväylällä.

– Näillä muilla alueilla ei vastaavanlaista ongelmaa voi esiintyä, kertoo Jori Friman.

Häiriötiedotteita, muutoksia liikenteessä sekä ajantasaista matkustajainformaatiota löytyy Nyssen reittioppaasta (siirryt toiseen palveluun) sekä aikataulupalvelusta (siirryt toiseen palveluun).

.
.